Emilie har läst bygg- och samhällsplanerarprogrammet

– Vi fick jobba mycket med riktiga och aktuella projekt, säger Emilie.

Porträttbild

Varför valde du att läsa Bygg- och samhällsplanerarprogrammet?

Innan jag började läsa på Högskolan Dalarna studerade jag på ett universitet i USA, där läste jag bland annat kurser i geografi och samhällsplanering. Jag tycket det var jätte intressant och kände att det var något jag skulle vilja lära mig mer om, i samma veva som jag flyttade hem till Falun igen så såg jag att ett nytt program inom bygg och samhällsplanering skulle starta på högskolan dalarna, väldigt bra tajming helt enkelt.

Har du haft nytta av din utbildning?

Absolut, samhällsplanering är väldigt komplext och jag lär mig nya saker hela tiden men jag känner ändå att jag har en bra grund från utbildningen.

Vad är det roligaste som du kommer ihåg från din utbildning?

Det roligaste under utbildningen var nog alla roliga studieresor där vi fick besöka andra kommuner och dels träffa yrkesverksamma och dels ta del av olika aktuella stadsutvecklingsprojekt. Något annat jag tyckte var bra var att vi fick jobba mycket med ”riktiga” projekt, som hade en stark koppling till verkligheten och projekt som pågår just nu både i Falun/Borlänge och i andra städer. 

Hur var det att hitta arbete efter studierna?

För mig löste det sig väldigt bra, jag jobbade extra på Borlänge kommun under min sista termin och fick sedan chansen att fortsätta här. 

Vad är det bästa med ditt jobb?

Det bästa med mitt jobb är att det är väldigt varierat. Jag jobbar främst med detaljplanering men även mer övergripande utredningar och program. Det händer mycket i Borlänge just nu vilket gör jobbet väldigt spännande.

Hur skulle du säga att arbetsmarknaden för de som har läst på programmet ser ut idag?

Jag tror den ser väldigt bra ut. Det svåraste är nog, som för många andra yrkeskategorier, att hitta det första jobbet eftersom att de flesta söker efter personer med erfarenhet. En fördel är att utbildningen är väldigt bred vilket gör att det går att hitta jobb på lite olika håll.

Har du några råd till blivande studenter?

Ett tips är nog att försöka få till någon sommarpraktik eller liknande, det ger bra erfarenhet samtidigt som det kan hjälper till att få en bättre bild av vad som väntar efter studietiden.

Senast granskad:
Senast granskad: