Kursplan

Materialval och funktionell ytbehandling

Kurskod
MP3033
Poäng
7,5 högskolepoäng
Nivå
Avancerad nivå 1
Institution
Institutionen för information och teknik
Ämnestillhörighet
Materialteknik (MPA)
Ämnesgrupp
Materialteknik
Utbildningsområde
Tekniska området, 100%
Kursen kan ingå i följande huvudområde(n)
Materialteknik1
Fördjupningsbeteckning för respektive huvudområde
1A1N
Fastställd
Fastställd 2018-02-15.
Kursplanen gäller fr.o.m. 2018-02-15.
Nedlagd
2020-10-02

Lärandemål

Efter genomgången kurs ska studenten kunna:
  • Visa förståelse för vikten av att välja lämpliga material vid design och konstruktion.
  • Välja lämpliga material baserat på olika funktionella egenskaper, önskemål och begränsningar.
  • Applicera denna kunskap i materialval för att med ekonomiska och miljövänliga lösningar förbättra hållbarheten och minimera energiförbrukningen hos designen.
  • Analysera och utvärdera vikten av designaspekter såsom teknisk dimension, produktanvändning, miljö, estetik och känslor vid ett materialval.
  • Värdera struktur, egenskaper, bearbetning och prestanda för att kunna göra optimalt materialval inom realistiska ramar för olika fall.
  • Visa förståelse för grunderna för olika ytbehandlingar (ytomvandling och ytbeläggning) samt beskriva potentialen och användningsområden av dessa.
  • Tillämpa kunskaper inom ytbehandling vid materialval för att förbättra effektiviteten och livslängden hos komponenter.

Innehåll

Kursen behandlar olika faktorer som påverkar materialvalet såsom produktion, distribution, konsumption och återvinning. Olika tekniska material som metaller, polymerer, keramik och kompositer beskrivs. En beskrivning av materialegenskaper med avseende på konstruktionsdesign ingår och kartor över materialegenskaper som t.ex. sträckgräns vs densitet införs. Material- och processval med fallstudier förklaras. Vidare beskrivs verktyg för miljörevision för materials tillverkning, användning och återvinning med en bedömning av produkters miljöpåverkan genom tillämpning av livscykelanalys.

Grunden för ytbehandlingar och beläggningar av konventionell och ny teknik beskrivs. Konventionell och ny teknik för ytbeläggningar, såsom elektronstråle teknik, laserteknik, jonimplantation, CVD och PVD tekniker förklaras.

Examinationsformer

Skriftlig tentamen (6 hp) och Projektarbete (1,5 hp).

Arbetsformer

Föreläsningar och projektarbete.

Betyg

Som betygsskala används U, 3, 4, 5.

Projektarbete U-G

För godkänt på kursen krävs godkänt på samtliga delar. Den skriftliga tentamen styr slutbetyget på kursen.

Förkunskapskrav

  • Högskoleingenjörsexamen, Civilingenjörsexamen eller Teknologie kandidatexamen med huvudområde inom byggteknik, elektroteknik, maskinteknik, energiteknik, teknisk fysik och Engelska 6