Högskoleutbildning till professionell tränare i styrkelyft väcker internationellt intresse

Som första högskolan i Norden erbjuder Högskolan Dalarna en tränarutbildning för styrkelyft, en innovativ utbildning i samverkan med Svenska Styrkelyftsförbundet. Intresset har varit enormt högt, högre än förväntat inför höstens studiestart.

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Michail Tonkonogi visar träningsutrustning för Gaston Parage, Ordförande i International Powerlifting Federation
Michail Tonkonogi, Högskolan Dalarna och Gaston Parage, Ordförande i International Powerlifting Federation

Utbildningen har redan nu attraherat ett stort antal studenter från hela Norden och även rönt stor internationell uppmärksamhet, vilket resulterat i att Gaston Parage, president för Internationella Styrkelyftsförbundet (IPF) besökte högskolan igår för att få en inblick i utbildningen.

– Det betyder oerhört mycket att president Gaston Parage visar så stort intresse för vår nya utbildning. Han har fått en djupare inblick kring utbildningens upplägg och våra faciliteter, samt att vi har diskuterat möjligheter att samverka i framtiden. Utbildningen är central för professionaliseringen inom idrotten då kraven blir allt högre för att arbeta som professionell tränare, säger Michail Tonkonogi, professor i idrottsfysiologi Högskolan Dalarna.

styrkelyft-1-redigerad.jpg
Från vänster: Robert Ericsson, Sportchef i Svenska Styrkelyftsförbundet; Gaston Parage, Ordförande i International Powerlifting Federation; Michail Tonkonogi (HDa); Karin Strömqvist Bååthe, ansvarig styrkelyftutsbildning; Pjotr van den Hoek, lärare styrkelyftsutbildning.

Fakta om ”Tränare i styrkelyft” och ”Judotränare”

Inför höstens studiestart erbjöds för första gången i Norden två nya utbildningar på Högskolan Dalarna, ”Tränare i styrkelyft” och ”Judotränare”. Båda utbildningarna är uppbyggda av kurspaket på halvfart som sträcker sig över en fyraårsperiod och ger en högskoleexamen efter avslutade 8 terminer.

Utbildningarna sker i samverkan med Svenska Styrkelyftförbundet och Svenska Judoförbundet. Utbildningarna samverkar även med de Europeiska förbunden vilket gör att internationell kompetens kommer in i utbildningarna och i Sveriges idrottsrörelse.

Läs mer i tidigare artikel

Senast granskad:
Senast granskad: