Joacim läser bygg- och samhällsplanerarprogrammet

– Programmet är en samling av allt jag tycker är intressant, säger Joacim.

Porträttbild

Joacim Johansson är en tjugoåring från Grycksbo som för närvarande läser samhällsplanerarprogrammet på Högskolan Dalarna. Han tog studenten år 2021 och började därefter arbeta på ett lager, men insåg relativt snabbt att han ville göra något annat i sitt liv. Med sina drömmar om att i framtiden driva företag inom arkitektbranschen samt att bygga eget suterränghus, var högskolestudier ett första steg mot de målen.

– Arkitektur och stadsplanering har alltid varit väldigt intressant för mig och det är något jag har dragits till hela livet. Så att det blev något inom den branschen är i mina ögon en självklarhet, säger Joacim och fortsätter:

 – Samma dag som jag fick veta att jag kom in på utbildningen blev jag väldigt lycklig, men kort därefter insåg jag att det var dags att börja arbeta hårt mot mina mål. Det kändes till en början lite läskigt och jag var orolig för att jag skulle ha det som krävs för att klara utbildningen. Det släppte dock snabbt när utbildningen startade. 

Varför valde du att läsa samhällsplanerarprogrammet på Högskolan Dalarna? 
– Just samhällsplanerarprogrammet är en samling av allt jag tycker är intressant. Utöver det är Högskolan Dalarna en bra skola med kort avstånd till min hemort där man ges goda möjligheter till jobb efter utbildningen tack vare sin nära kontakt med flertalet företag.

Hur är utbildningen och vad tycker du är bäst med den?
– Utbildningen är underbar. Det är stor skillnad att studera på högskola jämfört med gymnasiet och det är ännu mer givande. Man brukar säga att man i gymnasiet hittar likasinnade människor om man väljer rätt program – men jag tror det stämmer mer när det kommer till högskolestudier. Det bästa är att vi kan utvecklas tillsammans genom att ofta bolla idéer med varandra. Jag har träffat vänner här som jag kommer ha resten av livet.

Kan du berätta mer om det projekt ni arbetar med i samarbete med Leksands kommun?  
– Jag och några från byggingenjörsprogrammet arbetar med planeringen av ett nytt bostadsområde i Tunsta som ligger några minuter från Leksands centrum. Upplägget är som en tävling där flera lag tävlar om vilka som kan ta fram den bästa detaljplanen för området. Alla lag har dessutom olika förutsättningar för arbetet. Till exempel mitt lag ska planera för en ekoby med avstyckningsbara tomter för seniorer.

Vad lär du dig?
 – Allt inom samhällsplanering, vilket innebär att tolka förutsättningar för områdesutformning och bostadsutformning, planera vägar och bostäder utifrån miljön samt en hel del samarbete. Projektet är väldigt givande som högskolestudent eftersom det i framtiden är en god referens att visa upp för framtida arbetsgivare. Det är först nu jag börjar förstå olika delar av samhällsplanering och varför man gör saker på vissa sätt.

Vad vill du arbeta med i framtiden?
– Målet är att driva eget företag och för att kunna göra det krävs en hel del erfarenhet först. Målet är att hitta ett passande jobb med hjälp av de kontakter jag skaffat mig under studierna. Att arbeta med exempelvis regional samhällsplanering tror jag kan vara ett bra steg att ta innan jag driver något eget.

Har du några tips till blivande studenter? 
– Skapa en spellista med musik som får dig att fokusera när du väl sitter pluggar själv, fokusera på föreläsningarna och kom påläst till tentorna.

Senast granskad:
Senast granskad: