Högskolan Dalarna tävlar vid filmfestivalen i Venedig

Den 31 augusti inleds Venedigs 79:e filmfestival, i år med deltagande från Dalarnas audiovisuella akademi (DAVA) vid Högskolan Dalarna. Det enda svenska bidrag som tävlar vid den ärorika festivalen har både en forskare och en student vid lärosätet varit med och skapat.

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Filmaffisch för Sorella's Story
Movie poster for Sorella's Story Soul Vision Films

Det är filmen Sorella’s Story som nominerats i festivalens tävlingssektion Venice Immersive. Filmen utspelar sig i den lettiska staden Liepaja år 1941 och dramatiserar händelserna i Liepaja-massakern där uppemot 3000 lettiska judar avrättades, de flesta kvinnor och barn. Sett genom ett VR-headset får åskådaren följa den 10-åriga Sorella Epstein genom ett vintrigt landskap för att på ett effektfullt sätt beröras av berättelsen.

Sorella’s Story är en av tre filmer som ingår i det större forskningsprojektet To Never Forget som under tre år växt fram i nära samarbete mellan forskare och studenter vid Griffith University i Australien och Högskolan Dalarna. Projektet behandlar olika aspekter av Förintelsen och är en påminnelse om hur fördomar kan eskalera till mänsklig tragedi.

Axel Grigor, konstnärlig lektor och programansvarig vid Film-och TV-produktion vid Högskolan Dalarna, är projektets svenska medproducent och konstnärliga rådgivare.

Stort grattis Axel! Kan du berätta om samarbetet och din roll i produktionen?

– Filmens regissör, Dr Peter Hegedus vid Griffith Film School, bjöd in mig som narrativ och konstnärlig rådgivare 2019. Trots stor geografisk distans, ny filmteknik och pandemi har samarbetet mellan Falun och Brisbane fungerat fantastiskt väl. Teamet har verkligen ansträngt sig för att levandegöra och bevara minnet av vad som skedde i Lettland 1941. Att vi nu fått en inbjudan till Venedig, som anses vara världens främsta festival för nya och innovativa filmupplevelser, bådar mycket gott för vår ambition att nå en större publik och initiera en dialog kring berättelsen.

Mikael Rosén, tidigare student från programmet Film och TV-produktion vid Högskolan Dalarna, medverkade som filmfotograf vid produktionen i Ungern 2019.

Grattis Mikael! Hur var det att medverka i produktionen som filmfotograf?

– Att ha blivit erbjuden möjligheten att få dokumentera bakom kulisserna, filma promomaterial och få arbeta tillsammans med ett underbart team känns otroligt roligt. På plats filmade jag en del av handlingen samt hade intressanta diskussioner med filmarbetare som talade ungerska, vilket jag bara kan några få ord av. Men det kändes ändå tryggt och som att det landade väl tack vare ett så lyckat team! En önskan vore att få göra något tillsammans igen.

Vad arbetar du med idag? 

– Idag arbetar jag som frilansproducent och fotograf för beställningsfilm. Målet är just nu att bli etablerad inom långfilmsbranschen.

Prisceremonin vid Venedigs filmfestival äger rum den 10 september.

Läs mer om filmprojektet: Högskolan Dalarna deltar i internationellt filmprojekt om Liepaja-massakern.

Trailer för filmen: Sorella’s Story trailer.

 

Senast granskad:
Senast granskad: