Kurs GBQ35K

Berätta med film om kulturarv och historia

7,5 högskolepoäng
Grundnivå

Start vecka 3, 2024

I kursen utvecklas förmågan att initiera dokumentära kortfilmprojekt om historia och kulturarv. En introduktion ges till den historiska dokumentärens berättarformer och olika tillvägagångssätt för gestaltning och dramaturgi. Historisk dokumentärfilm belyses även utifrån hur genren används på museer och inom kulturarvsturism idag.
    Kursen lägger särskild tonvikt vid hur arkivfilm, arkivfoto, ljudinspelningar, historiska dokument, och äldre miljöer och föremål kan användas i filmiskt berättande.
    Genom ett eget praktiskt försök att utveckla en filmidé från synopsis till bildmanus med inspelningsplan och tillhörande speakertext får studenten erfarenhet av den historiska dokumentärens filmiska berättande och tillfälle att öva upp den personliga gestaltningsförmågan. 
    Kursen vänder sig till dem som arbetar med eller är särskilt intresserade av kulturarvsfrågor och historia. 
    Undervisningen sker huvudsakligen på distans med IT-stöd. Vid ett tillfälle i kursens inledning sker undervisningen på campus i Falun, men vid behov går även detta lektionstillfälle att följa online. 
    Kursen leds av författaren och filmaren Maja Hagerman, konstnärlig lektor i bildproduktion.

Startar och slutar:
vecka 3, 2024 - vecka 22, 2024
Studietakt:
25%
Studieort:
Flexibel (Falun)
Undervisningstid:
Dag
Studieform:
Distans
Språk:
Svenska
Behörighetskrav :
  • Grundläggande behörighet
Urval :
Betyg (66 %) och högskoleprov (34 %)
Anmälningskod:
HDA-V3G7S
Huvudområde:
Nätbaserad utbildning
Obligatoriska träffar :
0 fysiska
8 online
Datorvana:

Surfa på internet, läsa och skicka e-post, använda ett ordbehandlingsprogram (exempelvis Word). Ansluta kringutrustning till din dator, kunna installera program och göra anpassade inställningar på din dator.

Datorkapacitet:

Tillgång till dator (ej mini-pc, Chromebook, surfplattor och liknande) och bredbandsuppkoppling, minst 1 Mbit/s för att ta emot filer och 0,5 Mbit/s för att skicka filer (ej mobilt bredband, detta då mobilt bredband kan variera väldigt mycket i hastighet).

Genomförande:

Högre grad av nätbaserad kommunikation där vår lärplattform (Learn/Canvas) samt vårt e-mötessystem Zoom är en naturlig del i utbildningen. Vanligtvis sker möten nätbaserat med ljud och rörlig bild. Föreläsningar kan direktsändas, alternativt tillgängliggöras i efterhand via nätet.

Stängd för sen anmälan
Litteraturlista

Litteraturlistor publiceras senast 1 månad innan kursstart.

Till litteraturlistan
Kan vi hjälpa dig?

Kontakta oss om har du frågor om utbildningen eller frågor som rör ansökan.
support@du.se
023-77 88 88

Kursrum i Canvas

I lärplattformen Canvas hittar du mer information om kursen.

Besök kursrummet
Kursansvarig
Maja Hagerman