Vilket datum föddes egentligen Jesus och är julbocken en symbol för djävulen?

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Högskolan Dalarnas studentpräst Anders Litborn reder ut begreppen, och ger dig samtidigt möjligheten att imponera med dina nya kunskaper under julmiddagen. God jul!

Vem är egentligen jultomten?

Traditioner förändras genom decennier och århundraden. Seder och bruk lånas kors och tvärs över kontinenterna och blandas. Den nordiska jultomten är en mångkulturell figur med brokig bakgrund. Santa Claus, som benämningen är i engelsktalande länder, har sitt ursprung i nuvarande Turkiet. Han, Nicolaus, var en givmild person som blev kristen biskop. Från nordisk horisont finns en annan stamfader. Nämligen folktrons väsen, en liten vätte, som skyddade gårdstunet = tomtmarken. Därifrån kommer också namnet Tomten. Man kan säga att vår tomte är en blandning av dessa två.

 Hur hänger Jesus och jultomten ihop?

Jultomten är snäll och tycker om barn precis som Jesus gjorde. Den helige Nicolaus gav pengar till en fattig familj för han ville vara en god kristen. Sen kan man säga att vi får julklappar precis som Jesus fick "födelsedagspresenter" av de vise männen enligt bibelberättelsen.

Vilket datum föddes egentligen Jesus?

Det är omöjligt att veta när Jesus föddes. Det fanns förstås ingen folkbokföring och traditionerna kring hans födelse uppstod efter hans död. Eftersom det anses historiskt säkerställt att Jesus funnits så är det säkert att han blivit född. För övrigt skiftar tolkningarna. Förmodligen skedde även en felräkning när eftervärlden försökte räkna tillbaka i tiden för att fastställa födelseåret. Religionsfriheten säkerställer att vi kan fira som var och en själv väljer. Julfirandet förlades till den 25 december på 300-talet i samband med att kristendomen blev officiell i romarriket. I de östliga kyrkorna, Ortodoxa kyrkor, firas Jesu födelse den 6 januari.

Jag har hört att de första julklapparna var ett vedträ som man kastade in hos folk – stämmer det?

Julgåvorna var förr hemgjorda och kunde vara skämtsamma, ett vedträ eller en halmfigur. Det kunde också vara en finare sak som en täljd träsked eller skärbräda, ibland med en text som förklarade varför mottagaren var värd gåvan, i bästa fall på rimmad vers. Namnet julklapp kommer av att givaren knackade, klappade, i husets vägg för att markera när gåvan lämnats.

Varför har man julgran?

Heliga träd förekommer i många varianter i olika religioner genom historien och människor har pyntat sina hem. Seden med julgran lär komma från Tyskland. I allmänhet blir julgranen pyntad med kristna symboler med exempelvis en stjärna i toppen och med skyddsänglar.

Varför hänger man röda kulor i granen?

Om det inte finns husdjur och alltför godissugna människor i huset hängs godis, nötter och frukt i granen. När granen sedan ska dansas ut blir det "julgransplundring". Jag har erfarenhet av att granen "plundrats" för tidigt i ett obevakat ögonblick, så det gäller att vara vaksam. ". De kulörta kulorna är ersättning för äpplen och andra frukter.

Varför finns julbocken med i firandet – jag har hört att bocken är en symbol för djävulen?

I många traditioner följs den goda gestalten av en suspekt eller ond, tillvaron är ju sällan enkel att tyda. Bocken är en sådan tvivelaktig följeslagare.

Finns jultomten?

Självklart finns jultomten! Det finns det många bildbevis på!

Senast granskad:
Senast granskad: