Stjärnglans på Campus Falun när Damkronorna besökte idrottslabbet

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Damkronorna tillsammans med framtidens hockeystjärnor är de senaste i raden att sätta sina fysiska färdigheter på prov i Högskolan Dalarnas idrottslabb. Under en heldag i testmiljön gavs möjlighet till kunskapsutbyte mellan akademi och idrottsrörelse.
Idrottare springer på ett löpband med mätinstrument
Simon Forsmark

Efter att röken har lagt sig efter det senaste världsmästerskapet har ett fyrtiotal spelare samlats för en veckas läger. Genom isträningar, matcher och fystester slipas alla de delar som gör spelarna tekniskt, taktiskt och fysiskt förberedda inför kommande säsong.

– Infrastrukturen på Lugnet är helt avgörande för denna typ av läger genom att kombinera möjligheten med utövande av olika specialidrotter med boende och möjligheter till tester både i labb och fält, säger Jens Westergren, verksamhetsledare för Högskolan Dalarnas idrotts- och hälsolaboratorium (LIVI).

Uttagna till lägret är både rutinerade landslagsspelare med en hel del landskamper i bagaget, men även yngre förmågor som utgör truppen för satsningen Olympisk Offensiv – ett samarbete mellan Sveriges Olympiska Kommitté, Svenska Spel Damhockeyligan och Svenska Ishockeyförbundet som har sitt sikte att skörda medaljframgångar i OS 2026 och 2030.  

På Campus Falun finns Högskolan Dalarnas idrotts- och hälsolaboratorium som varit en integrerad del av högskolans idrottsutbildningar sedan 2002 och som en del av lägret skulle spelarna testa sina fysiska färdigheter. Bland annat löpning för att mäta syreupptagningsförmåga och tyngsta möjliga styrkelyft stod på schemat vid en heldag som innehöll ett tiotal olika tester.

– Tack vare en stor tillgång till utrustning i laboratoriet finns möjlighet att mäta en stor del av människans prestationsförmåga. På så sätt kan vi få fram precisa testvärden som visar vad varje enskild spelare behöver förbättra, säger Jens Westergren.

Det är inte första gången LIVI tar emot besökande som utnyttjar testmiljön. Samverkan sker med ett betydande antal specialidrottsförbund och på så sätt ges möjligheten till kunskapsutbyte mellan akademi och idrottsrörelse. I framtiden väntar fler liknande besök, vilket Jens ser på som något positivt och glädjande eftersom det bidrar till utveckling för fortsatt forskning inom idrott.

– Att vi på Högskolan Dalarna får möjligheten att utveckla vår idrottsvetenskapliga forskning och testmiljö tack vare alla idrottare som kommer till labbet känns givetvis väldigt bra. Det finns massor att lära av de olika idrottsförbunden samtidigt som vi hoppas kunna bidra med vår kunskap i utbyte.

– På sikt är det något som stärker svensk idrotts konkurrenskraft och långsiktiga hållbarhet, vilket vi alla inblandande har som mål i slutändan, avslutar Jens Westergren.

Senast granskad:
Senast granskad: