Nyheter

Publicerad
Kategorier
Visa som:
Porträtt Ingela Wiklund
Universitetskanslersämbetet (UKÄ) har i veckan publicerat det slutliga resultatet av sin utvärdering av utbildningar på avancerad nivå inom specialistsjuksköterskeexamen med inriktning mot distriktssköterska. Högskolan Dalarnas utbildning får det samlade omdömet hög kvalitet.
Nyhet
Dekorativ bild
Boglárka Straszer, installeras som professor i svenska som andraspråk, vid Högskolan Dalarnas akademiska högtid i mars. Hon kommer med sitt engagemang för frågor om individens relation och rättigheter till språk, utveckling och lärande att bidra med kunskaper om interkulturalitet och transspråkande.
Nyhet
Vinterbild på Högskolan Dalarna biblioteksbyggnad i eftermiddagsljus.
Högskolan Dalarna har befordrat Tomas Axelson till professor i religionsvetenskap. Tomas kommer med sitt engagemang för frågor om människors religionstillhörighet att bidra med kunskaper om världsbilder och mångfald – ofta med hjälp av filmen som verktyg för diskussion och reflektion.
Nyhet
Montage, text på bild "Alumnpris 2023", porträtt på kvinna glasögon ljusbrunt hår skjorta kavaj
Årets alumn vid Högskolan Dalarna heter Ida Törn. Ida är en tidigare student vid Högskolan Dalarna, som har gjort en fantastisk resa inom Trafikverket. Från studentmedarbetare tog hon steget till att bli tekniknära förvaltare inom loppet av bara några år.
Nyhet
En kvinna utför hjärt-lungräddning på en docka.
Högskolan Dalarna höll under alla hjärtans dag HLR-utbildningar under temat ”rädda alla hjärtan” som en del av arbetet med att vara en hjärtsäker zon. Tillsammans med delar av sjukvården i Falun och Borlänge spreds kunskap om plötsliga hjärtstopp.
Nyhet
Flera personer sitter står inomhus
Hur kan utmaningar lösas som rör regionens framtid? Möjligen genom att studenter får ta sig ta sig an skarpa uppdrag, med smarta och oväntade lösningar som följd.
Nyhet
Montage två bilder med personer kvinnor inomhus
Angelica Ekholm, VD för Dalarna Science Park och Kerstin Erlandsson, Christina Pedersen och Ulrika Byrskog vid Högskolan Dalarna får ta emot Högskolan Dalarnas samverkanspriser för deras insatser att utveckla samverkan mellan lärosätet och olika aktörer i Dalarna, Sverige och internationellt.
Nyhet
Kvinna står inomhus bibliotek grå tröja ljust hår
Högskolan har befordrat Annika Vänje till professor i arbetsvetenskap. Med Annikas erfarenheter och stora engagemang för arbetslivsfrågor kommer hon att bidra med kunskaper om bland annat organisering av arbete och homosociala arbetskulturer.
Nyhet
Porträttbilder av två personer kvinna man
Högskolan Dalarna har utsett journalisterna Magda Gad och Göran Greider till hedersdoktorer för deras framstående insatser inom samhällsbevakning och kultursektorn.
Nyhet
Solpanel utomhus tak blå himmel
Högskolan har befordrat Xingxing Zhang till professor i energiteknik. Med Xingxing Zhangs erfarenheter och engagemang för urbana energisystem bidrar han med betydelsefulla kunskaper för energi- och klimatomställningen.
Nyhet
Forskare har jämfört hur en hög respektive en låg träningsdos påverkar patienter med knäledsartros. Studien som publicerats i Annals of Internal Medicine visar att båda grupperna fick liknande resultat. Hög träningsdos gav dock något bättre effekt på kort sikt, men avtog efter sex månader.
Nyhet
Laddstolpe för elbil, elbilar utomhus
Forskare vid Högskolan Dalarna ska utveckla mer resurs- och kostnadseffektiva sätt att koppla samman solcellskraftdelning och smart elbilsladdning. För projektet har Formas beviljat 3,75 miljoner kronor.
Nyhet
Luis Oliveira talar inför publik
Med sin avhandling i mikrodataanalys "Decision-making strategies of internationalization under challenging times: Lessons from SMEs" lyfter Luis Oliviera fram att företag som ska expandera utomlands gynnas av affärsnätverkande men kan störas av internetbaserade verksamheter.
Nyhet
Många gäster och studenter sitter och lyssnar vid högskolan Dalarnas avslutningsceremoni
I dagarna har det varit högtidlig stämning vid högskolan. Två ceremonier har genomförts. En avslutningsceremoni där programstudenter tackats av och en välkomstceremoni där nya studenter hälsats välkomna till vårterminen.
Nyhet
Solceller blå himmel moln
Forskarskolan Future Proof Cities med fokus på hållbar stadsutveckling för medelstora städer beviljas 12,6 miljoner kronor av KK-stiftelsen (stiftelsen för kunskaps- och kompetensutveckling).
Nyhet
Två personer kvinnor står inomhus.
Högskolan Dalarna är en del av nya forskarskolan ”Nära vård” som har beviljats 21,4 miljoner kronor från Vetenskapsrådet.
Nyhet
Porträttbild på Joakim Storck, prefekt på Högskolan Dalarna
Joakim Storck är lektorn i materialteknik som blev heltidspolitiker och ledare i en organisation med 4 300 anställda. Efter åtta år återvänder han nu till Högskolan Dalarna som ny prefekt.
Nyhet
Böcker dator bord människor
Forskare vid Högskolan Dalarna har studerat följderna av korttidsarbete och uppsägningar inom hotellsektorn i spåren av coronapandemin.
Nyhet
Person står inomhus blont hår glasögon kavaj
Prisnivåerna på el är höga och kan stiga ännu mer. Det finns risk att elen inte räcker för vissa timmar i vinter. Högskolan Dalarna, liksom övriga lärosäten, har på uppdrag av regeringen tagit fram åtgärder för att reducera energianvändningen med tanke på energisituationen i Sverige och Europa.
Nyhet
Foto på Marie Elf i mörkblå kavaj.
Högskolan Dalarna får 4 miljoner kronor för att ta fram lösningar för bättre vård i hemmet efter stroke.
Nyhet