Lama har läst film- och tv-produktion

– Jag bara stod och hoppade och ville krama alla. Det var den känslan. Revansch, säger Lama.

Porträttbild

Året var 1993 i Damaskus, Syrien, när Lama Alshehaby föddes. Det hon främst förknippar med sin barndom är vatten eftersom hon spenderade mycket tid med att simma ute i naturen. Hon växte upp i en familj med mamma, pappa och tre syskon. Lama är själv äldst i syskonskaran och en av hennes bröder har Downs syndrom, ADHD och saknar hörsel. Något som hon själv brukar säga är att de är den ”utvalda familjen”, eftersom hennes bror är en del av just deras familj.

Skrivande har varit något hon alltid hållit kärt och hon har skrivit så länge hon kan minnas. Just skolåren är enligt Lama de bästa i hennes liv och favoritämnena var språk och filosofi. Matte, kemi och fysik däremot var däremot raka motsatsen.

– Jag slet därför ihjäl mig i skolan. Men sen kom jag in på journalistikutbildningen och pluggade där i två år innan kriget bröt ut när jag var andraårsstudent, säger Lama Alshehaby.  

Kriget kom helt plötsligt och därefter gick allt väldigt snabbt. Lama fick aldrig chansen att säga hej då till sitt hemland och knappt till sina vänner innan hon tvingades fly från Syrien. Det enda hon packade med sig var sina dagböcker och en present från sina vänner i form av en halsduk, eftersom vännerna visste att det är kallt i Sverige.

Därefter påbörjades resan som slutligen förde Lama till Sverige. Den gick först till Alexandria i Egypten och därifrån via båt till Europa. Hon hamnade sedan på en flyktingmottagning i Grebbestad vilket hon upplevde som katastrofalt eftersom jag skulle hennes examen bara var tagit examen 1,5 år bort. Detta gjorde att Lama brottades med tanken om ”vad gör jag nu?”.

Som ett första steg i det svenska skolsystemet gjorde Lama ett kunskapstest och eftersom resultaten var goda kunde hon hoppa över grundskolan och i stället börja studera på gymnasial nivå. Hon läste svenska och engelska och sökte sig därefter till programmet för film- och tv-produktion vid Högskolan Dalarna, där hon senare också blev antagen.

– Jag tror att jag var på väg mot Karlstad då, när jag fick antagningsbeskedet om att jag kom in. Jag bara stod och hoppade och ville krama alla. Det var den känslan. Revansch!

De tre åren på Högskolan Dalarna beskriver Lama som väldigt lärorika på alla sätt och vid slutet av utbildningen gjorde hon en dokumentärfilm som vann pris som bästa examensprojekt 2019. Som belöning för sina framgångar tilldelades hon därför ett stipendium som tog Lama till en två veckor lång filmworkshop vid International Film Academy i Bologna, Italien och därefter en masterutbildning i dokumentärproduktion och journalistik på Stavangers universitet i Norge.

Efter drygt ett år i Norge flyttade Lama tillbaka till Sverige och avslutade utbildningen hemifrån. Samtidigt arbetade hon som sändningsproducent på SVT och senare på Sveriges Radio. Hon är reporter och har inga tankar på att byta bransch i framtiden.

– Jag vill fortsätta att arbeta med nyheter och det är det enda jag vet. Det har alltid varit min dröm, min passion. Jag tror inte att jag kan hitta mig själv någon annanstans. Det är där jag hör hemma. 

I filmen berättar hon sin historia 

Lama berättar om sina studier på Högskolan Dalarna
Norkay AB
Senast granskad:
Senast granskad: