Kurs EG3014

Utformning av solenergibyggnader

5 högskolepoäng
Avancerad nivå

Start vecka 46, 2024

Efter genomgången kurs ska studenten kunna:
  • ange och självständigt analysera olika sätt att anpassa och designa byggnader så att dessa genom sin utformning och sitt läge kan utnyttja solstrålningen och platsens mikroklimat för sin uppvärmning eller för att förhindra överhettning.
  • redogöra för hur olika typer av fönster i ett hus bidrar till såväl uppvärmning som överhettning.
  • Självständigt använda beräkningsprogram och göra beräkningar på en byggnads värmebalans där hänsyn tas till såväl intern som extern värmegenerering, inklusive bidraget från solstrålning och värmeförluster genom fönster.
  • kritiskt analysera hur en stad kan utformas och anpassas på ett hållbart sätt för att förhindra överhettning idag eller i framtiden.

Extra information:

Vi har 4 obligatoriska campustillfällen under året. Dessa kan vara dubbeldagar. Dvs ett tillfälle per läsperiod och två under första termin. Vi har fyra obligatoriska och examinerande online aktiviteter under året. Under första termin har vi två.

Startar och slutar:
vecka 46, 2024 - vecka 3, 2025
Studietakt:
25%
Studieort:
Flexibel (Borlänge)
Undervisningstid:
Dag
Studieform:
Distans
Språk:
Engelska
Behörighetskrav :
  • Tekn. kandidat-, högskoleingenjörs- eller civilingenjörsexamen med huvudområde/inriktning inom elektroteknik, maskinteknik, energiteknik, teknisk fysik, byggteknik, arkitektur och Engelska 6. Avklarad kurs i Solstrålning och solgeometri 5 hp
Urval :
Akademiska poäng (30-285 hp)
Anmälningskod:
HDA-H3KEH
Huvudområde:
Nätbaserad utbildning
Obligatoriska träffar :
4 fysiska
4 online
Datorvana:

Surfa på internet, läsa och skicka e-post, använda ett ordbehandlingsprogram (exempelvis Word). Koppla in en kamera och ett headset till datorn och med instruktioner installera ett program.

Datorkapacitet:

Tillgång till dator (ej mini-pc, Chromebook, surfplattor och liknande) och bredbandsuppkoppling, minst 1 Mbit/s för att ta emot filer och 0,5 Mbit/s för att skicka filer (ej mobilt bredband, detta då mobilt bredband kan variera väldigt mycket i hastighet).

Genomförande:

Högre grad av nätbaserad kommunikation där vår lärplattform (Learn/Canvas) samt vårt e-mötessystem Zoom är en naturlig del i utbildningen. Vanligtvis sker möten nätbaserat med ljud och rörlig bild. Föreläsningar kan direktsändas, alternativt tillgängliggöras i efterhand via nätet.

Anmäl dig
Öppen för sen anmälan
Litteraturlista

Litteraturlistor publiceras senast 1 månad innan kursstart.

Till litteraturlistan
Kan vi hjälpa dig?

Kontakta oss om har du frågor om utbildningen eller frågor som rör ansökan.
support@du.se
023-77 88 88

Kursansvarig
Mats Rönnelid