Ny prefekt på institutionen för information och teknik

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Joakim Storck är lektorn i materialteknik som blev heltidspolitiker och ledare i en organisation med 4 300 anställda. Efter åtta år återvänder han nu till Högskolan Dalarna som ny prefekt.
Porträttbild på Joakim Storck, prefekt på Högskolan Dalarna
Joakim Storck utanför nya Campus Borlänge en kall vinterdag. Madelene Håll

Det är Joakim Storcks första arbetsvecka i sin nya roll som prefekt. Efter att ha varit heltidspolitiker i ledande position i flera år, är det erfarenheterna av att leda en stor organisation som han lyfter fram som en av sina styrkor. Rollen prefekt påminner honom om lagledarens roll och att han likt en lagledare månar om att bygga en inkluderande och sammansvetsad miljö.

Joakim har tidigare varit anställd på högskolan, då som bland annat ämnesföreträdare och lektor i materialteknik. Att få komma tillbaka ser han som en fantastisk möjlighet. Att arbeta långsiktigt med institutionens mål för att bidra till hela högskolans utveckling kommer vara ett viktigt arbete. Det handlar om att skapa en målbild och ta några steg i taget och välja de insatser som har bäst förutsättning att skapa utveckling.

– Jag kommer att lägga mycket kraft och energi på kvalitet i både utbildning och forskning. Det går inte att bygga något utan en stabil grund. Mitt fokus är att stärka de sammanhållna akademiska miljöerna, vilket också kräver hållbar kompetens. Jag kommer att träffa ett antal företag och aktörer i regionen, för att kunna ta reda på mer om vad vi behöver utveckla. Det händer mycket i vårt närområde som har betydelse för högskolans framtid. Vi ska inte stå still utan vara med och driva samhällsutvecklingen.

Joakim menar att samverkan i praktiken sker mellan individer, där det finns en relation där det skapas intressanta projekt och samverkansmöjligheter inom de områden man jobbar med.

– Det måste vara nära verksamheten, samtidigt samordnad inom hela högskolan. Jag tror att det finns ett behov av att få en bättre bild av vilken samverkan som idag finns, och vad som kan utvecklas.

Som ny prefekt har han även en önskan om att få vara delaktig i högskolans utåtriktade arbete. För honom är studentrekrytering en central fråga.

– Kännedomen om Högskolan Dalarna hos blivande studenter som bor på andra orter behöver öka. Alla förutsättningar finns, men vi behöver också systematiskt arbeta med att utveckla rekryteringsarbetet.

Högskolan befinner sig samtidigt i ett spännande skede, mitt i planeringen av ett nytt campus i Borlänge. En flytt som kommer att betyda väldigt mycket för både högskolan och för Borlänge som stad, anser den nye prefekten. Här skapas en modern, flexibel och kreativ miljö för både studenter och medarbetare.  

– Ett nytt campus skapar dynamik på många olika sätt. Jag är övertygad om att de miljöer vi har runtomkring oss har stor påverkan på trivsel, kreativitet och attraktivitet för både studenter och anställda. Högskolan har en unik roll som energigivare i regionen, det vi bygger upp skapar förutsättningar för utveckling i hela samhället.

På frågan vad han ser mest fram emot kommer ett snabbt svar utan tvekan:

– Att få komma på plats och börja jobba. Jag sätter gärna höga mål och anser samtidigt att det både är viktigt och tillåtet att ha roligt på jobbet.

Om Joakim Storck

Aktuell: Ny prefekt för institutionen för information och teknik.

Bakgrund: Kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande vid Falu kommun under de senaste åren. Civilingenjör i farkostteknik och disputerad inom ämnet industriell produktion vid KTH. Under forskarutbildningen var han knuten till forskarskolan i bearbetningsteknik vid Högskolan Dalarna. Därefter anställd i olika roller och var då han slutade 2014 ämnesföreträdare och lektor i materialteknik. Han har även arbetat som egen företagare under ett par år innan han blev politiker på heltid. 

Bor: Källviken, Falun. Uppvuxen i Värmland. Bott i Dalarna i drygt 20 år.

Ålder: 49 år.

Familj: Familjen består av hustru och tre döttrar i åldrarna 13 till 18 år, samt en hund.  

Intressen: Spelar gitarr och sjunger, uppträder emellanåt och har en låt på Spotify. Tränar mycket, både löpning och Crossfit. Ägnar sig gärna åt att åka telemark på vintern.

Senast granskad:
Senast granskad: