Dokumentärfilmen ”Porträtt av en jätte” får sin svenska premiär vid Tempo Dokumentärfestival

Den 9 mars klockan 18.00 tävlar fyra av Högskolan Dalarnas mediastudenter om att bli vinnaren av åtta bidrag inom festivalkategorin New Doc på Sveriges största festival för dokumentära uttryck.

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Dokumentärfilmens huvudperson Christian blickar ut över en stad i miniatyr
Dokumentärfilmens huvudperson Christian blickar ut över en stad i miniatyr

Studenterna Lizette Gunnesson, John M. Wahl, Martin Sixtensson och Sean Ekberg på programmet Film & TV-produktion har under våren 2020 producerat en film inom en dokumentärfilmskurs som har fått stort genomslag och ska nu tävla inom festivalkategorin New Doc. Festivalkategorin lyfter filmer som är gjorda av lovande men ännu oetablerade svenska filmskapare.

- Nomineringen känns oerhört rolig och hedrande, jag brukar besöka festivalen och det har väl varit lite av ett mål att själv få vara med någon gång så det känns helt fantastiskt, säger filmens regissör Lizette Gunnesson.

Axel Grigor, programansvarig och konstnärlig lektor berättar stolt att nomineringen bekräftar att Högskolan Dalarnas mediestudenter och våra dokumentära kurser är bland de allra vassaste i Sverige.

- Det finns en bredd, ett djup och ett lugn här, som öppnar för att våra studenter på ett modigt och nyfiket sätt kan gestalta det samhälle, den värld vi lever i. Något vi alla ska känna oss mycket stolta över, säger Axel Grigor.

Ewa Cederstam är lektor och handledare i kursen där dokumentärfilmen har skapats.

- Som lektor i filmregi känner jag en stor vördnad över studenternas målmedvetenhet och beslutsamhet att ta sig an intressanta samtida ämnen och undersöka dessa i sina dokumentära filmer. Studenternas eget mod och med deras egna tankar om ny gestaltning känner jag mig oerhört stolt över. Att få bidra på kursen och vara handledare för dessa fina studenter som nu ska få visa upp sin mycket sevärda dokumentärfilm för en publik. Det är stort säger, Ewa Cederstam.

Mellan den 8 – 14 mars pågår Tempo Dokumentärfestival och festivalen är Sveriges största festival för dokumentära uttryck. Festivalen grundades 1998 och har sedan dess presenterat dokumentärer från hela världen för den svenska publiken. Tempos grundidé är att ”lyfta fram kreativa dokumentärer över genregränser och att skapa en mötesplats för publik och bransch".

- Tanken med filmen började med en idé om att lära känna en person som vi inte visste väldigt mycket om, vi visste vad han var känd för men vi ville lära känna honom som person. Detta förde oss in på ett spår där vi helt lämnade det allmänt kända och ville berätta sakerna som inte många visste om. Det slutade med en historia om en person som har gått igenom så många tunga saker i sitt liv men som aldrig ger upp och lyckas nå sina drömmer om och om igen. En historia om vad som kan hända om man aldrig ger upp och bemöter livet med ett leende, säger Sean Ekberg.

Dokumentärfilmen ”Porträtt av en jätte” handlar om Christian Andrén som gick från att sälja lotter på ICA till att spela huvudrollen i den Guldbagge-belönade långfilmen ”Jätten”. En man som stött på många motgångar men alltid tagit sig vidare. Som barn fick han en dödsdom i form av cancer men överlevde. Christians filosofi är att livet är en järnväg där man ska till en destination utan att veta vad som händer längs vägen.

- Inspelningen av den här dokumentären var helt olik någon annan inspelning jag varit med om tidigare. Inte bara på grund av den rådande pandemin, utan även på grund av filmens form. Det har varit en resa jag aldrig kommer att glömma. Christian blev en del av våra liv, och vi blev en del av Christians, berättar Martin Sixtensson.

Den 9 mars ska filmen premiärvisas och teammedlemmen John M. Wahl berättar att desto mer de lärde känna Christian under inspelningen tog filmen andra riktningar och former.

- Det vi trodde var en sorts film visade sig bli något helt annat och mycket större än tanken var från början. Det ska bli riktigt roligt att få vara med så folk kan få se Christians historia, berättar John.

Läs mer om Tempo Dokumentärfestival

Läs mer om programmet Film- och TV-produktion

Kontakt för frågor

Axel Grigor
axg@du.se
023-77 80 71

Senast granskad:
Senast granskad: