Josehanna läser idrottstränarprogrammet

– Tränarprogrammet är det perfekta valet att läsa vid sidan av min elitsatsning, säger Josehanna.

Poträttbild av Josehanna Lundgren Wikström

Josehanna Lundgren Vikström är 21 år gammal och kommer ursprungligen från Karlstad. Det brinnande intresset för längdskidåkning förde henne till Falun för att fortsätta sin elitsatsning i kombination med högskolestudier.

I dag läser hon tränarprogrammet på Högskolan Dalarna parallellt med sin elitsatsning via Dala Sports Academy – en unik elitidrottsmiljö där idrottare, många på landslagsnivå, ges möjlighet till stöttning och främjande i deras dagliga träning. Verksamheten bedrivs av RF-SISU Dalarna med medel från Falu och Borlänge kommun samt specialidrottsförbunden för de sex idrotterna som ingår i verksamheten.

– Under min gymnasietid blev jag alltmer förtjust i längdskidåkningen och kände att jag vill arbeta med sporten på något vis i framtiden. När jag kom in på Dala Sports Academy kändes tränarprogrammet på Högskolan Dalarna som det perfekta valet att läsa vid sidan av min elitsatsning. Jag får möjlighet att lära mig om hur människor fungerar i både rent fysiologiskt och i tränings- och tävlingssituationer, vilket också är betydelsefullt för min elitsatsning, säger Josehanna.

Varför valde du att göra din satsning just i Dalarna?

– Jag visste att det fanns en träningsgrupp i Falun för elitsatsande skidåkare och jag besökte den för att provträna och prata med tränarna. Jag överrumplades direkt av deras kompetens, professionalitet och lyhördhet. Jag kände direkt att detta var en plats för utveckling och utmaningar. Vid sidan av skidåkningen valde jag mellan studier och arbete. Jag kom fram till jag trivs med att studera och Högskolan Dalarna blev ett självklart val eftersom Campus Falun ligger ett stenkast från skidstadion på Lugnet.

Hur är det att kombinera en elitsatsning inom idrott samtidigt som du studerar?

– Jag avskyr att inte ha något att göra. Att bara träna, äta och sova skulle nog ge mig en viss stress. Jag vill lära mig nya saker och det ger mig mycket glädje i vardagen att få träffa klasskompisar och lärare. Det är skönt att ha skolan vid sidan av träningen de gånger det inte går min väg. Då blir skolan och studierna något helt annat att fokusera på.

– Till en början när allt var nytt och jag precis flyttat till Falun kändes det lite mastigt. Jag hade svårt att hitta i staden och hade börjat i en ny träningsgrupp med otroligt duktiga skidåkare. Jag fick sänka mina krav på min prestation både i skola och träning, tills jag fick bättre förståelse för hur allt fungerar.

Hur får du tiden att gå ihop?

– Min kalender är min bästa vän och jag planerar min träning efter skolschemat. När en ny kurs påbörjas är jag snabb med att notera inlämningsdatum och viktiga föreläsningar eller seminarium för att skapa mig en uppfattning om vilka inlämningar som är mest tidskrävande. Sedan för jag in dessa datum i min kalender och kan snabbt se när jag är bortrest, när jag har träningsläger eller tävlingar. Sedan krävs framförhållning och att börja med mina uppgifter i tid, så att jag kan vara ledig när jag åker bort på exempelvis tävlingar.

Josehanna2.jpg

Vad anser du om programmets kursinnehåll?

– Kursinnehållet är varierande vilket gör att programmet aldrig känns tråkigt. Vi har arbetat både praktiskt, muntligt och med egen läsning. Samma sak gäller för våra examinationsformer. Vi har bland annat redovisat examinerats i gymnastiska färdigheter och skrivit tentamen i biomekanik. Innehållet känns därför givande och roligt och det ger stor möjlighet till kreativitet.

Vad får du för stöd från Dalarna Sports Academy?

– Det är min Falu-familj och mina bästa vänner. Tack vare dem har jag både utvecklats som skidåkare och människa. Jag får vägledning i min träning och sätter stopp när jag vill för mycket och blir ivrig. När jag kom till Falun var jag ganska osäker som skidåkare, men att få vara en del av Dalarna Sports Academy gör mig lycklig. Tränarna lever med oss skidåkare och de ser oss gråta, skratta, vara förbannade eller sprudlande lyckliga. De finns för oss i med och motgångar.

Har du några tips till blivande studenter som vill gå en liknande väg som du?

– Ställ frågor. Jag har skapat en nära relation till mina lärare och försäkrar mig alltid om jag förstått saker och ting rätt. Som ny student är det viktigt att känna att man har kontroll. Se till att planera ditt skolarbete och läs kurslitteraturen, eftersom det är en förutsättning för att kunna fokusera på din idrott övrig tid på dygnet.  

Senast granskad:
Senast granskad: