Beviljat forskningsprojekt

Glädjande nyheter - forskningsprojekt Återbrukade bärverksdelars inverkan på byggnaders växthusgasutsläpp och energianvändning har beviljats, finansierad genom Energimyndigheten.
Skiss av nya campus borlänge fasad
Archus

Kort sammanfattning av projektet

Återanvändning av byggmaterial är av grundläggande betydelse för att spara resurser och minska utsläppen av växthusgaser inom ramen för cirkulär ekonomi. Även om medvetenheten ökar, finns det få konkreta exempel på återanvändning av bärande byggnadsdelar.

I detta projekt följer vi fyra exempel i Sverige där bärverksdelar eller stora byggnadsskalselement från äldre byggnader återbrukas. I två av projekten har befintliga byggnadsstommar återbrukats på plats, medan i de andra två projekten flyttas byggnadselement från gamla byggnader. Huvudfokus ligger på att utvärdera följande aspekter när det gäller byggnader med återbrukade bärverksdelar: påverkan på växthusgasutsläpp under hela livscykeln, uppfyllandet av energikrav enligt byggnormen samt praktiska och juridiska utmaningar. Målet är att samla in insikter och föreslå förbättringar för Boverkets riktlinjer för säker återanvändning av bärverksdelar.

Den nya Campus Borlänge är ett exempel på en nybyggnad där en betydande del av konstruktionsmassan kommer från en tidigare byggnad. Byggnaden har rests på en betongstomme från en tidigare byggnad på platsen. Preliminära beräkningar antyder betydande miljömässiga besparingar med denna lösning.

Projektet pågår från 1 mars 2024 till 31 december 2026.

Senast granskad:
Senast granskad: