Högskolan Dalarna invalt i internationell samverkansorganisation

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Den 12 oktober 2021 kom beskedet att Högskolan Dalarna blivit invalt i den internationella samverkansorganisationen CILECT som samlar stora välrenommerade filmskolor över hela världen.
Mediestudenter som filmar med kamera i skogsmiljö

— Det här är ett internationellt erkännande för högskolan och vår akademiska miljö Dalarnas audiovisuella akademi (DAVA). Det är också ett kvitto på att högskolans utbildningar, vår forskning och vår samverkan med omgivande samhälle håller väldigt hög kvalitet, säger Axel Grigor, lektor i bildproduktion vid Högskolan Dalarna.

För att bli invald i CILECT behöver lärosätets verksamhet uppfylla ett antal krav. Höga krav ställs på till exempel undervisningens utformning och på de som undervisar men också på de fysiska lärmiljöerna, konstnärlig kvalitet på studenternas produktioner och på verksamhetens förutsättningar för fortsatt utveckling.

— De kraven har vi alltid uppfyllt men vinsten vi ser med att vara en del av nätverket är att det i sig ger utökade utvecklingsmöjligheter för oss som lärosäte. Exempelvis genom nya pedagogiska samarbeten men också genom samarbeten mellan studenter i olika länder och via gemensamma forskningsprojekt, säger Axel Grigor.

Under hösten 2021 fick mediehuset på Högskolan Dalarna besök av CILECT´s verkställande direktör professor Stanislav Semerdjiev. Han träffade förutom lärare och studenter även näringslivsrepresentanter från SVT, TV4, Warner Bros och Film i Dalarna som är några av de företag som högskolan samverkar med.

— Efter besöket skickade Stanislav in en personlig rekommendation till CILECT´s styrelse och sedan tog det inte lång tid innan beskedet kom att vi blivit invalda, säger en stolt Axel Grigor.

Högskolan Dalarna är det tredje svenska lärosätet som godkänts medlemskap i CILECT, tillsammans med Stockholms Konstnärliga Högskola och HDK-Valand vid Göteborgs Universitet. Att Högskolan Dalarna nu är med i världens främsta nätverk för filmskolor medför att planerna på att utveckla utbildningsprogram och kurser på engelska blir aktuella.

— Det förenklar ju såklart samverkan internationellt om vi också erbjuder kurser på ett internationellt språk men det är inget krav från CILECT´s sida utan mer en utvecklingsmöjlighet för oss som lärosäte, avslutar Axel Grigor.


Mer om CILECT på deras webbsida www.cilect.org (extern länk)

Senast granskad:
Senast granskad: