Patricia har läst barnmorskeprogrammet

– Utbildningen är omfattande, utvecklande och lärorik, tack vare eldsjälar som lärare och handledare, säger Patricia.

Porträttbild

Redan under gymnasietiden växte min nyfikenhet om barnmorskeyrket. Jag bestämde mig för att läsa till sjuksköterska. Jag har under ett par år arbetat som sjuksköterska på BB i Falun vilket är ett av de bästa valen jag gjort, då jag insåg att det är det här jag vill jobba med. Nu är min dröm om att bli barnmorska uppnådd.

Jag trivdes oerhört bra. Utbildningen är omfattande, utvecklande och lärorik, tack vare eldsjälar som lärare och handledare. Vi var en ambitiös och rolig klass, och jag har fått vänner för livet.

Jag valde Högskolan Dalarna då jag trivdes väldigt bra på sjuksköterskeprogrammet och valet föll naturligt om vilken högskola jag skulle välja. Fördelen för mig var också att det är nära till Falun.

På fritiden umgicks jag mycket med familj och vänner. Jag, min sambo och vårt barn ägnar mycket tid åt varandra, vi lagar mat, bakar, leker, badar, åker skoter och fyrhjuling med mera. Tränar när tillfälle ges. Är även nybliven husägare och då finns det alltid något att göra.

Det känns fantastiskt att i dag få arbeta som barnmorska och vara delaktig i att stödja och stärka kvinnors sexuella, reproduktiva och perinatala hälsa och rättigheter under hela deras livscykel. Som barnmorska vill jag arbeta med ungdomshälsa, antingen på ungdomsmottagning eller i skolhälsovården vilket jag har äran att få göra idag.

Ett gott samhälle för mig är jämställt och byggt på respekt för alla människors lika värde. Varje individ har rätt till en tillfredsställande och säker sexualitet och reproduktion. 

Jag vill vara med och utveckla dagens sex- och samlevnadsundervisning för ungdomar. Jag vill att ungdomarna ska få en trygg och säker grund att stå på inför vuxenlivet. Har tillsammans med min medstudent skrivit en magisteruppsats om ungdomars sexuella och reproduktiva hälsa och rättigheter vilket varit väldigt berikande och lett till fortsatt växande intresse för att driva ungdomsfrågor.

Högskolan Dalarna har också unika möjligheter för den som vill vara med och påverka och göra skillnad världen över. Jag har flera medstudenter som valt att genomföra sitt examensarbete eller sin verksamhetsförlagda utbildning inom förlossning- och postpartumvård i låginkomstländer som högskolan har avtal med.

Det är en tuff utbildning på avancerad nivå. Välj det som känns bäst för dig. Jag ångrar inte mitt val. Satsa helhjärtat och du får otroligt mycket tillbaka.

Senast granskad:
Senast granskad: