Emelie har läst ljud- och musikproduktionsprogrammet

– Jag valde den här utbildningen för att musik alltid har varit mitt stora intresse, säger Emelie.

Porträttbild

Jag valde den här utbildningen för att musik alltid har varit mitt stora intresse. När jag ville börja göra egen musik kände jag att jag själv ville kunna styra och hantera alla delarna i processen. Från idén bakom låten till de mer tekniska delarna – att spela in, producera, mixa och mastra själv.

Utbildningen har varit helt rätt för mig, jag trivs enormt med valet. Programmet var bättre än jag hade hoppats på, det innehåller så mycket mer än jag först trodde, det är väldigt brett i vilka kurser vi läser. Det ger också möjligheter att skapa kontakter med andra studenter som delar liknande intressen.

Jag valde Högskolan Dalarna för att jag tyckte att utbildningen lät bra och gav den en chans. Det var faktiskt en ren slump att jag hittade den. Jag sökte runt på antagning.se för att hitta ett program eller kurser som kunde ge mig just de redskapen jag behövde för att skriva och producera egna låtar.

Det bästa med Falun är Fet-Mats. Vet du inte vem han är så kolla upp honom! Faluns historia är generellt det bästa med Falun, otroligt intressant och ger den lilla staden sin autentiska karisma. Sedan är mediehuset bland det bästa enligt mig. Där finns otroliga möjligheter för oss studenter att utnyttja top-notch utrustning, studios, lokaler och vi har mängder av teknik till vårt förfogande.

På fritiden sitter jag en del vid datorn, gamear mycket, skriver mycket texter och gör musik, spelar även fiol och sjunger – så jag gissar på att mina grannar älskar mig. Det är fruktansvärt kul att vara kreativ så jag brukar teckna och göra tavlor också. Förutom det umgås jag med vänner och reser en del upp till Luleå.

I framtiden vill jag just nu allra mest hamna i en studio och producera musik, men min framtid är inte huggen i sten. Jag trodde att jag var säker på vad jag ville göra innan jag började studera Ljud- och musikproduktion. Men efter fyra terminer inser jag att jag gillar att hålla dörrarna öppna och se vart jag tar mig. Utbildningen ger mig goda möjligheter att ta mig lite vart jag vill.

Ett gott samhälle för mig är ett samhälle där alla har lika stora, men också samma möjligheter. Att etnicitet, kön, ekonomi och status inte har någon betydelse för personen i fråga och dess möjligheter i samhället. Att alla har samma rättigheter och likaså skyldigheter. Ett gott samhälle är när människor lär sig älska sin nästa och behandla varandra därefter, hur klyschigt det än låter.

Jag har näst intill alla möjligheter i världen att förändra saker till det bättre, oavsett vem jag är eller vad jag studerar. Men för mig som vill hamna i musikbranschen och göra det som innan har dominerats av män, ger det mig en chans att normalisera hur branschen ser på kvinnor och deras kunskaper, mestadels inom de tekniska aspekterna. Jag kanske får kämpa lite med att inte få stämpeln “kvinnlig producent” (vilket jag med största sannolikhet kommer att få, om det är vägen jag väljer att gå) men banar förhoppningsvis väg för kvinnor efter mig, att de tillslut blir kallade producenter på samma sätt som män blir. Och att detta tillslut ger kvinnor i musikbranschen lika stor plats och cred som män har idag.

Ett tips till dig som ska välja utbildning är att vara öppen till vad din inre röst säger. Ta dig tid och tänk igenom vad du vill göra, vad som betyder mest för dig i livet och hur du då väljer den väg som bäst matchar det du allra helst vill med ditt liv. Det betyder inte att du pluggar just det som ligger dig närmast om hjärtat, utan det som får dig att nå ditt mål. Men ge dig chans att tänka efter och ge dig andrum att testa på saker innan du hugger det i sten.

Senast granskad:
Senast granskad: