Nytt samarbete med WHO om tillgång till assisterande teknik

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Institutionen för hälsa och välfärd (IHOV) har ingått ett samarbetsavtal med WHO kring assisterande teknik. Samarbetet handlar om att öka tillgången till assisterande teknik i världen.
Bild på person i rullstol tagen från överkroppen och nedåt.
Pexels

Ungefär 2,5 miljarder människor behöver assisterande teknik för att leva självständigt och delta i familje- och samhällsliv. Det kan handla om allt från glasögon, rullstolar och hörapparater till läkemedelsautomater och kontinensskydd.  

– Tyvärr är det många människor som inte får den assisterande teknik de behöver och det varierar stort i världen. I vissa länder får mindre än 3 procent vad de behöver och i andra länder upp emot 90 procent. Det vill vi vara med och påverka, säger Johan Borg, universitetslektor i medicinsk vetenskap. 

Samarbetet mellan WHO och institutionen för hälsa och välfärd förväntas resultera i ett effektivt och hållbart sätt att mäta tillgång till assisterande teknik på befolkningsnivå samt en AI-baserad metodik för kapacitetsplanering av hjälpmedelsförsörjning och utbildning. Andra resultat inkluderar en strategi för att främja användningen av välfärdsteknik och en utbildningsplan i assisterande teknik. 

Avtalet mellan WHO och IHOV skrevs under av WHO:s biträdande generaldirektör Mariãngela Simão och IHOV:s prefekt Ingela Wiklund i slutet av 2022.

Kontakt
Universitetslektor medicinsk vetenskap
Senast granskad:
Senast granskad: