Tomas läser yrkeslärarprogrammet

– Jag har fantastiska kurskamrater med erfarenheter från en mängd olika branscher, säger Tomas.

Porträttbild

Vad studerar du i dag?

Jag läser för närvarande Yrkeslärarprogrammet på halvfart samtidigt som jag jobbar som gymnasielärare med inriktning på gymnasieämnet socialt arbete. Samtidigt läser jag en grundkurs i filosofi.

Varför valde du att studera Yrkeslärarprogrammet?

Jag kände att jag ville fortsätta som yrkeslärare och vill ha bättre förutsättningar för en tryggare anställning och bättre lön. Därför vill jag kunna bli legitimerad lärare.

Hur har din resa sett ut fram till att du började studera denna utbildning? 

Jag började arbeta som lärare på gymnasiet för 3,5 år sedan efter en tjugoårig tjänstgöring som polis i Mellansverige. Jag fick en förfrågan av en bekant om jag inte ville jobba med undervisning på den skolan hon jobbade och på den vägen är det.

Hur är det på utbildningen? 

Jag har fantastiska kurskamrater med erfarenheter från en mängd olika branscher. Det ger upphov till en hel del intressanta pedagogiska diskussioner kring olika problem. Särskilt under campusdagarna när vi träffas öga mot öga. 

Vad är det bästa med utbildningen? 

Det bästa är att jag hela tiden får insikter om mina egna begränsningar och felaktiga föreställningar om hur saker och ting förhåller sig. Jag gick in i lärarrollen med en hel del förutfattade meningar om både elever och lärarkår. Vissa föreställningar har jag fått revidera andra har jag kunnat belägga med vetenskaplig metod vilket är otroligt tillfredsställande

Hur ser en vanlig vecka med studier ut? 

Jag har förmånen att kunna planera min arbetstid ganska generöst så jag har självstudier varje måndag fram till 12.30. Då sitter jag vanligtvis hemma och antingen är med på seminarier online via Zoom. Varje lördag mellan 10.00 och 14.00 sitter jag på stadsbiblioteket i Västerås och studerar. Under de något mer intensiva slutskedena i varje kurs lägger jag på en extra dags studier för att verkligen kunna lägga fokus på det resultat jag vill ha.

Vad gör du och dina studiekompisar på fritiden? 

Jag umgås inte med mina studiekamrater på fritiden så jag vet inte riktigt vad de har för intressen. För egen del är jag mycket ute i skogen och filmar för min Youtube-kanal. Jag löptränar i perioder då vädret är mer attraktivt. Man skulle kunna säga att jag gått från att vara en hårdnackad allväderslöpare till en solskenslöpare.

Har du några tips till blivande studenter? 

Det bästa tipset jag kan ge som hjälpt mig genom studierna med gott resultat är att planera och disponera sin tid. Sätt av fasta tider då du studerar. Plugga inte hemma. Hitta en plats som skapar associationer endast kring studier. Gärna en plats med så lite störningsmoment som möjligt. Studera 25 minuter och ta 5 minuters rast konsekvent (Pomodoro-metoden, googla det). Att plugga på halvfart motsvarar en tjugotimmars arbetsvecka så hantera det som en sådan. Sätt upp ett arbetstidsschema, ta raster, ät lunch och sluta i tid.

Hur är det att studera halvfart på programmet?

Det är en förutsättning att det erbjuds halvfartsstudier för att vi som är äldre och yrkesverksamma ska kunna studera.

Senast granskad:
Senast granskad: