Maskiningenjörer och gymnasieelever bygger Eximus 6

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Eximus är världens mest energieffektiva farkost med flera världsrekord i bagaget. Eximus 6 byggs och konstrueras just nu av två av våra maskiningenjörsstudenter och fyra elever från Soltorgsgymnasiet. Målet är att tillsammans vinna Delsbo Electric den 28 augusti.
Början på Eximus 6

– Eximus liknar inget annat som studenterna får göra under sin utbildning. Eximus är ett utvecklingsprojekt på 8 månader med en riktig budget, en riktig deadline och direktkontakt med underleverantörer. Utanför detta handlar det även för högskolestudenterna att arbetsleda ett team bestående av gymnasieelever, berättar Patrick Kenger, Prefekt på Institutionen för teknik och data/IT.

Två av projektgruppens deltagare, maskiningenjören Pontus och gymnasieeleven Molly, berättar båda att det roligaste med att arbeta med Eximus är att lära sig att arbeta i projekt och att få vara med från start och skapa något praktiskt. Sedan ser såklart båda mycket fram emot Delsbo Electric där deras fordon ska tävla mot andra högskolor och universitet i Sverige.

Read the text in English.

Början på samarbetet

– Ideén om att samarbeta mellan högskolestudenter och gymnasieelever uppstod i en diskussion mellan Högskolan Dalarna och Delsbo Electric där man diskuterade hur man ville utveckla projektet och då kom man fram till att en idé vore att involvera gymnasieskolor i närområdet fortsätter Patrick Kenger.

Soltorgsgymnasiet blev snabbt intresserade för ett samarbete med deras elever i årskurs 2. Eleverna får genom samarbetet en inblick i högre studier, förhoppningsvis ett ökat teknikintresse samt ett mycket intressant ämne att skriva sitt gymnasiearbete om.

Ett av kriterierna som finns hos såväl de högskolestudenter och de gymnasielever som väljs ut är att de ska ha goda studieresultat och bra förutsättningar för att kunna lägga ner den tid och det arbete som krävs. Eximus är ett avancerat utvecklingsprojekt som kräver högpresetande personer då hela arbetet läggs utanför ordinarie undervisning.

Vad innebär det att samarbeta

Eximus är latin och betyder ”extraordinärt”, vilket är en utmärkt beskrivning av farkosten som byggs på Högskolan Dalarna. Att konstruera ett järnvägsfordon från grunden är svårt och utmanande. Samtidigt är det en unik möjlighet till utveckling i mekanik, elektronik och hållfasthetslära men också i att samarbeta och driva projekt.

– Genom samarbetet med högskolestudenterna blev man fort insatt i vad som skulle göras utan att känna sig pressad och man får fördjupade kunskaper vartefter man är med och jobbar tillsammans. Man får chans att ställa frågor till högskolestudenterna samtidigt som man är med och deltar i processen av fordonet berättar Molly Sundell.

Eximus byggs i år för sjätte gången, vilket man även kan utläsa av dess namn. En skillnad från tidigare år är att de nu har gjort formen till bottenplattan själva, tidigare har man köpt färdiga kolfiberplattor men nu har de byggt en form som sedan gjutits.

Pontus och Robert arbetandes i Högskolan Dalarnas Maskinlabb. 

Pontus och Robert bygger på Eximus 6 i Högskolan Dalarnas Maskinlabb. 

– Mina kunskaper från utbildningen har använts mycket, bland annat när axlar ska dimensioneras har hållfasthets kunskaper varit värdefulla, säger Pontus som är en av maskiningenjörsstudenterna.

Molly, en av gymnasieeleverna var inte i labbet när vi besökte det men hon berättar att hon blev intresserad av att vara en del av Eximus när hon från tidigare deltagade fick höra mer om arbetet och blev inspirerad av att själv vilja utmana sig och använda sina tekniska kunskaper för att lösa svårare problem och lära sig nya saker genom kreativa lösningar.

– Jag såg Eximus som en möjlighet att utforska mer vad jag vill ägna mig åt framtiden, då det finns så många vägar att välja mellan. Efter gymnasiet vill jag studera vidare till ingenjör för att kunna vara med och utveckla framtidens teknik eftersom den ständigt blir viktigare för samhället. Eximus var en chans att få göra just det – uppleva ingenjörsarbete på riktigt, säger Molly Sundell från Soltorgsgymnasiet.

Tävling 28 augusti

Delsbo Electric skulle egentligen ha ägt rum i helgen som var, den 29 maj men har med anledning av coronapandemin flyttats fram till den 28 augusti.

Den 28 augusti deltar Högskolan Dalarna dels med Eximus 6 men även med förra årets farkost, Eximus 5 som utvecklades och byggdes av tre studenter från IT-säkerhet-, energi- och maskinteknikprogrammen. Med i arbetet även då var fyra elever från Soltorgsgymnasiet.

Eximus 5 tog andraplatsen under Delsbo Electric 2020 samt blev tilldelade HHK (Hudiksvall Hydrualikkluster) innovation award för deras autonoma styrsystem. 

Du kommer att kunna följa tävlingen på Delsbo Electrics hemsida.

Kontakt för mer information

Senast granskad:
Senast granskad: