Högskolan Dalarna samverkar med omvärlden på flera olika sätt, både i Dalarna, i övriga Sverige och internationellt. Genom samverkan blir verkliga utmaningar hos företag och andra verksamheter till intressanta och utvecklande projekt för våra studenter och forskare. Det kan handla om allt ifrån att utbyta erfarenheter, att lösa specifika problem och utmaningar tillsammans, till att genom branschråd utveckla högskolans utbildningar och genomföra större forskningsprojekt.
De verksamheter som samverkar med oss får tillgång till vetenskapligt baserad kunskap och resurser samtidigt som våra forskare och studenter erbjuds möjlighet till värdefull kunskap och erfarenheter som våra samverkanspartners besitter. Samverkan blir därför något som förstärker och utvecklar alla involverade parter.
Kontaktytor och plattformar för vår samverkan
Centrum för besöksnäringsforsking, CeTLeR
Bidrar till ny kunskap om besöks- och turistnäringen i Sverige och internationellt
CeTLeR arbetar med att skapa och förmedla kunskap om besöksnäringen regionalt, nationellt och internationellt. Genom vår utbildning och forskning samt genom ett nära erfarenhetsutbyte med verksamheter i branschen bidrar vi till att skapa framtidens besöksnäring. CeTLeR har genomfört studier i samverkan med Peace & Love-festivalen i Borlänge, Classic Car Week i Rättvik och Svenska Skidspelen i Falun, bland annat kring de ekonomiska effekterna, besökarnas upplevelser och volontärernas motiv till deltagande.
Energikompetenscentrum, EKC
Skapar utveckling och innovation inom energisektorn i samverkan med näringslivet
Energikompetenscentrum (EKC) är den naturliga kanalen för samverkan mellan Högskolan Dalarna och alla företag eller andra organisationer som vill arbeta med kunskapsöverföring, utveckling och innovation inom energisektorn. Vi har en samordnande roll och tillhandahåller kompetens och resurser i olika verksamheters utvecklingsprocesser och verkar för en öppen regional innovationsarena inom energieffektiv samhällsbyggnad.
Interkulturellt utvecklingscentrum Dalarna, IKUD
Bidrar till skapandet av ny kunskap kring kulturmöten och kulturell mångfald
IKUD är ett kompetenscentrum som främjar samverkan och samskapande mellan Högskolan och kommuner, myndigheter, civilsamhälle och företag. Centret bidrar också till utveckling av forskningsbasen för utbildningar inom interkulturell utveckling och kunskap för ett gott samhälle, också i internationella nätverk. IInterkulturellt utvecklingscentrum är en dialogpartner i kulturmötesfrågor inringat av begreppen interkulturalitet, kulturell identitet och kulturell gestaltning.
Knowledge transfer partnerships, KTP
Ger verksamheter möjlighet till utvecklingskompetenser för halva kostnaden
Behov av att utveckla era marknader, produkter eller processer? Genom KTP kan ditt företag få stöd i att hitta rätt kompetens för verksamhetens tillväxtbehov. Vi erbjuder en KTP-projektledare (en nyutexaminerad akademiker) som med stöd av en handledare från Högskolan och en coach från näringslivet tar sig an olika utmaningar i din verksamhet. Ett KTP-projekt kan handla om produktutveckling, marknadsutveckling, processutveckling och energieffektivisering. KTP-projektledaren erhåller marknadsmässig lön där företaget betalar hälften av personalkostnaderna och resterande finansieras med projektmedel.
Pedagogiskt utvecklingscentrum Dalarna - PUD
Verkar för att utveckla pedagogiken i skolor och utbildningar
PUD är en mötesplats för lärare, skolledare och forskare som vill arbeta med att utveckla verksamheten i skolan. Här bedrivs kompetensutveckling och forskningsprojekt inriktade mot undervisning, lärande, fostran och omsorg i en mångkulturell pedagogisk praktik. PUD är en viktig utvecklingskraft för skola och lärarutbildning samt ett betydelsefullt nätverk med andra lärosäten och myndigheter. Pedagogiskt utvecklingscentrum erbjuder även arbetsintegrerad lärarutbildning vilket ger studenteren unik möjlighet att kombinera arbete med studier.
Socialtjänstens utvecklingscentrum Dalarna, SUD
Verkar för utveckling av det sociala välfärdsområdet och närliggande hälso- och sjukvård
Socialtjänstens utvecklingscentrum Dalarna (SUD) är ett samverkansorgan mellan Högskolan Dalarna och yrkeslivet inom det sociala välfärdsområdet. Genom SUD ska högskolan och yrkeslivet gemensamt främja utbildning, forskning och evidensbaserad verksamhetsutveckling. SUD erbjuder bland annat kompetensutveckling och stöd i genomförandet av utvärderingsuppdrag eller forskningsprojekt. Genom SUD finns även Kunskapscentrum för kommunal hälso- och sjukvård där vårdpersonal kan ta del av en kunskapsbank och hämta information som kan bidrar till att utveckla arbetet.
Tema arbetsliv
Bidrar till ökad motivation och engagemang för bättre arbetsplatser
På Tema Arbetsliv vid Högskolan Dalarna forskar, utbildar och bidrar vi med smarta metoder för att skapa en bättre arbetsmiljö. Oavsett verksamhet är det oftast människorna som gör den största skillnaden och vi står för kunskap baserad på en blandning av praktik och forskning. Vi bidrar med smarta metoder från internationell spetskompetens till vardagsnära praktiskt arbete för att utveckla bättre arbetsmiljöer.
Samverkansinsatser
Smart Specialiseringsområdet Avancerad Industri
Samverkanscentrum inom Smart Specialiseringsområdet Avancerad Industri
Under 2020 undersöker Högskolan Dalarna förutsättningarna för att etablera ett samverkanscentrum på Högskolan för företagen inom Smart Specialiseringsområdet Avancerad Industri. Ett tänkt centrum avser även fungera som kanalen till Högskolans andra kunskapsområden som företagen inom industrin kan ha nytta av, så som analyser inom business intelligence, arbetsmiljökunskap, företagsekonomi, marknadsföring och andra områden.
Ingenjörspoolen
Samarbete med ingenjörsstudenter i stora och små uppdrag
Genom Ingenjörspoolen kan ditt företag få hjälp av en ingenjörsstudent inom något av teknikämnena bygg-, energi, maskin- och materialteknik samt industriell ekonomi. Det kan till exempel gälla att utveckla en detalj, studera en process, eller att göra en analys.
Korta vägen
Ger arbetsmarknaden möjlighet till kompetens genom utländska akademiker
Korta vägen gör det lättare för akademiker från andra länder att komma ut på den svenska arbetsmarknaden. Samtidigt får arbetsgivare möjlighet till kompetens och resurser för sin verksamhet. Korta vägen öppnar möjligheter för utländska akademiker att arbeta med något som stämmer överens med deras utbildning och examen.
Kunskapscentrum för kommunal hälso- och sjukvård
Förändrings- och utvecklingsarbete för personer som är i behov av kommunal vård och omsorg
Här kan vårdpersonal kan ta del av en kunskapsbank och hämta information som bidrar till och utveckla arbetet
Teknikerjakten
Stärker intresset för teknik och natur hos både ungdomar och lärare
Teknikerjakten verkar för att stärka intresset bland ungdomar att välja naturvetenskapliga och tekniska utbildningar. Syftet är att skapa goda utbildnings- och utvecklingsmöjligheter för elever och lärare och sätta den naturvetenskapliga och tekniska undervisningen i ett sammanhang som upplevs som relevant. Tävlingen Teknikåttan är en del, Gymnasieforskarskolan en annan.