Att studera på högskola innebär att du själv tar ansvar för dina studier på ett helt annat sätt än i grundskolan och gymnasiet. Studietakten är högre, mängden litteratur mer omfattande och du får ta ett stort eget ansvar att själv planera din tid.
Olika människor lär sig saker på olika sätt! De tips och råd som vi ger nedan är allmänna och allt stämmer inte in på just dig. För att dina studier ska bli så hållbara som möjligt är det bra om du tar till dig det du tror kan passa dig och det som kan göra att du lyckas bättre med dina studier. När, var och hur studerar du bäst?
Du är alltid välkommen att kontakta studie- och karriärvägledare om du känner att du behöver prata med någon om din studiesituation.
Studie- och karriärvägledning (Högskolan Dalarna)
Planera och strukturera
Vad ska du göra? När ska du göra det? Var ska du göra det? Hur lång tid kommer det att ta? Med kurskamrat, studiegrupp, på egen hand?
- Minikurs Att studera på högskolan (MOOCs) Kursen är gratis. Skapa ett konto. Sen kan du börja kursen när du vill och arbeta i din egen takt. Kursen bygger på boken Att studera på högskolan som finns för utlån på biblioteken Campus Falun/Borlänge och för dig som läser på distans.
- Intro till studiestrategi (play.du.se) Att planera, läsa och använda hjälpmedel
- Mall för veckoplanering (.pdf)
- Mall för schema veckoplanering tidsfördelning (.docx)
- SACO:s studieteknik Webbinarium (youtube.com) Vässa din studieteknik för universitet & högskola!
- Känner du dig överväldigad i studiesituationen? Skjuter du upp uppgifter till sista minuten trots att du vet att det ger negativa konsekvenser? Ta del av tips här, Sluta skjuta upp!
Att läsa kurslitteratur
Hur läser du? Med ögonen, öronen eller kanske med händerna? Utgå från dessa tre grundläggande lässtrategier:
- Läs inte allt
- Läs inte från pärm till pärm
- Läs på olika sätt
Språka på akademiska (MOOC). Kursen är gratis och vänder sig till dig som har svenska som andraspråk. Skapa ett konto. Sen kan du börja kursen när du vill och arbeta i din egen takt.
Hjälpmedel vid läsning
- Mindmap/Tankekartor (vanligt papper eller appar)
- Pomodorometoden/Tomato Timer
- Talsyntes/TorTalk
Inlärning och problemlösning
Tips om hur du utvecklar olika strategier kring att lösa uppgifter samt utvecklar tekniker om hur du processar kunskap.
Tentamen
Få tips och strategier om hur du förbereder dig inför en tenta/examination och också hur du i tentasituationen kan hjälpa dig själv.
Välkommen till ett webbinarium om studiestrategi! Lär dig planera och strukturera dina studier för att skapa balans och få bättre resultat. Vi ger dig konkreta tips för att förbättra din studieteknik och ...
Välkommen till ett webbinarium om studiestrategi! Här får du lära dig olika metoder för att läsa kurslitteratur effektivt. Vi går igenom tekniker som hjälper dig att förstå och minnas det du läser, oavsett ...