Utbildningsprogram DETJG

Utveckling av eTjänster

Allt är förändrat, hemma och på jobbet. Med eTjänster är det du som designar och programmerar framtiden. Är du redo för en utbildning då du bara träffar dina lärare på nätet? På eTjänstprogrammet lär du dig att skapa tjänster – ofta mobila – för vår nya digitala infrastruktur.
120 högskolepoäng Grundnivå

Är du redo att ta nästa steg?

Du är uppkopplad dygnet runt, så varför ska din utbildning inte vara det? eTjänstprogrammet tar avstamp i din egen värld av eTjänster. Du deklarerar redan via sms, köper eller säljer på Blocket, är medlem i sociala medier av någon form eller ansöker om studiemedel via eTjänster. Att utveckla eTjänster handlar både om design av eTjänster och om programmering av IT-system. En spännande och kreativ kombination! Kanske är du redan verksam inom IT-området och vill vidareutveckla dig inom design och utveckling av eTjänster.

Studierna är helt nätbaserade

Du kan studera var som helst i värden och du kan välja vilken tid på dygnet själv. Det är ett eProgram, vilket innebär att utbildningen är upplagd precis som de tjänster du ska studera. Du möter oss aldrig i högskolans lokaler, men via internet i många olika former. Inspelade föreläsningar finns tillgängliga i kursrummen för respektive kurs i lärplattformen. Examinationer sker bland annat i form av hemtentor, kryssfrågetentor, inlämningsuppgifter och muntliga seminarier som bokas in med läraren i fråga.

Porträttbild IsabelleHej! Jag heter Isabelle, kommer från Göteborg och studerar Utveckling av eTjänster.

Jag ville utbilda mig inom IT, lära mig om systemutveckling och programmering och få en utbildning som ger mig möjligheten att jobba utomlands om jag önskar det i framtiden. Det var också attraktivt för mig att kunna studera på distans och själv välja när, var och hur jag utför mina studier. Detta gav mig chansen att vara mer flexibel i mitt liv, att jobba samtidigt och ta hand om min familj.

Jag valde Högskolan Dalarna för att de erbjöd utbildningen på distans. Jag trivs bra med utbildningen och när jag inte studerar gör jag olika saker som att jobba, träna, läsa, resa och umgås med familj och vänner.

I framtiden vill jag jobba med utveckling av inkluderande, användarvänliga och tillgängliga e-tjänster. 

Ett gott samhälle för mig är ett samhälle vars funktioner är till för alla, där alla blir sedda och alla tas hänsyn till, oberoende av funktionshinder, nationalitet, kön eller bakgrund. Och jag kan göra skillnad genom att ta ansvar för mina egna handlingar och ord.

Om du vill utbilda dig, fundera kring vad som är viktigt för dig i din vardag idag för att ta reda på vilket yrke som kommer passa just dig. Vad vill du få ut av din utbildning? Gör en lista över dina prioriteringar av vad ett bra jobb är för dig och välj sedan jobb där efter. 

Utbildningens innehåll

Det här programmet kommer att ge dig kunskaperna för att kunna arbeta med utveckling av eTjänster, särskilt mobila. Du kommer därför under utbildningens gång att få kunskap om:

  1. Den tekniska infrastrukturen som utgör grund för tjänsteutvecklingen i form av bredbandsteknik och mobil informationsteknik.
  2. Samhällets mjukinfrastruktur i form av grundläggande informationsresurser och standarder inom området. Kort och gott – det som krävs för att kunna bygga moderna samhällstjänster.
  3. Utvecklingsprojekt vilket inkluderar bland annat behovsanalys, utformning av tjänstekoncept och tjänsteprocesser, programmering och dokumentation.

Utveckling av eTjänster är ett unikt nätbaserat IT-program med fokus på eTjänster.

Fri fart, fri start

Du kan studera var som helst i värden och du kan välja vilken tid på dygnet själv. Muntliga examinationer, där det förekommer, behöver anpassas efter överenskommelse inom lärarnas arbetstider.

Du kan påbörja dina studier i programmet efter att du har blivit antagen och kan registrera dig vilket är två veckor innan terminsstart (både höst- och vårtermin). Sedan väljer du själv när vill studera och du läser i den takt du själv väljer. Det är ett eProgram, det vill säga utbildningen är upplagd precis som de tjänster du ska studera, du möter oss aldrig i Högskolans lokaler, men via internet i många olika former.

När du har blivit antagen så har vi "fri start, fri fart". Det innebär att du:

 

  • Läser kurserna i den takt du själv valt i din individuella studieplan som du fyller i och kan uppdatera vid förändring i din studietakt.
  • Du bestämmer själv din studietakt (om du får studiemedel från CSN ansvarar du själv för att hålla den studietakt du får studiemedel för)
  • Du kan studera varifrån du vill.

Programmets kurser

Introduktion till informatik och eTjänster 7,5 hp

eTjänster, perspektiv och utvärdering 7,5 hp
Programutvecklingsteknik, introduktion 7,5 hp
Kommunikation, gruppdynamik och eTjänster 7,5 hp
Hård infrastruktur 7,5 hp
Publicering på Internet 7,5 hp
Design av eTjänster 7,5 hp
Design av IT-system 7,5 hp
Människa-, Datorinteraktion för eTjänster 7,5 hp
Databassystem 7,5 hp
e-samhället: e-governance och eTjänster 7,5 hp
Applikationsutveckling för mobila Android-enheter 1 7,5 hp
Datasäkerhet och integritet 7,5 hp
Nätjuridik (Rättsvetenskap) 7,5 hp
Examensarbete 15 hp

Studenter har ordet

"Att studera på distans har varit en perfekt chans för mig för att förverkliga en gammal dröm, att studera IT på högskola. När man har kommit en bit i livet och skaffat ett hem, barn och familj och sedan sker någonting så att man inte kan klara försörjningen längre kan just det bli en ny chans, en ny början på någonting som man länge hade velat göra .... Man får en otrolig frihet att studera när man vill i vilken takt man vill. Jag får möjlighet att extrajobba och dra in lite pengar till hushållet eftersom "klassrummet" är öppet sent på kvällen." Karl (Vallentuna)

"Jag laddade ner så mycket jag kunde av litteratur och annat på min bärbara innan jag åkte till Australien, inklusive den CD jag fick av dig. Det funkar utmärkt och jag lider inte brist på läsmaterial. Jag är just nu halvvägs inne i introduktionskursen och har även börjat göra inlämningsuppgifterna. Det är kolossalt roligt att läsa på ett organiserat sätt och jag finner speciellt era webbanvisningar bra eftersom det finns så vansinnigt mycket spännande att läsa där." Christer (Melbourne Australien)

"Jag trivs väldigt bra med att läsa på distans. Det är fritt och jag väljer själv när jag vill läsa och göra uppgifter. Samtidigt ställer det höga krav på mig och jag känner ständigt ett väldigt eget ansvar att gå framåt i studierna. Det är fritt att läsa på distans men absolut ingen dans på rosor!" Crille (Norrköping)

Vad blir du efter utbildningen?

Kanske är du redan verksam inom IT-området och vill vidareutveckla dig inom design och utveckling av eTjänster. Behovet finns för utveckling av nya och förbättrade eTjänster för privatpersoner, myndigheter och företagare. Många som börjar på utbildningen har redan jobb och det är stor spridning på vad de jobbar med. E-tjänstprogrammet ger dig en ännu bredare kompetens.

Hur ser arbetsmarknaden ut?

Eftersom utbildningen ger ingång till en rad olika yrken är det svårt att ge specifika uppgifter om en framtida arbetsmarknad. Enligt arbetsförmedlingen är det liten konkurrens om jobben inom data/IT, se arbetsförmedlingens yrkeskompass.

Exempel på arbetsområden efter avslutad utbildning är kravställare, designer och utvecklare av eTjänster, men utbildningen ger även en grund för att arbeta med databaser, datasäkerhet, programmering och webbdesign.

Några tidigare studenter berättar om vilka jobb de fick efter utbildningen:

Christer:

"Jag valde programmet då det ges på distans i fri fart. Eftersom jag sade upp mig från mitt dåvarande arbete för att studera på heltid igen var det en viktig faktor för att kunna hålla nere kostnaderna. Jag testade ett annat liknande distansprogram innan men det var så dåligt att jag sökte mig därifrån. Utveckling av eTjänster har en bra bredd och inriktningen mot eTjänster och appar är mycket gångbar på arbetsmarknaden.

Jag arbetar som programmerare/systemerare vid ett litet företag i Lund, främst med utveckling i Java EE, Android och iOS. Jag har haft en väldig tur som i princip fick mitt drömjobb direkt efter utbildningen. Jag arbetar i omväxlande projekt mot olika branscher, får kontinuerlig vidareutbildning samt kan arbeta hemifrån större delen av tiden."

Peter:

"Jag valde programmet för att jag var lite trött på mitt gamla jobb, där jag var i tjugo år. Sen har jag alltid varit datorintresserad och alltid velat jobba med datorer.

Nu jobbar jag som systemtestare på cgm i Borlänge. Det är ett väldigt utmanande och tankekrävande jobb, men väldigt roligt och spännande."

Joel:

"Jag ville lära mig programmera och lockades av flexibiliteten i att studera hemifrån och styra mitt eget schema.

Jag jobbar som programmerare på McAfee med autentisering och identitetshantering och utvecklar främst i java men gör även en del webbgränssnitt med HTML och JavaScript.

Utbildningen gav den grund som krävdes för att komma in i jobbet och lära mig yrket. Det var också nyttigt att ha ansvaret att styra sina egna studier eftersom jag förväntas ta ansvar för hur jag använder min tid i mitt jobb utan att chefen behöver berätta precis vad jag ska göra."

Examen

Högskoleexamen med inriktning mot eTjänster (University Diploma in e-services).

Studerande som efter sin examen vill bygga på sin ämneskompetens för att få en filosofie kandidatexamen med huvudämne informatik, 180 högskolepoäng, ska läsa ytterligare 60 högskolepoäng varav 30 högskolepoäng informatik på grundnivå 2, inkluderande 15 högskolepoäng examensarbete.

Svar på vanliga frågor


 
1. Hur många platser finns det totalt?

2. När öppnar ni "sök" för studiestart höst- eller vårtermin?

3. Jag har fått besked att jag är reserv - vad händer nu?

4. Hur ser antagningsstatistiken ut för programmet?

5. Sen ansökan - finns det platser kvar på programmet?

6. När jag väl är registrerad på programmet, måste jag ansöka varje kurs i programmet via antagning.se?

7. Hur fungerar det med studielån/stöd?

8. Vilken utrutsning krävs för att kunna läsa programmet?
 


 
1. Hur många platser finns det totalt?

Vi har högt söktryck på programmet och från och med hösten 2011 har vi ett begränsat antal platser. Detta innebär att varje höst- och vårtermin tilldelas ett antal platser centralt (från Högskoleledningen) till utbildningen. Antalet varierar allt från 60 - 150 platser.

Vår studieadministratör brukar ta in reserver i mån av plats i början av terminen (beroende på antal som tackat nej av de som antagits).

Det är antagningsenheten som gör ett urval utifrån ett antal parametrar, till exempel ditt betyg:

https://antagning.se/sv/Hur-du-anmaler-dig-och-haller-koll/Platsfordelning-och-urval/

Exakt svar på denna fråga (hur många som ska tas in, vilka kriterier vid urvalet gäller med mera) kan fås av vår antagningsenhet:

Telefon: 023 - 77 88 88

E-post: support@du.se

OBS! Vi (på programmet) har inte/får inte information om enskilda och presumtiva studenter som har sökt vår utbildning. Informationen som vi får är antalet sökande och ingenting mer.

 

2. När öppnar ni sök för studiestart höst- eller vårtermin?

Det är öppet för sök mellan 15 mars och 15 april för studier som börjar på höstterminen på antagning.se.

Det är öppet för sök mellan 15 september och 15 oktober för studier som börjar på vårterminen på antagning.se.

 

3. Jag har fått besked att jag är reserv – vad händer nu?

  • Utbildningens startdatum följer vanliga terminstider för högskolestudier på högskolan Dalarna.
  • Fram till startveckan har vår administration ett gigantiskt arbete att utföra. 
  • Studenter som står på reservlistan kommer att få ett mail från vår studieadministratör om de har fått en reservplats.
  • OBS! Mailet kan komma några veckor efter terminsstart på grund av stor arbetsbelastning.

 

4. Hur ser antagningsstatistiken ut för programmet?

Information gällande aktuella siffror för antal antagna och reserver kan du hitta på: http://statistik.uhr.se/ 

I fritextfältet fyller du i "Utveckling av etjänster" och väljer därefter relevant termin från dropdown menyn och klickar på sökknappen. 

Information om urvalet kan fås av antagningsenheten (genom att kontakta support@du.se).

 

5. Sen ansökan - finns det platser kvar på programmet?

Vi har inte öppet för sen ansökan då vi har fler sökande än vi tar in och vi kallar bara reserver från reservlistan.

Du är välkommen att söka för att påbörja studierna nästa möjliga termin. Du kan ansöka mellan 15 mars – 15 april eller 15 september – 15 oktober.

 

6. När jag väl är registrerad på programmet, måste jag ansöka varje kurs i programmet via antagning.se?

Ja. När man blivit antagen och registrerat sig på programmet blir man automatiskt registrerad på den första kursen. Övriga kurser inom programmet måste man söka på antagning.se, detta gör man på terminsbasis. Det finns platsgaranti på kurserna inom programmet för programstudenter.

 

7. Hur fungerar det med studietakt och studiemedel?

På vår utbildning väljer du din egen studietakt per termin (oavsett om du sökt till 50% eller 100%). Hos oss fyller du i en individuell studieplan som utgör en målinriktning både för dig och för oss på programmet och den kan vara på 100% (eller mer), 75%, 50%, 25% eller som lägst 10%. 

OBS! Om du tänker söka studiemedel från CSN är det viktigt att ta reda på deras krav för antal registreringar och antal presterade högskolepoäng (hp) inom varje termin.  

Du söker själv studiemedel från CSN.

Du ansvarar själv för att du möter CSNs krav på registreringar och studieprestationer för din valda studietakt hos CSN (antingen 50% eller 100%).

 

8. Vilken utrustning krävs för att kunna läsa programmet?

Undervisning på programmet sker i form av inspelade nätbaserade föreläsningar, laborationsuppgifter, nätbaserade seminarier samt olika former av eget arbete under handledning.
 
En dator med operativsystemet Windows och internetuppkoppling krävs för studierna (Kursen: Applikationsutveckling för mobila Android-enheter, behöver en Windows miljö).
 
Ett headset och webbkamera är också ett krav då delar av examinationen sker över internet.


Senast granskad: