Eximus 6 vinner HHK Innovation Award

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Högskolan Dalarnas Eximus 6 tilldelades HHK Innovation Award och en andra plats när årets upplaga av tävlingen Delsbo Electric genomfördes.
Eximus 6
Eximus 6

Under lördagen 28/8 avgjordes tävlingen i Delsbo som går ut på att skapa den mest energieffektiva rälsgående farkosten med passagerare. Högskolan Dalarna deltog både med Eximus 6 och förra årets farkost, Eximus 5. 

Det blev en andra plats för Eximus 6 med resultatet 1,07 Wh/person/kilometer som också blev tilldelade HHK (Hudiksvall Hydrualikkluster) innovation award. Vann gjorde Linköpings universitet med resultatet 0,98 Wh/person/kilometer.

Eximus 6 har byggts av två maskiningenjörsstudenter och fyra elever från Soltorgsgymnasiet. Nytt för i år jämfört med tidigare farkoster är att de denna gång konstruerat formen till bottenplattan själva till skillnad från tidigare då man köpt färdiga kolfiberplattor. Teamet bakom Eximus 6 består av maskiningenjörsstudenterna Pontus Berg och Robert Åsberg och soltorgsgymnasisterna Molly Sundell, Anastasia Saprunova, Anton Tunander och Robin Öncu.

Stort grattis till våra duktiga studenter och Soltorgsgymnasiets duktiga elever! Vill du läsa mer om bakgrunden till projektet Eximus och hur samarbetet fungerar finns det en tidigare publicerad nyhet: Maskiningenjörer och gymnasieelever bygger Eximus 6.

Högskolan Dalarna deltog även med Eximus 5 men tyvärr blev de diskkvalificerade med anledning av att ett tävlande lag inte får ta mer än 20 minuter på sig för att köra från start till mål. Eximus 5 överskred gränsen med 9,6 sekunder. 

Om tävlingen

Tävlingen Delsbo Electric går ut på att köra en sträcka på ca 3,36 km med så liten energiförbrukning som möjligt, uttryckt i Wh/person-km. För att få det slutliga resultatet divideras den totala energianvändningen med antalet passagerare. Årets tävling skulle egentligen ha genomförts i maj men blev med anledning av coronapandemin framflyttad till augusti.

Eximusprojektet finansieras av Teknikerjakten, Falu- och Borlänge kommun, Högskolan Dalarna och Region Dalarna.

Mer information om Eximus

Senast granskad:
Senast granskad: