Klass 8C från Uppsala segrade i årets Teknikåtta

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Riksfinalen i årets Teknikåttan dirigerades från Magasinet i Falun och de fyra tävlande lagen befann sig vid var sitt lärosäte. Efter två intensiva timmar och åtta kluriga frågor stod till slut klass 8C från Uppsala musikklasser som segrare.
Bildskärm som visar konferencier David Persson och vinnarna Alicia, Karl och Svante
Alicia, Karl och Svante från Uppsala musikklasser tar emot sitt diplom samtidigt som confetti haglar över scenen.

– Hade det varit ett vanligt år hade vi haft 12 klasser och runt 350 elever och lärare på plats här i Falun, berättade Röde Nyström som är projektledare för Teknikåttan. Då hade vi genomfört både semifinaler och finalen här i våra lokaler. På grund av rådande situation fick vi tänka om och livestreamar därför riksfinalen i år.

Fyra män och en kvinna framför teknikbord

Det krävdes många datorer och skärmar för att livestreamen skulle fungera

Teknikbordet – eller kommandobryggan om man så vill – varifrån hela tävlingen styrdes var imponerande. Kameror, datorer, mixerbord och en mängd skärmar som bland annat visade de tävlande lagen i realtid. De tre tävlande från varje klass filmades under den två timmar långa finalen. Med i respektive tävlingsrum fanns även en lokal domare som bedömde de praktiska tävlingsmomenten. På plats i Magasinet i Falun fanns teknisk personal, projektadministratörer, tre huvuddomare samt konferencier David Persson.

Konferencier David Persson tillsammans med tre domare på scen.

Konferencier för årets tävling var David Persson. Tanja Nymark från KTH, Mattias Eriksson från Blekinge Tekniska Högskola samt Anita Johansson Sand från Högskolan Dalarna var tävlingens huvuddomare.

De fyra lagen som tagit sig till årets riksfinal var klass 8 A från Vasaskolan i Hedemora, klass 8 B från Norreportskolan i Ystad, klass 8 A från Slottsskolan i Vingåker samt klass 8 C från Uppsala musikklasser.  Ella Perers, Elvira Lindberg och Agnes Gotthardsson från Vasaskolan i Hedemora genomförde tävlingen från ett rum på Högskolan Dalarna. Deltävlingarna fram till finalen tycker de har gått ganska lätt.

Agnes Gotthardsson, Elvira Lindberg och Ella Perers från Vasaskolan

Agnes Gotthardsson, Elvira Lindberg och Ella Perers klurar på en fråga

– Frågorna är så klart enkla om man kan ämnet, sa Ella. Det har hittills varit lite blandad svårighetsgrad.

Favoritämnen för trion från Hedemora var bild, historia och matte.

Redan första frågan satte alla tävlande på prov. På fyra minuter skulle de lösa en kodning på programspråket Phyton, något som fick flera av deltagarna att klia sig i huvudet. Men som sagt, allt är lätt om man kan ämnet och tre av de fyra tävlande lagen fick full pott.
 
De åtta tävlingsfrågorna var av varierande karaktär, allt från kodförståelse och pandemier till växthusgaser. Några av frågorna var praktiska där lagen på kort tid skulle få kugghjul att snurra åt rätt håll och snören med en tyngd att pendla med sekundprecision.  

Efter sista frågan stod det klart att klass 8C från Uppsala musikklasser stod som segrare med imponerande 44 poäng. Därmed vann de 20 000 kr och äran att vara bäst i Sverige. Efter segraren var det betydligt jämnare mellan lagen. Tvåa blev Norreportskolan med 34 poäng, trea Slottsskolan med 33 poäng och fyra Vasaskolan med 31 poäng.

Röde Nyström
 
– Jag är så nöjd! utbrast en glad Röde Nyström när finalen var avklarad. All teknik fungerade klockrent och runt 1 200 person följde den livesända tävlingen. Om vi med den här tävlingen kan skapa kunskapsglädje och göra avtryck redan i grundskolan så tror jag att intresset för högskolestudier kommer att öka.

Senast granskad:
Senast granskad: