Utbildningsprogram KMTVG

Kandidatprogrammet - Manus för film och TV

Om du är en skrivande person och vill utveckla dina berättelser mot film- och TV-format är den treåriga Manusutbildningen på Högskolan Dalarna en unik möjlighet.
180 högskolepoäng Grundnivå

Ett rikt och personligt språk är en förutsättning för att bli en skicklig författare, det krävs också hårt arbete och tålamod för att kunna etablera sig som filmarbetare/manusförfattare. För att bli framgångsrik på denna resa behöver du också skaffa dig de rätta litterära verktygen.

Manusutbildningen innehåller inga rena kurser i svenska – språket måste du arbeta med att utveckla själv – men bredden och variationen i skrivövningarna ger dig tillfällen att hitta din egen stil. Du skaffar dig också kunskaper för att skriva intressanta och mångfasetterade manus vilket ytterligare stärker dina möjligheter att utvecklas inom yrket:

  • berättelsekomponenter
  • genre
  • dramaturgi
  • karaktärsbygge
  • dialogskrivning
  • redaktionsarbete
  • världsbyggande med mera.

Mediehuset i Falun, där utbildningen bedrivs, är en samlingsplats för en mängd olika medieutbildningar inom film och TV, ljud och musik. En kreativ miljö i en unik byggnad rustad med TV-studio, musikstudio, radiostudio, redigeringsrum och egen biograf. Här har du goda möjligheter att hitta likasinnade studenter, bygga nätverk och genomföra produktioner vid sidan om utbildningen.

Porträttbild Amanda. Foto: Angelica Ingólfsson

Hej! Jag heter Amanda och jag kommer från Leksand. Jag är nu inne på min sista termin på Manusprogrammet.

Jag valde utbildningen för att jag sedan tonåren haft en dröm om att bli författare. Jag har dock varit väldigt vilsen i vilket media jag vill skriva i och vilket format. Jag har testat på allt från journalistik till poesi, noveller, romaner och prosa, men ingenting kändes rätt för de berättelser jag ville förmedla. Så när jag upptäckte att Högskolan Dalarna hade ett manusprogram så sökte jag egentligen för att bara testa om film/tv var mitt forum.

Jag trivs på Manusprogrammet och jag känner att film/tv är ett forum som jag vill bygga en framtid i. Självklart ger utbildningen en större förståelse för film/tv och berättande, men det jag kommer att ta med mig är hur jag som person utvecklats. Vi har mycket grupparbeten med kreativa projekt och man lär sig ganska snabbt vikten av att samarbeta och att lyssna på varandra. Jag har också insett vilket värde andra människor kan ha för ens eget skapande och hur mycket bättre man kan skriva om man får input. Man får också testa på olika roller i projekten och lär sig på så sätt sina styrkor och svagheter som kreatör och författare.

Jag valde Högskolan Dalarna för att de var de enda som hade en manusutbildning som gav en kandidatexamen, men också för att jag bott i Stockholm många år och hade hemlängtan till Dalarna.

Det bästa med Falun är alla människor jag känner i staden som jag lärt känna under studietiden. Jag uppskattar också hur tillgängligt allt är och att jag kan promenera överallt. Från där jag bor har jag en minut till skolan och femton minuter ner till stan och sen bor majoriteten av mina vänner i samma studentboende som jag.

På fritiden spelar jag amatörteater och går på yoga. Jag shoppar en del men mest second hand. På hösten brukar jag plocka svamp och på vintern blir det mest att jag umgås med mina vänner. Vi brukar se mycket på film tillsammans och trängas ett stort gäng i min lilla divansoffa. Jag tycker om matlagning och på senare år har Falun fått ett väldigt bra utbud av restauranger så jag brukar gå ut och äta en del.

I framtiden vill jag sitta i en manusredaktion och skriva tv-serier. Jag vill vara med och skapa serier där man tar upp viktiga och aktuella ämnen, men också skapar mångfacetterade intressanta karaktärer som representerar alla i samhället. Drömprojektet är att skriva en dramaserie för unga vuxna.

Ett gott samhälle för mig är ett jämställt samhälle där vi ser människor som individer och inte värderar utifrån kön eller etnicitet.

Vad kan jag göra för att förändra världen? Att skapa en film eller tv-serier ger författaren mycket makt men också ett stort ansvar. Då du kan påverka människors uppfattning om världen bara med det du gestaltar. Så för att förändra världen kan jag börja med att inte basera mina karaktärer på stereotyper av hur till exempel en kvinna, man, transperson eller invandrare är. Jag kan representera fler människor i mina berättelser och lyfta samhällsproblem. Jag kan skriva filmer eller tv-serier med budskapet “att vi ska ta hand om varandra”. Jag kan skriva berättelser med en positiv framtidsvision där jag tar upp hur jag vill att samhället ska se ut. Det är klyschigt men möjligheterna att förändra världen är oändliga bara man har viljan och en penna i handen.

Några tips till dig som planerar att söka till högskolan är att gå efter vad du själv vill och inte lyssna så mycket på vad andra tycker.

Utbildningens innehåll

Utbildningen är akademisk och uppbyggd av kurser på mellan fem och tio veckor som examineras allt eftersom. Grupparbeten varvas med individuella övningar. Du kommer att utöver manus arbeta med reflektioner, analyser och andra typer av akademiskt skrivande som ger dig än fler möjligheter att arbeta fram ett varierat språk.

Programmet utbildar också i film- och TV-produktion och ger dig en god grund i praktiskt filmarbete. Du blir medveten om hur manuset blir läst och tolkat av olika slags filmarbetare och hur det används under produktionens olika faser.

Kontakt med arbetslivet

Vår branschförlagda utbildning ger dig erfarenhet och viktiga kontakter. Som student avslutar du ditt tredje och sista år med att genomföra en arbetsplatsförlagd utbildningsperiod på ett film-, TV- eller webbolag under tio veckor.

Studera utomlands

Vi erbjuder dig möjlighet att studera vid ett av våra partneruniversitet eller hitta en praktikplats som en del av Erasmusprogrammet. En eller två terminer som utbytesstudent eller 2-12 månaders praktik inom EU är meriter som många arbetsgivare välkomnar.

ÅR 1

Manus för TV och film 1. Filmberättandets grundelement och gestaltning, 15 hp
Manus för TV och film 2. Dramaturgi, genre och filmhistoria, 15 hp
Introduktion till produktion av rörlig bild, 15 hp
Grundläggande filmproduktion, 15 hp


ÅR 2

Filmanalys 7,5 hp
Dokumentär metod 7,5 hp
Fakta, fiktion och flerkameraproduktion, 15 hp
Manus för TV och film 3. Dialog i audiovisuella medier, 15 hp
Manus för TV och film 4. TV-format och klassiskt berättande, 15 hp


ÅR 3

Manus för TV och film 5. Kvalificerade gestaltningsprocesser i film och manusskrivande,
7,5 hp
Vetenskaplig teori och metod, 7,5 hp
Examensarbete, 15 hp
Kvalificerat filmmanusprojekt, 15 hp
Arbetsplatsförlagd bildproduktion, 15 hp

Vad blir du efter utbildningen?

Efter avslutad utbildning kan du arbeta på manusredaktioner som avsnittsförfattare, redaktör eller researcher; skriva webb-, kortfilms- eller novellfilmsmanus; göra programförslag, synopsis och treatments på fiktiva projekt som TV-serier eller långfilm. Du kommer att kunna bearbeta manus och jobba som lektör. Med dina grundläggande kunskaper i film- och TV-produktion kommer du att kunna ta plats i ett produktionsteam.

Hur ser arbetsmarknaden ut?

Nu, kanske mer än någonsin, är det stor efterfrågan på manusförfattare. TV-serier är ett exempel: allt fler kanaler och streamingtjänster kämpar om tittarna vilket lett till att produktionen av manusbaserade serier är högre än någonsin i Sverige. Program gjorda direkt för webben är numera vanligt liksom storytelling inom en mängd olika branscher.

Produktionen av långa och korta spelfilmer är stabil och möjligheten att visa sin film har ökat med ett stort antal festivaler och nätbaserade distributörer. Det finns också alternativa sätt att finansiera sin filmproduktion som exempelvis crowdfunding, EU-finansierade stipendier och produktionsstöd särskilt riktade mot unga filmstudenter.

Det är viktigt att påpeka att konkurrensen i mediebranschen är hård och att ett stort engagemang är ett måste för att lyckas. 

Examen

Filosofie kandidatexamen, huvudområde: Bildproduktion.

Studera vidare

För den som efter examen är intresserad av vidare och ytterligare fördjupad utbildning erbjuds Magisterprogrammet Audiovisuella studier, som förbereder både för fortsatt verksamhet inom medieindustrin och för fortsatta forskarstudier.

Senast granskad: