Dekanerna informerar – februari 2024

Ta del av senaste nytt från UFN så som slutyttrande från utvärdering av forskningsverksamheten och flera nya regeldokument.
Två kvinnor en man står inomhus glada
Från vänster: Anna Annerberg, prodekan, Carl Olsmats, prodekan och Linda Vixner, dekan. Anders Gårdestig

Slutyttrande från utvärdering av forskningsverksamheten

UFN har genom utskott för granskning av forskning, UGF, gjort en sammanvägd bedömning av självvärderingar, sakkunnigutlåtanden, slutrapporten Utvärdering och uppföljning av högskolans forskningsverksamhet samt de handlingsplaner institutionerna presenterade för nämnden i december.

Den sammanvägda bedömningen har visat på angelägna behov av att tydliggöra institutionernas strategiska och operativa forskningsledning då denna ofta uppfattas som otydlig och bitvis även bristfällig. Då de handlingsplaner som presenterades på UFN:s möte i december inte var tillräckligt konkreta har institutionerna även fått i uppdrag att precisera tre till fem utvecklingsområden genom att ange planerade aktiviteter, tillsatta resurser, ansvariga personer och tidsplan. Dessa konkreta åtgärder kommer att följas upp under 2025 för respektive institution.

Slutyttrande från UGF

Slutrapport: Utvärdering och uppföljning av högskolans forskningsverksamhet (pdf)

Vi söker en ny ledamot till granskningsutskott UGU ISLL

Ett uppdrag som ledamot av granskningsutskottet för Institutionen för språk och lärande (UGU ISLL) behöver tillsättas omgående. Mandatperioden är tre år och uppdragets omfattning är 5 % av heltid. Vi välkomnar intresseanmälningar från disputerade lärare med sin huvudsakliga sysselsättning inom utbildning och forskning på institutionen. Du anmäler ditt intresse genom att kontakta Pierre Vogel senast den 4 mars.

Utvärderingar i UFN:s regi

Regler för antagning av docent vid Högskolan Dalarna

Med anledning av en ny anställningsordning och förändrad organisation behöver Regler för antagning av docent vid Högskolan Dalarna uppdateras. I samband med uppdateringen görs även mindre revideringar där så är påkallat för att precisera regelverket och harmonisera med gällande praxis. En förändring är att kompetenskraven för sakkunniga skärpts på så sätt att åtminstone en av de två sakkunniga ska vara professor. Anställningsförlagsutskottet, AFU, har nu fått uppdraget att göra en omvärldsanalys inför eventuellt mer genomgripande förändringar.

Regler för antagning av docent vid Högskolan Dalarna

Pedagogiska karriärstegen har uppdaterats

Av flera anledningar, bland annat förändringar i delegationsordningen, ny anställningsordning och förändrad intern organisation, har en revidering av Regler för pedagogisk karriärstege vid Högskolan Dalarna gjorts. Mindre ändringar har gjorts som gäller formuleringar om erfarenhet av samverkan.

Regler för pedagogisk karriärstege vid Högskolan Dalarna

FUN har uppdaterat och sammanfört flera dokument till ett

Forskarutbildningsnämnden, FUN, fortsätter uppdateringen av regel- och policydokument. De har nu tagit fram Regler för utbildning på forskarnivå (C 2024/656) som samlar flera av de tidigare regelverken. De nya reglerna ersätter därmed:

  • Regler för allmän studieplan för forskarutbildningsämne, C 2021/834
  • Regler för byte av handledare, C 2021/835
  • Regler för tillgodoräknande i utbildning på forskarnivå vid Högskolan Dalarna, C 2020/226
  • Regler för kursplaner i forskarutbildning, C 2021/836
  • Regler för examination på forskarnivå, C 2022/1115
  • Regler för anordnande av disputation och licentiatseminarium i nätbaserad form, C 2020/1111.

Nu finns allt samlat i samma dokument: Regler för utbildning på forskarnivå

Tillsättning av XU för examenstillstånd på forskarnivå

Institutionen för kultur och samhälle, IKS, har inkommit med begäran om granskning av ansökan till UKÄ om examenstillstånd på forskarnivå inom området hållbara samhällen och organisationer, inom samhällsvetenskap och humaniora. Som adjungerade ledamöter utser UFN professor Ewa Wäckelgård, Högskolan Dalarna, och professor Lars Geschwind, KTH. Forskarutbildningsnämnden, FUN, har ombetts att inom sig utse ytterligare en adjungerad ledamot till XU. I utskottet ingår även dekan Linda Vixner och prodekan Carl Olsmats.

Vi gratulerar två nya docenter!

Avslutningsvis vill vi gratulera Tomas Carlsson som vid UFN:s möte den 17 januari antogs till oavlönad docent i idrotts- och hälsovetenskap och Maria Fjellfeldt som vid UFN:s möte den 14 februari antogs till oavlönad docent i socialt arbete. Grattis båda två till goda insatser!

Kontakt
Kommande sammanträden i UFN 2024
  • 2024-03-13
  • 2024-04-10
  • 2024-05-15
  • 2024-05-28
  • 2024-06-12
  • 2024-08-20
  • 2024-09-18
  • 2024-10-16
  • 2024-11-13
  • 2024-12-18 
Senast granskad:
Senast granskad: