Mona läser systemvetenskapliga programmet

– Utbildningens bredd och olika moment ger en bra grund att stå på inför framtiden, säger Mona.

Porträttbild av Mona Tlili

Genom en bekant kom Mona Tlili från Borlänge i kontakt med IT-branschen för första gången och intresserades av hans arbete. Allt eftersom växte Monas intresse för IT och specifikt programmering allt starkare och därför började hon leta efter en passande utbildning inom området.

När hon fick syn på det systemvetenskapliga programmet vid Högskolan Dalarna valde hon därför att ta steget att byta ut sitt arbete inom restaurangbranschen till skolbänken. Kombinationen av kursutbud och att utbildningen fanns i hennes hemstad gjorde valet enkelt.

– Jag var på jakt efter en bred utbildning som sträcker sig över många områden inom IT där jag får chansen att bli bättre inom programmering. Programmet innehåller allt jag efterfrågar och finns dessutom i Borlänge. Därför var det inte ett svårt val att byta karriärbana efter 12 år i arbetslivet. säger Mona Tlili.  

Hur är det på utbildningen och hur ser en vanlig vecka med studier ut?

– Mitt allra störst fokus läggs på studierna och det går jättebra. Jag lär mig nya och relevanta saker hela tiden och ser väldigt mycket framemot programmeringen under det andra året. Mellan klockan 7–16 studerar jag på vardagarna, både hemifrån och på campus beroende på om det är individuella arbeten eller i grupp.

Vad är det bästa med utbildningen så här långt?

– Främst skulle jag vilja lyfta fram utbildningens bredd och olika moment som ger en bra grund att stå på inför framtiden. Sen är det väldigt roligt att träffa nya personer som är intresserade av samma saker som jag. Det motiverar mig ännu mer och gör mig säker på att jag valt rätt inriktning.

Kan du berätta om något projekt eller någon uppgift som du tycker varit extra rolig?

– I kursen responsiv webbdesign fick vi skapa en hemsida där vi visade upp våra färdigheter inom programmen Float, Flexbox och Grid, vilket var väldigt roligt. Annars tycker jag också att kursen objektorienterad programmering var riktigt kul. Vi skapade ett lagersystem för CD-skivor där vi fick utveckla våra kunskaper inom databassystem och programmering i SQL.

Har du något tips till blivande studenter som också vill läsa systemvetenskapliga programmet?

– Se till att hänga med från början i kurserna så ni inte hamnar efter, för det blir mycket extra arbete att ta igen. Var social med era klasskamrater eftersom man kan lära sig mycket av varandra, samtidigt som man skaffar sig nya vänner att ha kul med. Utbildningen har bra kontakt med lokala företag och det finns möjlighet att snabbt komma upp på arbetsmarknaden om man visar framfötterna.

Senast granskad:
Senast granskad: