Ett samarbete med näringslivet: ”Vi ville ha exakta svar – inte gissningar”

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

På kort tid skapades ett system som effektiviserade och gjorde processerna både snabbare och tydligare för företaget Wallners genom KTP – Knowledge Transfer Partnership. Det är ett av många samarbeten mellan näringslivet och Högskolan Dalarna.
Fem personer, kvinnor och män som står i en industrilokal för ett möte.
Genom KTP-projektet har företaget fått hjälp att lösa problem, en nyexaminerad akademiker har fått arbetslivserfarenhet och högskolans forskare och lärare har fått viktiga insikter om näringslivets behov. Peter Trones

Knowledge Transfer Partnership (KTP) går ut på att en nyutexaminerad akademiker genomför ett skarpt utvecklingsprojekt hos ett företag, ofta under ett år. Samtidigt medverkar Högskolan Dalarna med en akademisk coach för att hålla sig ajour med dagens näringsliv.

– Jag hade aldrig hört talas om KTP innan och fick kännedom om modellen av en ren slump av en annan företagare. Det gjorde mig nyfiken, så jag tog kontakt med Högskolan Dalarna och sen rullade det på, säger Staffan Byström, vd på Wallners, som säljer och tillverkar markiser och solskydd.

Konkreta lösningar istället för "kontorsgissande"

Företaget tog kontakt med högskolan efter ett identifierat behov av ett jämnare och tydligare flöde, från beställning till produktion och installation.

– Det var mycket papper och penna och jag insåg att vi måste ha ett digitalt system för att jämna ut toppar och dalar och ha bättre koll på hela flödet. Problemet var att jag varken hade tid eller kompetens att själv utveckla ett nytt digitalt system. Vi kan gissa på kontoret, men vi vill ju ha exakta svar på produktiviteten och flödet i produktionen. Därför tog jag kontakt med högskolan om att få ingå i ett KTP-projekt, säger Staffan Byström.

Konceptet KTP innebär att företaget betalar halva lönen och högskolan den andra halvan, genom EU:s regionala utvecklingsfond. Den just nyutexaminerade Kajsa Högberg togs in som projektledare.

– Samarbetet blev så mycket bättre än vad jag trodde från början. Här fick vi in Kajsa, en person med en för oss helt annan bakgrund och som på kort tid skapade ett system som verkligen har effektiviserat företaget och gjorde processerna både snabbare och tydligare, säger Staffan Byström.

Två kvinnor står och tittar på en datorskärm i en industrilokal.

Bildtext: Kajsa Högberg (till höger) har varit med och utvecklat företagets digitalisering.

”Växt in i rollen och blommat ut”

Som projektledare började Kajsa Högberg med att kartlägga och systematisera den komplexa processen från mätning av solskydd hos kunden, till planering och produktion och slutligen installation. Grunden var flödesanalys och processkartläggning för att se var behoven av digitalisering var störst.

– Mina idéer och förslag togs emot mycket bra av alla parter i företaget, både produktion och företagsledning. Jag kände inte till modellen förrän jag började titta efter jobb. Nu uppmanar jag alla studenter jag känner att söka KTP. Det har verkligen varit superbra och givande, säger Kajsa Högberg, som har en examen i industriell teknik vid Uppsala universitet, med specialområde kvalitetsteknik, projektledning och verksamhetsutveckling.

Hon jobbade heltid med projektet efter sin examen i juni 2021. Redan i oktober samma år började systemet implementeras och vid jul var det helt klart att användas. Efter det har det handlat om att lämna över till personalen och att implementera överallt i företaget.

– Det har gått väldigt bra för Kajsa. Hon har blommat ut och verkligen växt in i rollen och utvecklats. Det har varit jätteroligt att se, säger Klas Sundberg, lektor och ämnesföreträdare i företagsekonomi på Högskolan Dalarna och den som har coachat Kajsa Högberg under projektet.

Värdefulla insikter genom samverkan

Den här typen av projekt ger en unik inblick i företagen. 

– Det är viktigt för vår samverkan med det omgivande samhället och extra roligt ha kontakt med ett lokalt företag. Vi ser gärna fler intresseanmälningar från näringslivet, säger Klas Sundberg, som också forskar i projektledning inom IT vid högskolan.

Sammanfattningsvis har KTP-projektet lett till att företaget fått hjälp att lösa problem och effektivisera sin verksamhet, att en nyexaminerad akademiker har fått värdefull arbetslivserfarenhet och att högskolans forskare och lärare har fått viktiga insikter om näringslivets behov.

Senast granskad:
Senast granskad: