Noor Islam Pappu – del av framgången i Bangladesh

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Noor Islam Pappu är en ovärderlig kugge i lärarlaget för det webbaserade magisterprogrammet som Högskolan Dalarna erbjuder och som är speciellt utformat för barnmorskelärare i Bangladesh.

BarnmorskaBangla.jpgbarnmorskabangla2.jpg  

Bildtext: Noor Islam Pappu träffade lärarlaget i ämnet sexuell, reproduktiv och perinatal hälsa under sitt besök till högskolan.

Efter 6 års samarbete är det nu första gången som Noor Islam Pappu har besökt Sverige och medarbetarna i ämnet sexuell, reproduktiv och perinatal hälsa.

– Jag har tidigare mött teamet från högskolan i Dhaka och även online. Nu har jag sett Sverige, Dalarna och högskolans verksamhet med egna ögon, säger Noor Islam Pappu.

Sedan starten år 2016 har 150 barnmorskelärare fått en magisterutbildning i ämnet sexuell, reproduktiv hälsa och rättigheter i Bangladesh genom Högskolan Dalarna vid ett 40-tal lärosäten i Bangladesh. Noor Islam Pappu är en viktig del i lärarlaget för att kunna översätta, överbrygga kulturella klyftor och övergripande bidra till framgången för programmet.

–  Det kan inte underskattas att ha sett verksamheten här i Borlänge och Falun. Jag känner att det är lättare att planera framåt tillsammans med lärarlaget på Högskolan Dalarna nu när jag fått möjligheten att komma till Högskolan Dalarna, säger Noor Islam Pappu.

Under dagarna på högskolan har han deltagit i ämnets kick-off och blivit introducerad till högskolans verksamhet. Tillsammans med lärarlaget i ämnet sexuell, reproduktiv och perinatal hälsa har de utvärderat och planerat för de kommande åren.

– Vi funderar på hur barnmorskeledd vård i Bangladesh kan stärkas, liksom kunskapen i akut obstetrisk och nyföddvård. Vi tror på mentorskap i både utbildning och klinik. Redan i höst kommer alumni studenter bjudas in till webbaserade seminarier med fokus på forskning och ledarskap, säger Kerstin Erlandsson, professor i sexuell, reproduktiv och perinatal hälsa.

De kommande åren kommer Högskolan Dalarna att fokusera på att upprätthålla det som har byggts upp och lämna över det på ett hållbart sätt till Bangladesh.

Om barnmorskelärare utbildas i Bangladesh

Sedan 2016 samarbetar Högskolan Dalarna med FN:s befolkningsfond (UNFPA) för att utveckla barnmorskeyrket i Bangladesh.

Barnmorskelärare utbildas i Bangladesh - Högskolan Dalarna (samverkansidor på du.se)

Senast granskad:
Senast granskad: