Alumnpris delas ut till en tidigare student som använder sina kunskaper från Högskolan Dalarna för att skapa ett gott samhälle. Studenten är är en god förebild för andra studenter och en god ambassadör för Högskolan Dalarna.
Samtliga anställda, studentkåren och alla som har kontakter med Högskolan Dalarna kan nominera personer till alumnpriset. En pristagare utses sedan av en jury med representanter från högkskolans avdelning för kommunikation.
Tidigare pristagare
Motivering:
Ida Törn, alumn från systemvetenskapliga programmet, har gjort en fantastisk resa inom Trafikverket där hon redan som studentmedarbetare tog en stor roll, för att sedan ta steget till produktionssättningsledare och tekniknära förvaltare, inom loppet av bara några år. Idas positiva energi inspirerar. Hon är en förebild för studenter som kommer från en annan yrkesbakgrund än informatik och teknik, kvinnor inom IT och för personer som är ”mitt i livet” men som vill vidareutbilda sig.
"Våga drömma"
Årets alumn vid Högskolan Dalarna är Ida Törn, som arbetar som tekniknära förvaltare på Trafikverket. ”En förebild för studenter” skriver juryn bland annat i motiveringen.
Priset till årets alumn delas ut av Högskolan Dalarna till en tidigare student som är en god förebild för andra studenter och som har presterat och engagerat sig lite utöver det vanliga i sin karriär eller i andra sammanhang. Priset 2023 går till Ida Törn, tidigare student vid systemvetenskapliga programmet på Högskolan Dalarna.
– Jag blir oerhört hedrad och glad. Det kom som en överraskning för mig att någon valt att uppmärksamma mina arbetsuppgifter och prestationer med så fina ord. För mig är det en självklarhet att sprida kunskap och arbetsglädje och dela med mig av erfarenheter. Självfallet är det glädjande när mitt arbete inspirerar och hjälper andra att hitta sina egna spännande vägar framåt, säger Ida Törn.
Tankarna på en karriär inom informations- och kommunikationsteknik tog fart först efter avslutade studier inom ett helt annat område.
– Jag stod vid ett vägskäl i livet där jag inte var säker på om jag ville fortsätta inom det yrke jag tidigare utbildat mig till. Min syster började tala om att hon ville studera och jag kände spontant att det nog var det som jag också ville och behövde göra för att komma vidare. Jag är bosatt i Dalarna och för mig var det både praktiskt och avgörande att kunna studera på hemorten.
Både Ida och hennes syster tog steget och började studera vid systemvetenskapliga programmet på Högskolan Dalarna hösten 2016.
– Det var ett äventyr i sig, eftersom jag tidigare studerat till socialpedagog var jag mer dragen mot något helt nytt. Att studera IT och systemvetenskap tänkte jag, på ett personligt plan, var helt banbrytande och jättespännande. Arbetsmarknaden var lovande och det fanns många jobbmöjligheter efter avslutade studier, säger Ida.
Idag arbetar Ida som tekniknära förvaltare på Trafikverket. Hon har ett övergripande ansvar att se över den tekniska hälsan av IT-applikationer.
– Jag har koll på de tekniska aspekterna och för en tät dialog med den verksamhet och förvaltare som använder våra applikationer och är teamledare för tre team med olika inriktningar på olika leveranser. Vi har användare över hela Sverige som är beroende av våra data så jag är stolt över hur väl mina arbetskamrater presterar och levererar, dagligen, säger Ida.
Hon har stor nytta av sin ”första” utbildning inom socialpedagogik och erfarenheter av att bygga relationer.
– Kombinationen mellan båda mina utbildningar gör att jag har goda kvalifikationer för att kunna ha god teknisk kännedom om våra IT-lösningar, samtidigt som jag är lämpad att arbeta i och leda team, där dialog, förhandling och relationsskapande arbete är fundamentala byggstenar för att kunna driva utvecklingen framåt, säger Ida.
Att byta jobb mitt i livet är en utmaning. Du vet vad du har, men inte vad du får, men Ida ångrar inte sitt val.
– Våga drömma och satsa på den drömmen. Det är aldrig för sent att ändra riktning, det är möjligt att börja studera även om man kanske är mitt i livet eller har en annan utbildning sedan tidigare. Det går att pausa och få barn mitt i studierna också, det gjorde jag. Det är också möjligt att avsluta studierna efter det studieuppehållet, med goda resultat, och våga satsa på sig själv – för det är man faktiskt värd.
Linda Forssell Asp
Linda Forssell Asp, lärare och tidigare student vid Högskolan Dalarnas lärarutbildning. Linda får ta emot högskolans alumnpris för att hon inspirerar, motiverar och sprider glädje och kunskap till både elever och lärarkollegor genom ”Lindas klassrum” i sociala medier. Hon har dessutom utsetts till årets lärare i Dalarna och årets ledstjärna av Lärargalan som uppmärksammar förebilder inom läraryrket.
– Det känns otroligt ärofyllt att få en utmärkelse för att man gör ett bra jobb och jag är mycket tacksam över att ha tilldelats alumnpriset. Att få vara del i barns utveckling och undervisa elever är väldigt roligt och utmanande.
Varje dag möter Linda elever och kollegor, i klassrummet och i sociala medier, för att dela med sig av eget och andras material som skapar mervärde i undervisningen. Linda är läraren som ger lärarinspiration – både inspiration att lära sig och till läraryrket
– Jag tycker om att undervisa eftersom det hela tiden utmanar mig och engagerar mig. Jag känner att jag utvecklas och tycker att det är lika roligt nu som när jag var nyutexaminerad. Kunskap är viktigt och jag tycker om att förmedla kunskap genom att undervisa, säger Linda Forssell Asp.
Motivering
Linda Forssell Asp använder sin kunskap och sin vardag som lärare för att inspirera, motivera och påvisa att läraryrket är fantastiskt. Varje dag möter Linda elever och kollegor, i klassrummet och i sociala medier, för att dela med sig av eget och andras material som skapar mervärde i undervisningen. Linda är läraren som ger lärarinspiration – både inspiration
att lära sig och till läraryrket.
Cia Embretsen
Cia Embretsen har genom sitt arbete och sin utbildning från Högskolan Dalarna visat att kunskap gör skillnad. Sin kunskap har hon använt för att skapa ett gott samhälle så att nyanlända ska känna sig välkomna och bli en del av samhället och gemenskapen. En del av hennes engagemang är kopplat till det välkända somaliska bandylaget som bland annat gav upphov till att för första gången någonsin representera Somalia i bandy-VM. En annan del av engagemanget är projektet ”Öppna ditt hem” där nyanlända erbjuds boende av och tillsammans med privatpersoner
Maria Swartling, ScanArc Plasma Technologies AB
Maria Swartling har under många år använt sina kunskaper från Högskolan Dalarna till att göra vår värld säkrare genom att reducera gifter och avfall. Som metallurg har hon hittat nya sätt att återvinna metaller från farliga restprodukter från industrin. Via ett brett kontaktnät av forskare har hon hittat innovativa vägar för att återvinna resurser som annars varit en belastning för vår planet. I sina många kontakter med Högskolan har hon sedan gett våra studenter möjlighet att ta del av utvecklingen. Den gamla bruksorten
Hofors har varit navet i detta internationella arbete, vilket gett nya möjligheter och nytt liv.
Rickard Lyko, Lyko Group AB
Rickard Lyko återvände till hemmet i Vansbro efter studier i företagsekonomi vid Högskolan Dalarna. Dessförinnan hade han hunnit med att vara utbytesstudent i Sydafrika och Australien. Hans farfar hade efter flykten från Nazitysklands koncentrationsläger etablerat sig som frisör i Vansbro. Via hans far lades sedan grunden till den verksamhet som Lyko nu skulle ta över. Med säker hand och stor innovationsförmåga byggde han upp ett av Sveriges mest snabbväxande företag. Den konsekventa lokaliseringen till hembygden, där e-handelns potential utnyttjas fullt ut, har starkt bidragit till att Vansbro idag har bland den lägsta arbetslösheten i landet utanför storstäderna
Martin Olsén
Martin studerade Datateknik vid Högskolan Dalarna och arbetar numera som konsultchef vid Sogeti i Borlänge. Årets alumn har under många år visat ett stort och genuint intresse för att arbeta med Högskolan. Som föreläsare har han varit en inspirationskälla för många och som handledare för ett flertal examensarbeten har han väglett och motiverat enskilda studenter. Genom att använda fallstudier har han låtit studenter få en djupare inblick i yrkeslivets verklighet. Årets alumn har också varit en engagerad och lyhörd handledare för akademiker med utländsk bakgrund.
Samtidigt som han på så sätt bidragit till en bred och fördjupad samverkan mellan samhället och Högskolan Dalarna, har årets alumn också varit en god förebild för våra studenter och en god ambassadör för Högskolan.
För att nomineras till årets alumn ska personen ha
Studerat och läst minst 30 högskolepoäng (tidigare 20 poäng) vid Högskolan Dalarna och uppfylla något av kriterierna nedan:
- använt sina kunskaper från Högskolan Dalarna för att skapa ett gott samhälle
- vara delaktig i samverkan med Högskolan Dalarna
- vara en god förebild för andra studenter vid Högskolan Dalarna
- vara en god ambassadör för Högskolan Dalarna.
Nominera en alumn
Nomineringar för 2023 är avslutad.