Studieverktyg

Vilka verktyg kommer du att använda under din studietid? Vi använder en rad digitala verktyg som ska underlätta för dig att studera här. Lär dig mer om vilka systemen är och hur de fungerar.

Användarkontot

När du har tackat ja till studier vid Högskolan Dalarna ska du skapa dig ett användarkonto (elektroniskt identitet), om du inte redan har ett. Efter det får du tillgång till de tjänster som erbjuds elektroniskt vid Högskolan.

Du använder ditt användarkonto (elektronisk identitet) för att komma åt olika nätverkstjänster som är nödvändiga för din utbildning.

Skapa och hantera ditt användarkonto på https://activate.du.se

Mer information om ditt användarkonto

Schema

Du som studerar på högskolan kan hitta de salsbokningar som gjorts för din kurs i vårt lokalbokningssystem TimeEdit. För vissa kurser, främst i Falun, finns schemat istället i ditt kursrum i Learn. Många kurser har dock hela schemat i TimeEdit, så kolla noggrant vad som gäller för din kurs.

Sök schema för kurser och program

Tentamenschema Borlänge

Tentamenschema Falun

Tentamenschema Online

Webbokning lokal för studenter

Learn (lärplattform)

All information om dina kurser kan du hitta där. I kursrummen på Learn finns det aktuell information för kursen vilket bland annat innefattar föreläsningar, föreläsningsanteckningar, schema, kursplan, artiklar, kursdeltagare, lärare, tips om extra litteratur.

Du kommer förmodligen att lämna in uppgifter i kursrummet där läraren enkelt kan kommentera din inlämning. I olika diskussionsforum kan studenter och lärare diskutera olika ämnen, ställa frågor och få svar.

Logga in på http://learn.du.se

Mer information om Learn

Zoom

I Zoom kan du samtala med dina kurskamrater, arbeta med olika uppgifter, dela en whiteboard, dela din datorskärm och visa olika program, t.ex. Powerpoint. Använder ni webbkameror kan ni också se varandra. I undervisningen används det till exempel i seminarier och muntliga examinationer.

Om ni använder Zoom i kursen så titta efter länken till just ditt möte. Den länken publiceras i Learn.

Information om hur du använder Zoom

Videochat

Med videochatten kan du följa direktsända föreläsningar via nätet. Om en föreläsning sänds via nätet kan du till exempel sitta hemma och följa den. Samtidigt kan du diskutera föreläsningen via en chatt (om du har loggat in) med dina kurskamrater som också är inloggade. Det finns även möjlighet att skriva frågor direkt till föreläsaren i föreläsningssalen.

Till videochatten

Mer information om Videochat

Ladok

I den nationella Ladok-portalen för studenter kan du:

  • Registrera dig på kurser du är antagen till.
  • Se dina studieresultat.
  • Skapa intyg för förväntat deltagande (antagning), intyg för registrering och nationellt intyg för resultat.
  • Ansöka om examen och kursbevis.

Om du varit student på ett annat lärosäte tidigare och nu inte kan välja att logga in via Högskolan Dalarna, prova att du tömma webbläsarens historik/cachminne.

Om Ladok är stängt för uppgradering när du försöker logga in, försök igen om en stund.

Logga in till Ladok

Datorsalar

Högskolan har cirka 12 datorsalar. Dessutom finns flera datorarbetsplatser i biblioteken. Datorsalarna är tillgängliga dygnet runt i Borlänge och mellan klockan 07:00-20:00 vardagar i Falun - förutom sal 151 som är möjlig att använda dygnet runt. För att kunna använda datorer i våra datorsalar måste du ha ett användarkonto och ett passerkort (salarna är alltid låsta).

Förteckning över våra datorsalar med utrustning

Wifi - Trådlöst nät via eduroam

Vårt trådlösa nätverk, eduroam, ger dig som student tillgång till säkert internet (wifi) när du vistas på Högskolan i Falun och Borlänge. Det fungerar även på andra universitet och högskolor.

För att använda det måste du installera ett certifikat på varje enhet innan de kan anslutas. En enhet är till exempel en dator, telefon eller surfplatta.

Guider till hur du installerar ett certifikat på din enhet:

Studentlicenser

Studerar du på Högskolan Dalarna har du tillgång till programvaror som du får använda under din studietid. Du får bland annat tillgång till Microsofts officepaket i form av Office 365, referenshanteringsprogrammet EndNote, och rättstavningsprogrammen Stava Rex och SpellRight.

Mer information om programvaror som du får tillgång till under din studietid

Senast granskad:
Kontakt
Support
Senast granskad: