Storslam för mediestudenter vid Sveriges kortfilmsfestival

Den 24 mars tillkännagavs vinnarna i olika klasser på Sveriges Kortfilmsfestival. Tidigare studenter från Högskolan Dalarna tog hem fem ärofyllda priser.

Största storslam blev det för filmen ”Rötter likt gudaträd” som kammade hem två priser. guld i Filmskoleklassen samt pris för bästa manus i filmskoleklassen. En av skaparna bakom filmen är Jonas Bogsjö:

– Det var en väldigt overklig känsla när vi fick beskedet att vi vunnit och har nog fortfarande svårt att fatta att vi vann. Det var väldigt många känslor på en och samma gång när man steg upp på scenen för att ta emot priset. På den nivån att man inte visste vad man skulle säga, man fick brist på ord.

Berätta om filmen, hur km idén fram och vad handlar den om?

– För vår film Rötter Likt Gudaträd kom en av de första fröerna från en mening jag hade läst om Fredrik Backmans bok "Vi mot er" och som sedan utvecklades vidare till vad den är idag. Den handlar om en vilsen ung kille som försöker ringa en telefonsvarare för att lätta på något han har inom sig.

Jonas Bogsjö

Jonas Bogsjö

Priser till studenter från Högskolan Dalarna under festivalen

Guld i filmskoleklassen

Rötter likt gudaträd – regisserad av Jonas Bogsjö (alumn från Film- och TV-produktion).

Juryns motivering:

"Denna film utnyttjar till fullo varje aspekt av filmkonstens berättarmedel och alla delar bidrar till ett sant gesamtkunswerk."

Brons i filmskoleklassen

Jajja – regisserad av Hugo Melin (alumn från Film- och TV-produktion)

Juryns motivering:

"En mycket kärleksfull och väl gestaltad skildring av en försvunnen värld. Outtalad ömsesidig kärlek mellan generationer målas upp och vi blir djupt berörda över hur en insiktsfull och varm film om längtan att åter nå fram…. till sin älskade farfar."

Bästa manus i filmskoleklassen

Rötter likt gudaträd – manus av Jonas Bogsjö och Anton Kappling (alumner från Film- och TV-produktion och Manus för film och TV).

Juryns motivering:

"Ett mycket genomtänkt, välskrivet och genomarbetat mans sätter grund för hela filmen där filmtiteln underfundigt och genialt sammanfattar berättelsen och beskriver huvudkaraktären vilken även förs av en ”Chekhov’s ”kick the can down the road".

Varje detalj är väsentlig för att kunna berätta denna historia helt utan dialog och samtidigt visa karaktärernas relation till varandra och tomheten i den enas frånvaro."

Bästa dokumentär i filmskoleklassen

Margit reser – regisserad av Maria Wallin (alumn från kursen ”Berätta med film om kulturarv och historia”).

Juryns motivering:

"I en kraftfull narrativ struktur ges tittarna en inblick i historiens väv och de människors liv som format den. Skicklig regi i kombination med arkivmaterialets mångfald ger oss en emotionell historia där enastående kreativitet och tekniskt kunnande lyfter fram det förflutnas nyanser och för dem levande in i nuet."

Bästa originalmusik

Klara and Vassi – One kilometer at a time – musik av Carl Gustafsson (alumn från Ljud- och musikproduktionsprogrammet).

Juryns motivering:

"En mycket välgjord film om en person och dennes största intresse och speciella arbete. En kärleksfull skildring där den stämningsfulla musiken ger en synergieffekt till ensamma träningspass och där musiken tillsammans med det vackra fotot ger en känsla av både vemod och framtidstro."

Läs mer om våra program och kurser inom media

Kontakt
Axel Grigor
Konstnärlig dr
Senast granskad:
Senast granskad: