Verktyg för distansstudier

Här har vi samlat tips och verktyg för dig som studerar på distans.

Kurser och program på distans

Idag studerar över 70 procent av våra studenter på distans – via nätet. Välj bland cirka 40 olika program och 400 kurser. En del av våra utbildningar kräver regelbundna träffar på campus, andra kräver bara någon enstaka träff. Vissa av utbildningarna kan du genomföra helt utan att besöka campus, med de flesta kurser har obligatoriska moment i realtid online.

Kurser och program på distans

Lärplattformen Learn

All information om dina kurser kan du hitta där. I kursrummen på Learn finns det aktuell information för kursen, lämna in uppgifter och använda olika diskussionsforum där studenter och lärare diskutera olika ämnen, ställa frågor och få svar.

Logga in på Learn

Information och manual för Learn

 

Videomöten i Zoom

Zoom är ett verktyg för att delta i videomöten. Zoom är tillgängligt för såväl medarbetare som studenter. Med hjälp av Zoom kan du även dela en whiteboard, dela din datorskärm och visa olika program, till exempel Powerpoint. Har du problem att starta mötet, prova att köra mötet utan video.

Instruktioner för Zoom

Hjälp med Zoom får du i Zoom supportcafé

Programvaror med studentlicens

Högskolan Dalarna tillhandahåller programvaror som du som student kan installera på din dator och använda i studiesyfte. 

Till programvaror med studentlicens

 

Examinationsform

Examinationsformerna kommer att skilja sig åt beroende på vilken kurs du läser. Information om vad som gäller för din kurs finner du i ditt kursrum i Learn.

På sidan Examination och tentamen hittar du information om hur examination och tentamen går till.

Teknisk utrustning 

Du som student behöver själv ordna med nödvändig teknisk utrustning och i listan nedan hittar du den utrustning som vi rekommenderar. För att kunna delta på ett väl fungerande sätt i undervisningen är vår rekommendation att du använder en dator. För att testa utrustning och få råd och stöd är du välkommen till Zoom Supportcaféet eller kontakta support@du.se

  • Tillgång till en fast (trådbunden) internetuppkoppling med en rekommenderad hastighet på minst 2 Mbit/s i båda riktningarna. Du kan mäta din hastighet på Bredbandskollen. Vi rekommenderar inte använda en trådlös anslutning eller mobilt bredband då det kan vara problem med alltför varierande och låga hastigheter.
  • En PC eller MAC med MacOS 10.7 eller senare, bärbar eller stationär. Vi rekommenderar inte Chromebooks, Linux eller mobila enheter såsom surfplattor och mobiler.
  • Headset med en mikrofon, gärna med USB-anslutning. Vi rekommenderar inte headsets av typen Blåtand (Bluetooth) eller mobilheadset.
  • Webbkamera, vilket inte alltid är obligatoriskt på en kurs (fråga din lärare om du är osäker). Observera att en extern webbkamera är obligatorisk vid online-tentamen.

 

Hjälp och stöd

Råd till dig som studerar på distans

Råd till dig som studerar på distans

Studenthälsan

Du är välkommen till Studenthälsan när du behöver någon att tala med. Det kan till exempel vara något som rör dina studier eller ditt liv i övrigt. Du kan även få hjälp om du har en funktionsnedsättning som blir ett hinder i studierna. Du kan kontakta studenthälsan via mail, telefon eller Zoom. Personalen på Studenthälsan har givetvis tystnadsplikt!

Till studenthälsan

Språkstöd

Språkstödet erbjuder hjälp och stöd med text på svenska och engelska. Du kan boka och få handledning online.

Till språkstödet

Kontakt

Support

Behöver du hjälp med att förstå och använda våra digitala verktyg/lärmiljöer (Zoom, Learn) kontakta vår support via e-post, telefon eller genom Zoom Supportcaféet.

Support finns för att hjälpa dig:

måndag – fredag kl 08.00 – 16.00.

support@du.se
023-77 8888
Zoom Supportcaféet

Senast granskad:

Support

Behöver du hjälp med att förstå och använda våra digitala verktyg/lärmiljöer (Zoom, Learn) kontakta vår support via e-post, telefon eller genom Zoom Supportcaféet.

Support finns till att hjälpa dig:
måndag – fredag kl 08.00 – 16.00

support@du.se
023-77 8888
Supportcaféet i Zoom

Språkstöden håller drop-in

Måndagar kl. 09.00-11.00 erbjuder språkstödet handledning via Zoom.
Via språkstödet kan du få hjälp och stöd med text på svenska och engelska.

Till språkstödet

Studenthälsan

Du är välkommen till Studenthälsan när du behöver någon att tala med. Det kan till exempel vara något som rör dina studier eller ditt liv i övrigt. 

Visste du att du kan kontakta studenthälsan via e-post, telefon eller Zoom?

På sidan Studenthälsan hittar du mer information.

Råd till dig som studerar hemma

Senast granskad: