Kursplan

Svenska med didaktisk inriktning III, gymnasiet

Kurskod
GSV27W
Poäng
30 högskolepoäng
Nivå
Grundnivå
Institution
Institutionen för språk, litteratur och lärande
Ämnestillhörighet
Svenska (SVE)
Ämnesgrupp
Svenska/Nordiska Språk
Utbildningsområde
Humanistiska området, 75%
Undervisningsområdet, 25%
Kursen kan ingå i följande huvudområde(n)
Ej huvudområde1
Fördjupningsbeteckning för respektive huvudområde
1G2F
Fastställd
Fastställd 2019-03-11.
Kursplanen gäller fr.o.m. 2019-03-11.
Nedlagd
2023-09-15

Lärandemål

Kursens övergripande mål är att den studerande utvecklar fördjupade kunskaper i skolämnet svenska.

Delkurser

1.
Nordens språkliga historia och nutid, 7,5 högskolepoäng

Delkursens övergripande mål är att den studerande utvecklar kunskaper om villkor för språkförändring över tid, om svenskans uppkomst som en del av den nordgermanska språkgrenen och om svenskans utveckling från vikingatid till idag som talspråk och skriftspråk.
Efter avslutad delkurs ska den studerande kunna:

  • redogöra för olika teoretiska perspektiv på språkförändring över tid och språkpolitik
  • redogöra för grundläggande drag i det svenska språkets historia
  • redogöra översiktligt för språksituationen i Norden idag genom att förklara likheter och skillnader mellan språken i termer av språksläktskap, språkutveckling (novationer, språkkontakt, spridningsmönster) och språkpolitik
  • visa förmåga att analysera historiska svenska texter ur ett språkförändringsperspektiv och nutida texter på övriga nordiska språk ur ett komparativt perspektiv samt dra relevanta slutsatser av analysen
  • visa förmåga att förstå norska och danska i skrift och i icke-dialektalt tal, hantera risker för missförstånd samt diskutera möjligheterna till internordisk kommunikation
  • reflektera över hur ämneskunskaper i svensk språkhistoria och språken i Norden kan omsättas i praktisk undervisning på gymnasienivå.

2.
Romanens framväxt, 7,5 högskolepoäng

Det övergripande målet med delkursen är att den studerande utvecklar kunskaper om romankonstens utveckling från 1600-talet till våra dagar, både vad gäller form och innehåll, och dess samspel med det framväxande borgerliga samhället. Väsentligt är också att den studerande reflekterar kring hur romanläsning kan användas i gymnasieskolan.
Efter avslutad delkurs ska den studerande kunna:

  • redogöra för huvuddragen i romankonstens utveckling från 1600-talet till våra dagar
  • tillämpa grundläggande narrativa begrepp och teorier på romangenren
  • relatera romanens nya litterära uttryckssätt till förändringar i det framväxande borgerliga samhället
  • göra självständiga litterära iakttagelser och kunna argumentera för dessa utifrån vedertagen litteraturvetenskaplig begreppsbildning
  • reflektera över romanens didaktiska roll och funktion i svenskundervisningen i gymnasieskolan
  • självständigt resonera kring litteraturvetenskapliga problem.

3.
Texter, stil och samtal ur språkvetenskapligt perspektiv, 7,5 högskolepoäng

Delkursens övergripande mål är att den studerande utvecklar kunskaper om olika sätt att analysera skrivet och talat språk.
Efter avslutad delkurs ska den studerande kunna:

  • analysera en text utifrån grammatiska och stilistiska kategorier och beskriva dess utmärkande drag
  • identifiera karaktäristiska skillnader mellan olika slags texter och visa förståelse för varför texter skiljer sig åt på ett systematiskt sätt
  • transkribera och analysera autentiska samtal
  • på ett systematiskt sätt beskriva hur talspråk och skriftspråk kan skilja sig från varandra och visa förståelse för varför dessa modaliteter kräver olika analysmodeller
  • beskriva hur språkproduktion påverkas av kontexten
  • resonera om hur begreppet text kan förstås och argumentera för svenskämnesdidaktiskt relevanta definitioner av begreppet
  • relatera kursinnehållet till gymnasieskolans ämnesplaner och till de nationella proven i svenska
  • tala och skriva i enlighet med de normer som finns för talad och skriven svenska och på ett sådant sätt att innehållet klart framgår i den givna situationen.

4.
Orientering i litteraturvetenskapliga teorier, analysmetoder och perspektiv, 7,5 högskolepoäng

Delkursens övergripande mål är att den studerande utvecklar fördjupade kunskaper om litteraturvetenskapliga teorier, analysmetoder och perspektiv.
Efter avslutad delkurs ska den studerande kunna:

  • kritiskt diskutera litteraturvetenskapliga teorier, analysmetoder och perspektiv i ett historiskt perspektiv
  • utifrån litteraturvetenskapliga teorier redovisa litterära iakttagelser i tal och skrift samt visa förmåga att kritiskt och självständigt reflektera över texter från olika genrer och epoker
  • bedöma och värdera olika typer av litteraturvetenskaplig argumentation
  • tillämpa skilda litteraturvetenskapliga analysmetoder och perspektiv i samband med tolkning av texter
  • visa förståelse för hur studier och tillämpning av litteraturteori kan relateras till gymnasieskolans styrdokument i allmänhet och användas i svenskundervisningen i synnerhet.

Innehåll

Kursen innehåller fyra delkurser, varav de två första huvudsakligen har ett historiskt perspektiv medan det i de andra två mer är teorier och analysmetoder som står i fokus. Den första delkursen är språkvetenskaplig, om svenskans historiska perspektiv och språksläktskap, medan den andra är litteraturvetenskaplig, om hur romangenren växt fram. Den tredje är sedan språkvetenskaplig, om stilistik, textanalys och samtalsanalys. Den fjärde delkursen är slutligen litteraturvetenskaplig, om litteraturvetenskapliga teorier, analysmetoder och perspektiv.

Delkurser

1.
Nordens språkliga historia och nutid, 7,5 högskolepoäng

I delkursen studeras språklig förändring över tid i ett nordiskt perspektiv med särskilt fokus på svenskans utveckling. Delkursen landar i en kartläggning av språksituationen i Norden idag. De övergripande utvecklingslinjerna i svensk språkhistoria illustreras genom analys av svenska texter från vikingatid till nutid med avseende på fonologi, grammatik, ordförråd och genrer. Det svenska språkets särdrag kopplas till olika teorier om språklig förändring genom ett komparativt studium av nutida talade och skrivna texter på övriga nordiska språk. Speciellt intresse ägnas dialekterna, uppkomsten av standardspråk och språkpolitiska ideologier. Avslutningsvis reflekteras kring den språkliga situation som råder i Norden idag vad gäller officiella språk, minoritetsspråk, internordisk språkförståelse och språkliga attityder. Kontinuerligt diskuteras hur kursinnehållet kan omsättas i praktisk undervisning på gymnasienivå.

2.
Romanens framväxt, 7,5 högskolepoäng

I delkursen studeras romanens framväxt och utveckling i ett huvudsakligen europeiskt perspektiv. Den nya litteraturformen och dess uttrycksmedel sätts i samband med förändringar i det framväxande borgerliga samhället. Bland annat studeras romanens progression från relativt enkel underhållning med lågt anseende, över dess förmåga att rymma realistiska samhällsskildringar och politisk kritik, och vidare till genrens allt större komplexitet och fördjupade kapacitet att gestalta både yttre och inre liv, och att på ett alltmer avancerat sätt förmedla detsamma till samtidens läsare. Kontinuerligt diskuteras hur kursinnehållet kan omsättas i praktisk undervisning på gymnasienivå.

3.
Texter, stil och samtal ur språkvetenskapligt perspektiv, 7,5 högskolepoäng

I delkursen studeras hur texter och samtal kan analyseras och beskrivas på olika systematiska sätt. Kontextens betydelse och andra orsaker till att olika texter skiljer sig åt diskuteras, liksom den övergripande skillnaden mellan tal- och skriftspråk. Även intertextualitet och multimodalitet berörs, liksom olika aspekter king bedömning av texter. Därtill problematiseras begreppet text och sätts in i ett svenskämnesdidaktiskt sammanhang.

4.
Orientering i litteraturvetenskapliga teorier, analysmetoder och perspektiv, 7,5 högskolepoäng

I delkursen studeras litteraturvetenskapliga analysmetoder och perspektiv samt ett urval litteraturvetenskapliga teorier i historisk belysning. Dessa sätts också in i ett didaktiskt perspektiv. I delkursen diskuteras också hur litteraturvetenskaplig argumentation kan värderas och den studerande övas i att kritiskt reflektera över texter från från olika genrer och epoker. Även litteratursociologiska perspektiv uppmärksammas.

Examinationsformer

Delkurs 1 examineras genom aktivt deltagande i seminarier samt genom skriftliga inlämningsuppgifter och en muntlig redovisning.
Delkurs 2 examineras genom aktivt deltagande i seminarier samt genom skriftliga inlämningsuppgifter och en skriftlig hemtentamen.
Delkurs 3 examineras genom aktivt deltagande i seminarier samt genom skriftliga inlämningsuppgifter och en muntlig redovisning.
Delkurs 4 examineras genom aktivt deltagande i seminarier samt genom skriftliga inlämningsuppgifter och en skriftlig hemtentamen.

Arbetsformer

Kursens arbetsformer är föreläsningar samt obligatoriska seminarier.

Betyg

Som betygsskala används U–VG.

För att erhålla Väl Godkänd på hela kursen krävs Väl Godkänd på minst 22,5 hp.

Betygsrapportering:
Modul 1: Nordens språkliga hstoria och nutid - 7,5 hp
Modul 2: Romanens framväxt - 7,5 hp
Modul 3: Texter, stil och samtal ur språkvetenskapligt perspektiv – 7,5 hp
Modul 4: Orientering i litteraturvetenskapliga teorier, analysmetoder och perspektiv – 7,5 hp

Förkunskapskrav

  • Svenska med didaktisk inriktning I, 30 hp och Svenska med didaktisk inriktning II, 30 hp, varav minst 15 hp godkända vid registrering, eller motsvarande kunskaper.

Övrigt

För nätbaserade kurser ingår en obligatorisk träff om 2-3 dagar på campus.
I kursen ingår även en fältstudie vid en grund- eller gymnasieskola.