Anna läser socionomprogrammet

– Jag kan göra skillnad i att ge någon hopp som inte har det bra, säger Anna.

Porträttbild

Jag valde socionomprogrammet mestadels för att jag vill vidareutbilda mig till psykoterapeut i framtiden men också för att utbildningen verkade så intressant. 

Jag trivs väldigt bra och längs vägen har många dörrar öppnats för vad jag vill göra i framtiden. Målet att studera vidare till psykoterapeut kvarstår men det finns så mycket jag vill göra innan, detta tack vare våra VFU-perioder där jag har fått möjligheten att gå bredvid olika professioner inom socialt arbete. 

Jag har flyttat runt mycket och bott i stora städer, utomlands och så vidare och kände att jag nu ville studera "hemma". 

Som friluftsmänniska är jag väldigt mycket ute i naturen med min hund. Djur, natur och vänner är väldigt mycket min fritid.

I framtiden skulle jag vilja arbeta som skolkurator, men direkt efter utbildningen har jag en vision om att arbeta med målgruppen äldre, gärna biståndshandläggning. Många äldre är fantastiska på så många sätt och vis, och det finns väldigt mycket att lära sig hos dem.

Ett gott samhälle för mig är ett samhälle där alla får vara som de vill vara, som de är skapta och som de förändras. Det innefattar ett öppet samhälle där hat inte finns, men för att samhället ska vara gott måste vi också möta hatet – se på det, diskutera det och försöka vända det. Det är också ett samhälle där vi hjälper varandra, pratar med varandra oavsett vad som finns i allas "bagage". Ett icke-dömande samhälle!

Min möjlighet att förändra världen är genom att göra min lilla del som individ, det vill säga vara en god medmänniska och att hjälpa människor i mitt kommande arbetsliv. Världen är stor, men jag skulle vilja förändra den i att hatet som finns nu med all främlingsfientlighet får en vändning. 

Jag kan göra skillnad i att ge någon hopp som inte har det bra. Att ge förståelse i att alla människor har möjlighet till förändring hur dåligt det än kan se ut för individen. Jag kan också göra skillnad i att hjälpa för individens del, aldrig för min egen del. Det är individerna som kan förändra sin livssituation, inte jag. Som socionom måste du släppa all prestige och med det kan jag göra skillnad. 

Ett tips till dig som ska välja utbildning är att på sidan av utbildningen ha någon form av samtalskontakt för personlig utveckling, något jag tycker saknas på utbildningen. Du ska "stöta och blöta" med dig själv genom utbildningen för att få hög självkännedom och då kan det vara avlastande att ha någon utanför utbildningen att bolla med.

Senast granskad:
Senast granskad: