Fartun läser bygg- och samhällsplanerarprogrammet

– Det bästa med utbildningen är att vi lär oss att lösa verkliga problem och frågor som finns ute i samhället, säger Fartun.

Porträttbild
Privat

Varför valde du att studera Bygg- och samhällsplanerarprogrammet?

Jag valde att studera på Bygg- och samhällsplanerarprogrammet, dels för att jag ville bo kvar hemma, men också för att det är ett program som ger inblick i både byggproduktion och i planering av markanvändningen. Jag vill jobba med hur vi kan utforma hållbara städer och stadsdelar. Det jag främst tänker på är det tre hållbarhetsaspekterna: ekonomiskt, ekologiskt och socialt hållbart.

Hur har din resa sett ut fram till att du började studera denna utbildning?

Min väg till Högskolan Dalarna var inte självklar från början. På gymnasiet läste jag Naturvetenskap. Under tiden som jag gick på gymnasiet ville jag flytta från Borlänge till en större stad, men efter att ha tagit ett sabbatsår har den bilden förändrats.

När jag var yngre var min dröm att bli kemist, men den drömmen försvann och en period visste jag inte vad jag ville bli överhuvudtaget. Det skrämde mig att inte veta exakt vad jag ville bli. När jag gick på gymnasiet fick jag möjlighet att sommarjobba två-tre veckor på högskolan och testa på hur det är och vara student. Då fick jag höra att det fanns ett nytt program på högskolan, bygg- och samhällsplanerarprogrammet som lät tilltalande.

Hur är det på utbildningen?

Utbildningen jag går på är utmanande och intressant. Nästan hela första året läser vi byggtekniska kurser med ingenjörsstudenter och byggarbetsledare. Vi lär oss översiktligt hur byggprocessen fungerar. 

Det som jag tycker om med utbildningen är den varierande uppsättning på kurserna, men även upplägget på själva utbildningen. Den roligaste kursen hittills har varit ”Form och gestaltning” som jag har läste förra perioden. I den kursen fick vi lära oss att vara i fält och skissa en serial vision (skisser) av ett gångstråk. Vi har också en hel del gästföreläsare som är kunniga vilket gör att vi får variation på kunskapen och inlärning.

Undra andra året får vi möjlighet att söka utbytestermin/utbytes år vilket jag är intresserad av att göra. Beroende på vilket land och språk som man är intresserad av så kan man välja bland en mängd högskolor och universitet runt om i världen. Istanbul står högst upp på min lista. Det finns en rad olika fördelar med att studera utomlands, som till exempel att lära sig ett nytt språk, knyta nya kontakter och ge sig ut i det okända och utforska världen. Det ska bli så kul att komma iväg till hösten.

På campus Borlänge studerar många studenter från väldens alla hörn vilket bidrar till en härlig atmosfär.

Vad är det bästa med utbildningen?

Det bästa med utbildningen är att vi lär oss att lösa verkliga problem och frågor som finns ute i samhället. Vår utbildning är dessutom unik eftersom den ger en bra inblick i både bygg och planering.

Flera av våra lärare har direkt koppling till branschen, och utbildningen ger en bra inblick i arbetsmarknaden. Det finns också möjlighet till att studera utomlands, i höst planerar jag att åka på utbytestermin.

Hur ser en vanlig vecka med studier ut?

Det varierar beroende på vilka kurser man läser. Men man ska vara beredd på att lägga ner den 40 h/ vecka som om det vore en vanlig arbetsvecka. Men sanningen är att ibland räcker inte dessa timma och ibland behövs de inte. Därför är det viktigt att göra ett tidsschema för sin egen del men också för att lyckas bra med sina studier.

Vad gör du och dina studiekompisar på fritiden?

Vi brukar luncha tillsammans efter att vi ha skrivit en tenta för att fira och uppmuntra varandra till att fortsätta kämpa på. Vi umgås mest hela tiden och det känns som en familj. Trots att vi har olika fritidsintresse så har vi en sak gemensamt och det är att plugga.

Har du några tips till blivande studenter?

Planera din tid, var nyfiken och fråga om det är något du inte förstår så att du samlar på dig för många frågetecken. Skriv högskoleprovet för att få en extra chans i urvalet och sist men inte minst hitta en/flera studiemetoder som passar just dig. Pluggtips från mig skulle vara att hitta kurskamrater att plugga med, dels för att det blir så mycket roligare att plugga men också för att man lär sig otroligt mycket från varandra.

Vad betyder det för dig att utbildningen har nära och täta näringslivskontakter?
Det betyder enormt mycket eftersom det ger mig som student fler möjligheter till våra framtida yrkesval efter studierna.

Ett tips är nog att försöka få till någon sommarpraktik eller liknande, det ger bra erfarenhet samtidigt som det kan hjälper till att få en bättre bild av vad som väntar efter studietiden.

Senast granskad:
Senast granskad: