
Intresseförfrågan kom i slutet av april från Polismyndigheten, med anledning av att det behövs utbildas fler poliser i Sverige. Myndigheten undersöker nu förutsättningarna att etablera ytterligare ett lärosäte i Mellansverige för att öka utbildningskapaciteten och polistillväxten.
Efter förankring med högskolestyrelsen påbörjades arbetet med att se över Högskolan Dalarnas möjligheter att erbjuda polisutbildning. Prorektor Maria Jansdotter Samuelsson håller ihop arbetet med att ta fram ett underlag för Polismyndigheten att ta ställning till.
– Det är många delar att titta på, allt från lärarkompetens och samverkan till lokaler och ytor. Lokalmässigt behöver polisutbildningen träningsmiljöer, övningsområden och särskilt anpassade lärosalar. Här för vi dialog med både Falu och Borlänge kommun för att undersöka vilka tillgängliga lokaler som skulle kunna användas, säger Maria Jansdotter Samuelsson.
Enligt Polismyndighetens kravspecifikation ska utbildningen även kunna erbjudas på distans – en utbildningsform som är ett signum för Högskolan Dalarna.
– Vi har en gedigen erfarenhet av att ge utbildning på distans, särskilt inom professionsutbildningar. Det, tillsammans med vårt geografiska läge i Mellansverige, ser vi som en styrka i sammanhanget, säger Maria.
En uppdragsutbildning utanför takbeloppet
Polisutbildningen omfattar fyra terminer och skulle innebära 960 polisstudenter när samtliga terminer är i gång – 240 studenter per termin. Då det är en uppdragsutbildning påverkas inte takbeloppet, alltså det statliga tak som reglerar hur mycket utbildning högskolan får ersättning för inom grundutbildning.
– Om Högskolan Dalarna blir aktuell för utbildningen kommer det kräva planering för organisation och bemanning. Men eftersom det är en uppdragsutbildning finansieras den separat och påverkar inte resurserna till vår övriga utbildning, säger Maria Jansdotter Samuelsson.
Dialog förs med olika intressenter, både inom och utanför organisationen. Inom högskolan har institutionerna involverats för att identifiera befintlig kompetens och kvalifikationer.
– Vi tittar även på möjligheter till samverkan med andra lärosäten och samhällsaktörer. Om vi går vidare i processen blir det aktuellt att se över eventuella rekryteringsbehov, men även den interna samordningen och stödresurser, säger prorektor Maria Jansdotter Samuelsson.
Regeringen fattar beslut den 1 september
Ansökan ska vara inskickad till Polismyndigheten senast den 28 maj. Därefter kommer Polismyndigheten den 29 augusti lägga fram förslag till regeringen att fatta beslut om. Beslut beräknas fattas den 1 september.
Andra tillfrågade lärosäten är Högskolan i Gävle, samt universiteten i Örebro, Linköping, Stockholm, Mälardalen och Uppsala. Polisutbildningen finns idag vid Umeå universitet, Södertörns högskola (utanför Stockholm), Högskolan i Borås, Linnéuniversitetet i Växjö och Malmö universitet. Av dessa erbjuder Umeå, Växjö, Malmö och Södertörn distansutbildningar.