Första studenterna examinerades från Arbetsintegrerad lärarutbildning

Under Dalatorget, en mötesplats för lärare, studenter, skolledare och medarbetare vid lärarutbildningar, så firades de första studenterna som examinerades från Högskolan Dalarnas arbetsintegrerade lärarutbildning.

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Studenter som tagit examen från AIL-programmet står uppställda i Högskolan Dalarnas bibliotek.
Anders Gårdestig

Studenterna uppmärksammades likt alla andra studenter som tar examen vid högskolan genom en ceremoni där de examinerade fick mottaga sedvanligt diplom och hälsning från rektor, programansvarig och lärare vid programmet. Två studenter som tog examen är Kristoffer Gustafsson och Louise Westerlund, som är nöjda med både utbildningen och sammanhållningen med kurskamraterna:

– När jag har berättat för andra om upplägget att studera och arbeta samtidigt, så har de flesta sagt ”så borde en lärarutbildning se ut”. Styrkan med utbildningen är att kunna varva teori med praktik direkt, men det har varit en utmaning att hålla många bollar i luften, säger Kristoffer Gustafsson som genomfört sin utbildning som lärare på Sundborns skola i Falun.

Två studenter i ljusgården på campus Falun. Gröna växter i bakgrunden.
Louise Vesterlund och Kristoffer Gustafsson Madelene Håll

Att det varit en utmaning att varva både arbete och studier är ingen hemlighet. Stödet från kollegor och studiekamrater är ovärderligt under utbildningens gång:

– Vi har verkligen kämpat, inget hade inte varit möjligt utan de som funnit kring oss. Framför allt har vi funnit stöd i varandra mellan föreläsningar och seminarium. Det har varit värdefullt och gett oss ovärderlig inspiration att klara av den här utbildningen, säger Louise Westerlund som genomfört sin utbildning som lärare på Färnäs skola i Mora.

Arbetsintegrerad lärarutbildning startades 2017 som ett unikt projekt av Högskolan Dalarna. Satsningen går ut på att studenter samtidigt som de studerar är anställda som lärare på en skola och erhåller en månadslön. Högskolan Dalarna var första lärosäte ut och examinerar nu de första 20 studenterna, från skolor i nio kommuner. Upplägget finns nu dessutom på tio andra lärosäten i landet där ytterligare ett tjugotal kommuner har studenter på programmet i sina skolor.

En av de första examinerade studenterna är Serpil Coban som genomfört utbildningen samtidigt som hon varit lärare på Tjärnaskolan i Borlänge:

– Det är både skönt och en konstig känsla att det är över nu. Det är tufft att arbeta och studera samtidigt, det krävs mycket självdisciplin. Därför har det varit bra att ha varandra och dela erfarenheter i gruppen, säger Serpil.

Kvinna i högskolan dalarnas bibliotek.
Serpil Coban Madelene Håll

Högskolan Dalarna skickar ett grattis till samtliga studenter som examinerats och önskar alla fortsatt lycka till i arbetslivet!

Senast granskad:
Senast granskad: