Säker hälso- och sjukvård samt vård och omsorg - komplexa system och förbättringskunskap
Start vecka 35, 2022
För säker vård inom komplexa system såsom hälso- och sjukvård samt vård och omsorg krävs ett systemperspektiv, vilket innebär att säkerhet måste beaktas utifrån olika nivåer och områden såsom människa, teknik, organisation och information. I patientsäkerhetsarbete behöver till exempel aspekter såsom arbetsmiljö, informations-, läkemedels- och medicinteknisk säkerhet beaktas i dess helhet. För att bedriva säker vård i komplexa system, behövs kunskap om systemsäkerhet och förbättringskunskap samt verktyg och metoder inom systematiskt förbättringsarbete och projektledning för att kunna omsätta kunskap till praktik.
Kursen kommer innehålla följande:
• komplexa system
• historisk utveckling av säkerhets- och kvalitetsområdet
• säkerhetsledning
• teorier, modeller, metoder och verktyg inom säkerhet och förbättringskunskap
• verksamhetsnära och lärandestyrt förbättringsarbete
• patientdelaktighet.
Undervisningen utgörs av föreläsningar, diskussioner och ett aktivt problemlösande arbetssätt med tillämpning av innehåll i kurslitteratur och kursmaterial. I kursen kommer föreläsare med specifik kompetens inom säkerhet och förbättringskunskap att delta.
Ett skriftligt förbättringsarbete planeras och redovisas i form av en projektplan, enskilt eller i par, och examineras i samband med två av de tre obligatoriska seminarierna. Arbetet bygger på kursdeltagarnas egna identifierade förbättringsområden från hälso- och sjukvård eller vård och omsorg. Det finns även förfabricerade syften till förbättringsområden att välja bland.
Kursen riktar sig till olika professioner inom hälso- och sjukvård, socialtjänst, lärosäten, myndigheter eller andra verksamheter.
- Startar och slutar:
- vecka 35, 2022 - vecka 2, 2023
- Studietakt:
- 25%
- Studieort:
- Flexibel (Falun)
- Undervisningstid:
- Dag
- Studieform:
- Distans
- Språk:
- Svenska
- Behörighetskrav:
-
- Examen från grundläggande högskoleutbildning, 180 hp
- Anmälningskod:
- HDA-H3BUK
- Huvudområde:
- Obligatoriska träffar :
- 0 fysiska
- 3 online
- Datorvana:
-
Surfa på internet, läsa och skicka e-post, använda ett ordbehandlingsprogram (exempelvis Word). Koppla in en kamera och ett headset till datorn och med instruktioner installera ett program.
- Datorkapacitet:
-
Tillgång till dator (ej mini-pc, Chromebook, surfplattor och liknande) och bredbandsuppkoppling, minst 2 Mbit/s för att ta emot filer och 0,5 Mbit/s för att skicka filer (ej mobilt bredband, detta då mobilt bredband kan variera väldigt mycket i hastighet).
- Genomförande:
-
Högre grad av nätbaserad kommunikation där vår lärplattform (Learn) samt vårt e-mötessystem Zoom är en naturlig del i utbildningen. Vanligtvis sker möten nätbaserat med ljud och rörlig bild. Föreläsningar kan direktsändas, alternativt tillgängliggöras i efterhand via nätet.
Litteraturlistor publiceras senast 1 månad innan kursstart.
Till litteraturlistanVi finns här för dig
support@du.se
023-77 88 88
I lärplattformen Learn hittar du mer information om kursen.
Besök kursrummet