Kursplan

Klippfördjupning Film/TV

Kurskod
BQ2006
Poäng
7,5 högskolepoäng
Nivå
Grundnivå 2
Institution
Institutionen för kultur och samhälle
Ämnestillhörighet
Bildproduktion (BPO)
Ämnesgrupp
Medieproduktion
Utbildningsområde
Mediaområdet, 100%
Kursen kan ingå i följande huvudområde(n)
Bildproduktion1
Fördjupningsbeteckning för respektive huvudområde
1G2F
Fastställd
Fastställd i nämnden för Institutionen för kultur och samhälle 2007-01-09.
Kursplanen gäller fr.o.m. 2007-08-27.
Reviderad
Reviderad 2010-02-16.
Revideringen är giltig fr.o.m. 2010-01-18.
Nedlagd
2020-06-23

Mål

Efter avslutad kurs skall studenten

  • kunna värdera hur man ur ett större filmmaterial selekterar för att få fram
    ett tillfredsställande resultat med tanke på foto, skådespel och klipprytm
  • kunna analysera verkningsgraden av varje beslut i klipprocessen
  • visa förmåga att ljudlägga samt förstå ljudets betydelse för filmen

Innehåll

Ett färdiginspelat filmmaterial och ett tillhörande filmmanus utgör grunden för kursen. Studenten ställs inför större klippningsuppgifter med hög svårighetsgrad och en fördjupad klippteori.

Examinationsformer

Examinationen sker i seminarieform genom visning av det färdigklippta filmavsnittet och opposition (5 hp) samt en skriftlig analys av filmavsnittet (2,5 hp).

Arbetsformer

Studenten arbetar i grupp om två. Den skriftliga analysen skrivs självständigt.

Betyg

Som betygsskala används U–VG.

Förkunskapskrav

  • Bildproduktion B 20 p eller 60 hp på grundnivå 1 inom Bildproduktion, varav Fiktion eller motsvarande är obligatorisk.

Övrigt

Ersätter tidigare kurs:
Produktionsfördjupning film/TV (BQC004) – delkurs 3: Fördjupning filmklippning

Litteratur

  • Crittenden, Roger. (1995) Film and video editing. 2 uppl. London : Blueprint. (196 s). ISBN 1-85713-011-1
  • Oldham, Gabriella. (1992) First cut : conversations with film editors. Los Angeles, CA : University of California Press. (417 s). ISBN 0-520-07588-9
  • Thompson, Roy. (1993) Grammar of the edit. Oxford : Focal Press. (118 s). ISBN 0-240-51340-1