Instruktioner och regler
Information om vad som gäller för din kurs hittar du i den kursplan som gäller för aktuell kurs. Mer utförlig information finns ofta i lärplattformen. I instruktionerna för examinationen anges till exempel vilka hjälpmedel du får nyttja under en salstentamen, om du ska använda en särskild mall för en rapport eller om en examination ska ske individuellt eller i grupp. Det är viktigt att du tar del av instruktionerna inför respektive examination.
Förutom instruktioner för respektive examination behöver du också ta del av högskolans övergripande regler för examination.
Examinationsformer
En examination kan genomföras på olika sätt. Några av de vanligaste sätten att bli examinerad på:
- Hemtentamen - består av en eller flera skriftliga uppgifter, som du med hjälp av kurslitteratur ska lösa under begränsad tid med angiven start- och sluttid.
- Seminarium - en examination som sker i grupp och består av diskussioner och reflektion kring kurslitteratur eller egna och andras inlämnade studentuppgifter.
- Laboration - ett praktiskt experiment där genomförandet, lösandet av en uppgift, är en viktig del av examinationen.
- Verksamhetsförlagd utbildning (VFU) - en examinationsform där du får möjlighet att både träna och examineras på de praktiska arbetsuppgifter och arbetsmoment som förekommer i det yrke du studerar till.
Tentamen i sal och online
Anmälan
Till salstentamen och onlinetentamen behöver du anmäla dig för att få delta.
Tentamensanmälan öppnar en månad före tentamensdatumet och stänger två veckor före. Har du inte anmält dig får du inte skriva tentamen. I stället får du då invänta nästa tentamenstillfälle och anmäla dig till det.
Din anmälan är mottagen när du kan se den under rubriken Mina tentamensanmälningar på sidan Tentamenstjänster.
Inför salstentamen
Vilken lokal tentamen genomförs i kan du se på studentwebben. Du bör vara på plats i lokalen senast 30 minuter innan tentamen börjar. Är du inte på plats i salen 10 minuter innan tentamen startar får du inte delta från start. Du måste då vänta på ett samlat insläpp som sker 30 minuter efter det att tentamen startat, vilket innebär att du inte kan utnyttja hela tentamenstiden.
Inför onlinetentamen
I lärplattformen hittar du vilker examinationrum tentamen genomförs i. Du bör vara på plats i det digitala examinationsrummet i Zoom senast 30 minuter innan tentamen börjar. Kommer du senare än så kan du inte garanteras full tentamenstid. Är du inte på plats i examinationsrummet 10 minuter innan tentamen startar får du inte delta i examinationen.
Rättning och bedömning
När en examination har genomförts bedömer ansvarig lärare varje students prestation. Lärare och examinator har normalt sett 15 arbetsdagar på sig att bedöma examinationen och att rapportera resultatet i Ladok.
Om du anser att det betyg du fått är felaktigt, utifrån uppsatta betygskriterier, har du möjlighet att begära omprövning av betyg.
Rättelse och omprövning av betyg
Omexamination
Om du inte blivit godkänd på, eller inte har deltagit i, en examination har du rätt att genomföra en omexamination. För att kunna göra det måste du vara registrerad på aktuell kurs. Mer information om hur du begär en omregistrering finns på registreringssidan.
Registrering och användarkonto
Examination vid funktionsnedsättning
Om du har en funktionsnedsättning som blir ett hinder i dina studier kan du få stöd under din studietid hos oss, bland annat i form av anpassad examination. Vilket stöd du kan få beror på vilket hinder din funktionsnedsättning innebär.
Studera med funktionsnedsättning
Misstanke om fusk
Om en lärare misstänker att du fuskat eller försökt att fuska under examination ska detta anmälas till rektor.