Högskoleutbildning till professionell tränare i judo eller styrkelyft - vi är först i Norden

Utbildningarna sker i samverkan med Svenska Judoförbundet och Svenska Styrkelyftförbundet samt med de Europeiska förbunden, vilket gör att internationell kompetens kommer in i utbildningarna och i Sveriges idrottsrörelse.

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

– Vi är oerhört glada över samarbetet med Högskolan Dalarna som nu möjliggör för oss att ta nästa steg i vår strävan att erbjuda Judosverige högkvalitativa, evidensbaserade och idrottsspecifika tränarutbildningar, säger Kristiina Pekkola, ordförande i Svenska Judoförbundet.

– Vi ser med glädje att intresset för träning och styrkelyft i synnerhet ökar lavinartat ute i landet. Vi ser mycket positivt på att nu kunna lansera en tränarutbildning för styrkelyft tillsammans med Högskolan Dalarna. Det är en utbildning som ger alla som har styrketräning som en komponent i sin egen idrottsutövning ett ordentligt helhetsgrepp, säger Robert Ericsson, Generalsekreterare Svenska Styrkelyftsförbundet.

I höst erbjuds för första gången i Norden två nya utbildningar på Högskolan Dalarna, det är ”Tränare i styrkelyft” och ”Judotränare”. Båda utbildningarna är uppbyggda av kurspaket, sträcker sig över en fyraårsperiod, sker på halvfart och ger en högskoleexamen efter avslutade 8 terminer. Utbildningarna sker i samverkan med Svenska Judoförbundet och Svenska Styrkelyftförbundet. Utbildningarna samverkar även med de Europeiska förbunden vilket gör att internationell kompetens kommer in i utbildningarna och i Sveriges idrottsrörelse.

– Vi har lyft utbildningen till nästa steg. Om vi vill ha fler professionella tränare inom specifika idrotter är det här rätt väg att gå. Redan idag är intresset stort för att rekrytera de färdigutbildade, säger Karin Strömqvist Bååthe kursansvarig Högskolan Dalarna.

Förbunden efterfrågar en aktör som tillför den akademiska kunskapen och som har ett evidensbaserat förhållningssätt och Högskolan Dalarna vill att studenterna vid examen ska ha den kunskapen som tillgodoser marknadens behov. Dessa två utbildningar förbereder även för utbildning för barn och unga vilket innebär en omättlig arbetsmarknad.

– Det har hittills varit en utmaning att erbjuda en hög nivå på tränarutbildningar och samtidigt vara specialiserade. Vi äger utbildningen tillsammans och dessa utbildningar blir en länk till professionaliseringen inom idrotten då kraven blir allt högre för att kunna vara professionell tränare, säger Michail Tonkonogi, professor i idrottsfysiologi Högskolan Dalarna.

Intresset för utbildningarna har varit enormt högt, högre än förväntat. Karin berättar att de har sökande från hela Sverige samt från andra nordiska länder. Valet av att rikta sig mot Judo och Styrkelyft ligger i att det är två mellanstora  förbund med idrotter som växter kraftigt i popularitet och därmed stiger efterfrågan på professionella tränare. Dessutom har förbundet rätt förutsättningar för en samverkan och en vilja för att bedriva utbildningen framåt. Redan nu väcks frågan från flera förbund som är intresserade av att i framtiden samverka med Högskolan Dalarna.

Information om utbildningen ”Tränare i styrkelyft”

Information om utbildningen ”Judotränare”

Senast granskad:
Senast granskad: