Gymnasieelever ”lånar” våra forskare under ForskarFredag

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

”Vad får kon att må bra och trivas i ladugården?” Det och svar på flera andra frågor får gymnasieelever svar på under årets ForskarFredag när de lånar in våra forskare till ett besök i klassrummet.
Lars står på knä vid fem kor i en ladugård.
Lars Rönnegård är en av forskarna som skolorna kan låna. Han forskar om vad som får kor att må bra och trivas i ladugården Signe Rönnegård

Under Sveriges mest spridda vetenskapsfestival ForskarFredag har gymnasielärare möjlighet att boka flera av våra forskare. Mötet äger rum i klassrummet eller digitalt. Syftet är att sprida kunskap om vår forskning och inspirera till högre studier.

Här våra forskare som går att boka i år:

  • ”Att gå och cykla, vad spelar det för roll?”, Mathias Andersson, doktorand vid institutionen för hälsa och välfärd
  • ” How data and artificial intelligence is helping solve real-world problems”, Nausheen Saeed, doktorand vid institutionen för information och teknik
  • ”Vad får kon att må bra och trivas i ladugården”, Lars Rönnegård, professor vid institutionen för information och teknik.

Låna en forskare, på ForskarFredags webbplats.

Digitala möten mellan forskare och gymnasielever

Vi anordnar också ”Digitala möten med forskare” och bjuder in alla gymnasieskolor i Dalarna till en fullspäckad förmiddag utifrån årets tema: En bättre och friskare värld. Där berättar forskare från olika discipliner om forskning på Högskolan Dalarna som bidrar till klotets välbefinnande och människans hälsa. Bland annat kommer Soltorgsskolan i Borlänge att sända ForskarFredag från sin aula.

Puneet Saini, doktorand i energiteknik, är en av de medverkande forskarna. Så här säger han om varför han vill vara med:

– Trots att ForskarFredag äger rum mitt under en väldigt hektisk undervisningsperiod var det självklart för mig att tacka ja till erbjudandet. Jag ser det som min skyldighet som blivande forskare att sprida kunskap till den yngre generationen – och inspirera dem till hur man kan lösa problem.

Från programmet:

  • När hjärtat stannar, Jennie Silverplats, doktorand vid institutionen för hälsa och välfärd
  • Solvärme: En lösning för elefanten i rummet, Puneet Saini, doktorand vid institutionen för information och teknik
  • Vad får kon att må bra och trivas i ladugården, Lars Rönnegård, professor vid institutionen för information och teknik
  • Aktiva skoltransporter - Att gå och cykla, vad spelar det för roll?, Mathias Andersson, doktorand vid institutionen för hälsa och välfärd

Forskarlunch! Vilka möjligheter ger ökad innovation inom hälso- och välfärdsteknik?

Tillsammans med Dalarna Science Park bjuder vi in allmänheten till en Forskarlunch. Först i programmet står Johan Borg, lektor i medicinsk vetenskap med inriktning välfärdsteknik på Högskolan Dalarna.

Självklart är alla medarbetare på högskolan välkomna att delta på detta. Köp din bricklunch i restaurangen på Dalarna Science Park i Borlänge, slå dig ner i Ljusgården och lyssna till ett spännande program.

30 september kl 12.15-13.00 i Dalarna Science Park, Borlänge och online.

Här kan du läsa om ett av Johans forskningsprojekt:

Digital tvilling i hemtjänsten ska öka livskvaliteten för äldre

ForskarFredag – Sveriges mest spridda vetenskapsfestival

ForskarFredag har som syfte att skapa mötesplatser och dialog mellan forskare och allmänhet, visa vad vetenskap är, hur forskning går till och hur roligt, spännande och vardagsnära forskning kan vara.

Festivalen sker varje år i slutet på september. Vi gör det tillsammans med 2047 Science Center i Borlänge.

www.forskarfredag.se

Om du är intresserad av att medverka i Forskarfredag nästa år, hör av dig till

Malin Kull, forskningskommunikatör

maku@du.se

Senast granskad:
Senast granskad: