Nyheter

Publicerad
Kategorier
Visa som:
Grupp människor inomhus.
Sedan 2021 har Högskolan Dalarna haft flest sökande på avancerad nivå av alla svenska lärosäten med antagning till vårterminen.
Nyhet
Porträttbild Erika Bomström Aho
Språk- och kunskapsutveckling hänger tätt ihop. Erika Bomström Aho, nybliven doktor i pedagogiskt arbete, har i sin avhandling tittat på faktorer som påverkar utbildningen för språkintroduktion.
Nyhet
Maria Jansdotter Samuelsson, vicerektor hållbarutveckling och samverkan
– Nu tar vi ytterligare steg för att bidra till en hållbar samhällsutveckling och en effektiv energiomställning, säger Maria Jansdotter Samuelsson, vicerektor för samverkan vid Högskolan Dalarna.
Nyhet
Under måndagen började höstterminen för nya studenter vid Högskolan Dalarna och 3741 nya studenter påbörjade sin utbildning. En ökning från förra årets 3408 nya studenter.
Nyhet
Porträttbild av Solveig Malmsten
I svenskundervisningen ska elever även lära sig om grannländernas språk, men lärare känner sig ofta osäkra inför den uppgiften. Nu startar ett skandinaviskt språkprojekt med målet att stärka lärare i undervisningen av grannspråken.
Nyhet
Personporträtt Linda Vixner forskare Högskolan Dalarna. Kvinna ljust axellångt hår blå blus står inomhus
Långvarig smärta kan öka risken för att dö de närmaste åren efter en hjärtinfarkt. Det visar en studie av forskare vid Högskolan Dalarna, Region Dalarna och Uppsala universitet.
Nyhet
En grupp studenter som sitter och pratar runt ett bord.
Under onsdagen kom antagningsbeskedet till de som sökt en utbildning vid någon av Sveriges högskolor eller universitet. Hos Högskolan Dalarna fick knappt 13 500 studenter ett positivt antagningsbesked, en ökning sett till siffrorna från 2022.
Nyhet
Högskolan Dalarna deltar i ett internationellt forskningsprojekt som ska utveckla utbildningsaktiviteter och verktyg med syftet att förbättra livsmedelskunskapen hos yngre barn.
Nyhet
Forte delar ut 23,8 miljoner kronor till forskningsprogrammet Åldrande, ensamhet och psykisk hälsa: att förstå sambanden och möjliggöra förändring (REALM).
Nyhet
Bild på Loretta Qwarnström som står på en scen bredvid tre flaggor. En publik i förgrunden.
Allt ifrån nyexaminerade lärare och sjuksköterskor till ekonomer och ingenjörer firade att de avslutat sina studier vid Högskolan Dalarna.
Nyhet
Idrottare springer på ett löpband med mätinstrument
Damkronorna tillsammans med framtidens hockeystjärnor är de senaste i raden att sätta sina fysiska färdigheter på prov i Högskolan Dalarnas idrottslabb. Under en heldag i testmiljön gavs möjlighet till kunskapsutbyte mellan akademi och idrottsrörelse.
Nyhet
Dekorativ bild
Globalt krävs välutbildade barnmorskor för att kvinnor och barn ska överleva. I ett första steg var Högskolan Dalarna med i utvecklingen av en master i sexuell, reproduktiv hälsa och rättigheter i Bangladesh, Somaliland och Puntland.
Nyhet
Två kvinnor står inomhus tittar rakt fram
Hur är städpersonalens arbetsmiljö på hotell? Det undersöker nu forskare på Högskolan Dalarna. För att ta reda på hur det verkligen är observerar forskarna arbetsmiljön genom att de själva går in i rollen som städare.
Nyhet
Regeringen har beslutat om förordnande av ordförande och ledamöter för universitet och högskolor inför den kommande mandatperioden. För Högskolan Dalarna innebär det att fyra av åtta externa ledamöter fortsätter.
Nyhet
Tre elever håller i en prischeck
Åttondeklassare från Dalarna och Gävleborg samlades under en heldag på Högskolan Dalarna och tävlade i frågor om teknik, naturvetenskap och matematik. Allra bäst gick det för klass 8E från Vasaskolan i Hedemora och för dem väntar nu en resa till rikstävlingen i slutet av maj.
Nyhet
Porträttbild på Åsa Berman Bruhn
Att förena sitt fritidsintresse med sitt jobb medför utmaningar i form av exempelvis gränsdragningar. Åsa Bergman Bruhn, nybliven doktor i arbetsvetenskap, har i sin avhandling tittat på den svenska hästnäringen.
Nyhet
Grupp fem glada personer står inomhus verkstad skyddsglasögon.
Till hösten 2023 startar programmet produktionstekniker inom maskinteknik. Det är ett tvåårigt program som erbjuds både på Campus Borlänge och på distans. Programmet är framtaget i nära samverkan med industriföretag i Dalarna, vilket även kommer märkas under utbildningen.
Nyhet
Porträtt Ingela Wiklund
Universitetskanslersämbetet (UKÄ) har i veckan publicerat det slutliga resultatet av sin utvärdering av utbildningar på avancerad nivå inom specialistsjuksköterskeexamen med inriktning mot distriktssköterska. Högskolan Dalarnas utbildning får det samlade omdömet hög kvalitet.
Nyhet
Dekorativ bild
Boglárka Straszer, installeras som professor i svenska som andraspråk, vid Högskolan Dalarnas akademiska högtid i mars. Hon kommer med sitt engagemang för frågor om individens relation och rättigheter till språk, utveckling och lärande att bidra med kunskaper om interkulturalitet och transspråkande.
Nyhet
Vinterbild på Högskolan Dalarna biblioteksbyggnad i eftermiddagsljus.
Högskolan Dalarna har befordrat Tomas Axelson till professor i religionsvetenskap. Tomas kommer med sitt engagemang för frågor om människors religionstillhörighet att bidra med kunskaper om världsbilder och mångfald – ofta med hjälp av filmen som verktyg för diskussion och reflektion.
Nyhet