Bästa bemötandet i Europa – på Högskolan Dalarna

I en studie om hur internationella studenter blir bemötta får Högskolan Dalarna utmärkelsen ”Student Favourite in Europe”. I studien granskas kontakten med blivande studenter bland 107 lärosäten runtom i världen.

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Två personer sitter i en soffa.
Michael Oppenheimer, utvecklingsledare för internationell studentrekrytering och Xi Su, internationell studentrekryterare Anders Gårdestig

Studien Enquiry Experience Tracker har genomförts med hjälp av så kallade mystery shoppers, vilket innebär att utvalda personer låtsas vara potentiella internationella studenter. Deltagarna upplevde sig bäst bemötta och benägna att fortsätta dialogen med Högskolan Dalarna, jämfört med de andra deltagande lärosätena i Europa, enligt årets undersökning.

– Vi är ett lärosäte med fokus på personligt bemötande för både blivande och befintliga studenter. Därför känns det extra roligt att kontakten med potentiella studenter från olika delar av världen väcker intresset att studera hos oss, säger Michael Oppenheimer, utvecklingsledare för internationell studentrekrytering på Högskolan Dalarna.

Populära utbildningar med lovande jobbmöjligheter

Högskolan har idag cirka 300 internationella studenter på campus och söktrycket till högskolans internationella program har ökat kraftigt. Det är framför allt utbildningar i Business Intelligence och Data Science som är eftertraktade på arbetsmarknaden både i Sverige och internationellt.

– Jag valde Sverige för att det är ett land med förstklassig utbildning. Sverige är också ett land med bra framtidsutsikter inom till exempel digitalisering och datavetenskap. Och Högskolan Dalarna tillhör de främsta i Sverige vad gäller tillämpad big data, säger Karen Ortega, student från Mexico.

Internationella studenter attraheras också av att Högskolan Dalarna är ett litet lärosäte med en personlig kontakt mellan studenter och lärare.

– Utländska studenter, som jag, har blivit väldigt väl mottagna. Jag gillar både svenskarna och lärarna. Att träffa studenter från hela världen har känts väldigt bra, säger Hugo Serris, student från Frankrike. 

Se inslaget i Rapport den 12 oktober med studenterna Hugo och Karen. 

Om Enquiry Experience Tracker

Enquiry Experience Tracker är en årlig studie som hjälper deltagande lärosäten att förstå hur väl de hanterar och besvarar förfrågningar från presumtiva internationella studenter. I 2022 års studie deltog 107 lärosäten från hela världen inklusive 24 europeiska lärosäten. Högskolan Dalarnas resultat är det bästa i Europa och bland topp tio i världen.

Senast granskad:
Senast granskad: