Pontus, IT-säkerhet och mjukvarutestning

– Man måste ha viljan att lära sig, IT är ett område med livslångt lärande, säger Pontus.

Porträttbild

Varför valde du att studera programmet?

Jag har alltid varit intresserad av IT och när det blev dags att ta tag i högskoleutbildning hade jag tur att Högskolan Dalarna startade utbildningen IT-säkerhet och mjukvarutestning, med tanke på programmets innehåll jämfört med övriga utbildningar låg detta program väldigt i tiden.

Hur har din resa sett ut fram till att du började studera?

Jag har hunnit jobba inom dagligvaruhandel och inom transport och logistiksektorn med diverse olika jobb, så jag har aldrig jobbat med IT tidigare utan jag har alltid ägnat mig åt IT på min fritid.

Hur är det på utbildningen?

Jag tycker det är bra på utbildningen, man får givetvis studera hårt och lära sig att hämta information på egen hand men så är IT branschen överlag, man måste vara sugen på att lära sig och ha drivet för det.

Vad är det bästa med utbildningen?

Programmet är väldigt nytt om man jämför med övriga IT program, vilket ger en tillgång till moderna koncept och man blir också insatt i hur verkligheten ser ut ute hos företag. Vi har även fått lära oss en hel del programmering med många programmeringsspråk och olika moderna sätt att arbeta vilket är väldigt positivt för en själv och eventuella företag vid anställning. Överlag är utbildningen väldigt bred, det ger väldigt bra förutsättning inför framtiden.

Hur ser en vanlig vecka med studier ut?

Högskolan har schemalagda föreläsningar under veckans gång och laborationstillfällen men det blir även en hel del hemstudier, men det varierar från kurs till kurs. En del kurser har seminarieträffar och mer online med självstudier.

Vad gör du och dina studiekompisar på fritiden?

Det blir en hel del sidoprojekt utanför skolarbeten, en del har idrottsengagemang och när vi haft möjlighet så har vi samlat ihop klassen för att exempelvis fira avklarade moment i kurser.

Har du några tips till blivande studenter?

Det ingår en hel del programmering i programmet och det är bra att så tidigt som möjligt börja programmera, även innan man ansöker. Dessutom är en hel del inom programmering på engelska så är man lite ringrostig är det väldigt bra att försöka komma igång med engelska, det förlorar man inget på!  

Sist så måste man ha viljan att lära sig, IT är ett område med livslångt lärande, man blir inte klar bara för att man tar examen.

Vad betyder det att ni samläser med andra program?

Det är riktigt bra att få inblickar i olika delar av olika utbildningsprogram. Hela IT området är enormt och det är nästan omöjligt att kunna allt, därför är det bra att få lite kunskap om mycket än att få mycket kunskap om lite.

Vad känns mest spännande med den bransch du är på väg in i?

Att det är ett så brett område! Det finns mängder med olika vägar man kan gå inom IT och man kan verkligen prova på olika saker, det är riktigt spännande att få komma in i ett så brett område.

Senast granskad:
Senast granskad: