Att komponera med ljud och bild - detta är AVP (Audiovisuell produktion).
Programmet är mångdisciplinärt och experimenterande, med audiovisuellt skapande i centrum. Här slipper du välja mellan ljud och bild, utan får arbeta med bägge delarna samtidigt. Kandidatprogrammet Audiovisuell produktion erbjuder dig därmed en möjlighet att undersöka och experimentera med både ljud och bild tillsammans. Ta del av några studentarbeten som visar hur våra studenter komponerar med ljud och bild.
Hej, jag heter Ida, kommer från Ulricehamn och går sista terminen på Audiovisuell produktion.
Jag valde utbildningen för att jag blev så intresserad av förhållandet mellan ljud och bild efter att ha läst filmmusik i Stockholm. Jag visste också att jag ville jobba kreativt med både ljud, musik och video men kände att jag saknade verktygen. Audiovisuell produktion är en utbildning med konstnärlig inriktning och med stort fokus på det praktiska, vilket tilltalade mig direkt. Det kändes solklart att söka den utbildningen.
Jag har trivts enormt bra, utbildningen har gett mig kunskap och kompetens som jag aldrig trodde att jag skulle få. En annan bidragande faktor har varit den fina sammanhållningen mellan både klasskamrater, andra studenter och lärare. Tillgång till bra lokaler och teknik har också varit viktigt för min personliga utveckling.
För mig kändes det viktigt att utbildningen skulle ha en konstnärlig inriktning med fokus på eget kreativt skapande och Högskolan Dalarna erbjöd en sådan utbildning som jag inte kunde hitta någon annanstans i landet. Den är unik i sitt slag och därför valde jag Högskolan Dalarna.
Jag gillar att man har nära till allt i Falun, nära till vännerna, fin natur, nöjen och skolan. En av de bästa sakerna med staden är helt klart dess historiska platser. Stora stöten och Falu koppargruva är bland det häftigaste jag sett.
På fritiden får jag ofta impulser att skapa och har många idéer på stora projekt jag vill genomföra, både tillsammans med studiekamrater och själv. Därför kan det bli så att jag spenderar en del tid framför datorn och experimenterar i olika mjukvaruprogram. Men jag gillar även att skapa mer “hands on”, teckna, göra musik eller snickra ihop något litet när jag får chansen. Jag älskar även att vara ute när det är fint väder och ha picknick.
Min dröm är att få arbeta som audiovisuell konstnär och få möjligheten att ställa ut och visa upp mina egna konstverk och installationer. Men jag skulle också verkligen vilja jobba med videoscenografi till opera, dans, teater och/eller artistframträdanden.
Branschen jag vill ge mig in i är mansdominerad och det vill jag absolut vara med och förändra, som så många andra branscher behöver det bli jämställt även för oss. Att vara verksam inom det här området kräver också att man har en viss teknisk kompetens och jag upplever ofta att andra förutsätter att jag, som kvinna, inte har den kompetensen utan folk vänder sig helt enkelt till en man i sådana situationer. Utöver det är det en rätt ung bransch och många vet inte vad det är jag sysslar med. Det känns spännande att vara en del av och få chansen att påverka ett yrkesområde som hela tiden växer. Yrket börjar även med stormsteg ta sig in inom olika områden och det skapar allt fler möjligheter för oss som audiovisuella producenter eller konstnärer.
Ett tips till de som ska välja utbildning är att inte ha för bråttom. Det är ett stort val man gör när man ska välja utbildning och jag funderade i många år på vad jag ville göra, vilket var tur för idag kan jag inte se mig själv göra något annat än just det jag har utbildat mig till.
Utbildningens innehåll
De tekniska framstegen är en utgångspunkt för programmet. Behärskning av både tekniken och det kreativa skapandet leder till att produktionerna blir konstnärligt bättre och kommunikationsmässigt effektivare. Undervisningen lägger därför stor vikt vid det egna skapandet, i både fritt valda produktioner och sådana som görs på beställning. Den kommunikativa förmågan är viktig för produktioner av alla slag och du tränas i studierna både teoretiskt och praktiskt. Som student möter du olika tillämpningsområden, till exempel:
- web-produktioner
- musikvideos
- audiovisuella installationer
- audiovisuell performance
Ta del av flera studentarbeten.
År 1
Introduktion till audiovisuell produktion, 15 hp
Audiovisuell komposition, 15 hp
Audiovisuellt berättande, 15 hp
Audiovisuell gestaltning 7,5 hp
Vetenskaplig uppsats i Ljud- och musikproduktion 7,5 hp
År 2
Audiovisuella installationer, 15 hp
Audiovisuell performance, 15 hp
Kommunikationsteorier 7,5 hp
Entreprenörskap för medieproducenter 7,5 hp
Medieproduktion som projektarbete, 15 hp
År 3
Audiovisuell produktion, fördjupningskurs inklusive examensarbete för Ljud- och musikproduktion, 30 hp
Audiovisuell produktionspraktik 30 hp
Kontakt med arbetslivet
Under programmets tredje år kommer du att skriva ett vetenskapligt examensarbete, självständigt genomföra ett större produktionsprojekt samt vara ute på en 10-veckors arbetsplatsförlagd praktikperiod. Praktiken är mycket viktig för dig som student, där får du möjlighet att utveckla och praktisera det du brinner för inom ämnet. Samtidigt tränar du din förmåga att självständigt skapa dig branscherfarenhet och ett kontaktnät hos framtida möjliga arbetsgivare.
Studera utomlands
Vi erbjuder dig möjlighet att studera vid ett av våra partneruniversitet eller hitta en praktikplats som en del av Erasmusprogrammet. En eller två terminer som utbytesstudent eller 2-12 månaders praktik inom EU är meriter som många arbetsgivare välkomnar.
Vad blir du efter utbildningen?
Programmet förbereder dig för att kunna arbeta professionellt med både konstnärliga och kommersiella produktioner inom audiovisuell produktion. Med förmåga att kunna skapa både ljud, musik och rörliga bilder blir arbetsmarknaden bredare än för den som bara behärskar den ena delen. Efter avslutad utbildning återfinns våra studenter inom vitt skilda yrkesområden som exempelvis audiovisuella konstnärer, videoscenografer, filmklippare eller producenter inom konsert och event.
Hur ser arbetsmarknaden ut?
Det finns ett växande behov i samhället efter just den typ av kompetens våra studenter besitter, en kombination av kunskaper inom både ljud och bild och samspelet däremellan. Audiovisuell produktion är en växande bransch där det är vanligt med eget företagande. Utbildningen förbereder för detta bland annat genom kurser i projekthantering och entreprenörskap.
Examen
Filosofie kandidatexamen, huvudområde: Ljud- och musikproduktion.
Studera vidare
För den som efter examen är intresserad av vidare och ytterligare fördjupad utbildning erbjuder Högskolan Dalarna Magisterprogrammet Audiovisuella studier, som förbereder både för fortsatt verksamhet inom medieindustrin och för fortsatta forskarstudier.
Vad betyder forskning för min utbildning?
Flera av Högskolan Dalarnas lärare är forskare och även du som student kan arbeta nära forskare i flera forskningsprojekt. Vi bedriver forskning för att ta fram ny kunskap för att hitta nya lösningar på stora samhällsproblem. Denna kunskap förs sedan vidare ut i utbildningarna för att se till att utbildningarna håller hög kvalitet.