Otto läser till högskoleingenjör

– Var du än är i livet finns det alltid olika alternativ – det är aldrig för sent att välja en ny riktning, säger Otto.

Poträttbild på Otto Tysklind

Vad hade du för inspiration till dina nuvarande studier?

– Jag började först studera till ingenjör i Linköping direkt efter gymnasiet. Jag insåg dock att jag inte var redo för det då, så jag hoppade av och valde att jobba några år i stället. Efter några år som lärarvikarie upplevde jag mig ha mognat tillräckligt för att ta mig an att studera igen. Jag hade även insett vikten av att ha en utbildning för att få fler möjligheter, mer avancerade arbetsuppgifter och såklart bättre lön.

Varför valde du att studera en ingenjörsutbildning?

– Jag har alltid haft en förkärlek för mer vetenskapliga ämnen, så det var inte så svårt att välja. Ingenjörsexamen ger en bred kompetens vilket innebär många olika möjliga jobb. Jag valde att läsa till maskiningenjör som är en bred linje, men föll senare för området materialvetenskap. Det kommer vara fokus i mina vidare studier.

Varför föll valet på Högskolan Dalarna?

– Det var ett praktiskt val eftersom jag redan hade rötter i området och att Högskolan Dalarna erbjöd en intressant utbildning.

Hur underlättar man studierna för sig själv?

– Det viktigaste steget för mig var att hantera studier som ett jobb. Att ta plugget seriöst och avsätta tillräckligt med tid är nyckeln för att lyckas. För mig hjälper det att ha en dedikerad plats att studera på, då blir det lättare att fokusera.

– Att ta hjälp från andra är också viktigt. Över lag har jag haft bra lärare som lagt upp kurser för att man ska kunna lyckas. Tydlig struktur med föreläsningar och nära kopplade uppgifter, intressanta laborationer och veckovis kunskapstester har varit olika metoder som hjälpt mig ta åt mig kursmaterial. Att ha bra studiekamrater har dock varit ovärderligt – jag har studerat tillsammans med samma person genom alla tre år och jag upplever att vi verkligen lyft varandra.

Har du några råd åt andra som kan vill ansöka till mastersstudier?

– Gör inte som jag gjorde – jag började alldeles för sent. Det gick ihop i slutändan men var mycket stressigt. Mina råd är:

  • Håll koll på ansökningsdatum för masterutbildningarna som ofta tidigare än för grundutbildningen.
  • Ansök även om du inte är 100 procent säker, du kan alltid tacka nej till platsen senare
  • Ha framtida studier i åtanke när du studerar:
    • Undersöka vad som krävs för exemeplvis specifika kurser, visst antal poäng inom ett specifikt område, och så vidare. Då har man tid att skaffa dem om det behövs, särskilt om du behöver tillgodoräkna tidigare kurser inom programmet.
    • Se till att ha så bra betyg som möjligt. Betygen kan bli avgörande för vem blir antagen till ett program.
    • Försök att se till att du inte har några ofullständiga kurser; oftast måste du ha klarat alla kurser till och med sista höstterminen för att ens kunna bli antagen.
  • Läs ansökningsanvisningarna mycket noggrant och ta reda på vad som krävs, exempelvis personligt brev, skriftliga referenser, och andra dokument som bevisar att du uppfyller kraven.
  • Anmäl dig till olika bostadsköer så tidigt som möjligt om du måste flytta för fortsatta studier.

Vad har du för planer för framtiden?

– Jag är inte säker i dag var jag kommer landa, så jag försöker hålla många dörrar öppna. Utlandsstudier, vidare fördjupning till doktorsstudier eller jobb är alla på möjliga alternativ.

Har du någon lärdom att dela med dig av?

– Det går alltid att ändra sig och välja något annat om det inte känns som att man hamnat rätt. Jag hoppade av studier för att det inte kändes som rätt val för mig där och då, men jag lämnade öppet för att komma tillbaka när jag var redo och det finns många olika vägar framåt. Var du än är i livet finns det alltid olika alternativ – det är aldrig för sent att välja en ny riktning.

Senast granskad:
Senast granskad: