Söktrycket till internationella program ökade med 45%

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Högskolan Dalarnas internationella program på avancerad nivå är de mest sökta av alla högskolor och universitet i Sverige.
Person i blå skjorta och svarta byxor som ler och tittar in i kameran. I bakgrunden gröna växter och två soffor.
Michael Oppenheimer, utvecklingsledare internationell studentrekrytering Madelene Håll

– Det är väldigt spännande att våra internationella magister/masterutbildningar är de mest sökta hos samtliga svenska lärosäten. Studenter som läser våra magisterutbildningar i Business Intelligence och mastersutbildning i Data Science är eftertraktade på arbetsmarknaden både i Sverige och internationellt, berättar Michael Oppenheimer, utvecklingsledare internationell studentrekrytering.

Det finns få program som börjar till våren och dessa utbildningar har ett upplägg som möjliggör start till höst eller vår termin.

– Denna flexibilitet tillsammans med den höga utbildningskvalitén lockar en mångfald av studenter från hela världen, fortsätter Michael.

Kenneth Carling, ämnesföreträdare i programmens huvudområde Mikrodataanalys, tycker att ökningen är positiv och överraskande.

– Vi har haft ett stabilt söktryck de senaste åren på en redan hög nivå. Det väcker också frågor kring om och hur vi kan ta emot flera studenter och behålla den höga kvalitén på dessa utbildningar. Våra mastersutbildningar är nyckeln för att hålla ihop en sammanhållen akademisk miljö som binder samman grundutbildning och forskningen som vi gör, tillägger Kenneth.

Enligt Universitets- och högskolerådet har sju universitet och högskolor fler sökande till program på avancerade nivå, jämfört med vårterminen 2021. En av dem är Högskolan Dalarna som fick 45% fler sökande, från 943 sökande vårterminen 2022 till 1369 sökande vårterminen 2023.

Senast granskad:
Senast granskad: